Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!
(Vi.no): Smerteterskelen varierer fra person til person, og bare den som har vondt kjenner smerten. Forsker Siv Skarstein fastslår likevel at flere av oss tar for mye smertestillende. Hun er førsteamanuensis ved Oslo Met, og gjennomførte nylig en doktorgrad om ungdom og bruken av reseptfrie smertestillende midler.

Gjennom sin forskning har hun blant annet funnet at en av ti unge bruker reseptfrie smertestillende medisiner daglig, mens mer enn 25 prosent bruker det ukentlig.
Også flere eldre bruker for mye smertestillende, mener Skarstein.
Forskeren synes at det er vanskelig å forstå hva det er som gjør at mange tar smertestillende medisiner jevnlig, uten at de vet hva som fører til smerten de har.
– Det kunne nok vært mer helsefremmende om folk flest var interessert i å utforske sin egen smerte, og finne fram til tiltak og aktiviteter som fremmet god livskvalitet, mener Skarstein.
Når kommer smertene?
Med å «utforske» egen smerte mener Skarstein at det kan være smart å først tenke på hvilke sammenhenger smerten oppstår i, og hva smertene fører til.

Går du på en av disse 106 medisinene? – Ikke spis grapefrukt
Skarstein viser til et eksempel hvor du har trent hardt og våkner med en stiv kropp som er vond å bevege:
– Da kan du velge å ta det litt med ro, bevege kroppen forsiktig med gradvis økning av aktivitet. Muskler og sener varmes da sakte opp. Gradvis vil du føle deg bedre. Slik smerte avtar og blir helt bort i løpet av en dag eller to, uten smertestillende.
Hun understreker samtidig at sterke og intense smerter som brått oppstår kan være tegn på noe mer alvorlig. Snikende og vedvarende smerter kan oppstå i sammenheng med tiltaksløshet, manglende appetitt, søvnvansker, tretthet og nedsatt konsentrasjon.

Stor oversikt: Så alvorlige er kreftsykdommene
– Slike symptomer bør undersøkes av helsepersonell, sier Skarstein.
– Hodepine av hodepinetabletter
Medisiner, både reseptfrie og reseptbelagte, har bivirkninger av ulik grad. Vanlige bivirkninger ved hyppig bruk av for eksempel paracet og ibux er plager og smerter fra mage og tarm. Man kan oppleve både hard og løs mage etter noen dagers bruk, ifølge forskeren.

Slik kan medisiner påvirke humøret
Mer ironisk er det kanskje at hodepine er en utbredt bivirkning.
– Det absurde er at mange bruker reseptfrie smertestillende medisiner ved hodepine, og en av bivirkningene er nettopp hodepine. Det eneste som hjelper da er å slutte å bruke smertestillende. Etter noe tid vil hodepinen bedre seg, forteller forskeren.

Leger skriver ut mer smertestillende
Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk forteller at det totale salget av paracetamol, altså både reseptbelagt og reseptfri paracet til sammen, har økt jevnt i mange år.
Det skyldes hovedsakelig at legene skriver ut mer paracetamol på resept.
Hortemo forteller at dette er en ønsket utvikling fra legemiddelverkets side fordi paracetamol anbefales som førstevalg ved lette til moderate smerter.
– Grunnen til dette er at paracetamol gir lite bivirkninger, og at paracetamol går bra sammen de aller fleste andre legemidler, sier Hortemo.
Samtidig viser tall fra Folkehelseinstituttets rapport Legemiddelforbruket i Norge at bruk av reseptbelagt ibuprofen også har økt i løpet av de siste årene.
– Kan bedre livskvaliteten
Selv om det ifølge Skarstein nok er enkelte som bruker for mye smertestillende, er det også flere som kan bekymre seg for å ta for mye.

Tar du disse medisinene, bør du styre unna mye alkohol
– Min erfaring er at de som er motstander av medisinbruk ikke ønsker å bruke smertestillende og febernedsettende medisiner, selv om dette kunne ha gjort livet litt lettere, sier Skarstein.
Skarstein mener at man heller bør bruke fornuft:
– Riktig bruk av medisiner kan bedre livskvaliteten. Men når det gjelder livssmerte og hjertesmerte, finnes ikke løsningen i en pille eller en kapsel, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.