Stressinkontinens

Malin slet med urinlekkasjer: - Jeg har fått livet tilbake

For Malin ble livet med stressinkontinens etter hvert uutholdelig. Hun var hele tida redd for å tisse på seg, men fikk tilslutt hjelp.

INKONTINENS: Malin fikk plager med inkontinens etter barnefødsler. Hun fikk livet tilbake etter operasjonen. Video: Allas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Til slutt måtte jeg planlegge livet mitt ut fra underlivet mitt. Jeg var hele tida redd for å tisse på meg, forteller svenske Malin Martinsson (49) til Allas.

Det var etter at hun hadde født sitt tredje barn at problemene kom. Hun klarte ikke lenger å holde tett når hun måtte tisse. Plutselig var det ikke like gøy å ha det gøy lenger. Hvis hun lo eller nøs kjente hun at det ble vått.

Veska var alltid full av bind og skift. Skulle hun på tur i bil måtte hun tenke på hvor langt de kunne kjøre før hun måtte komme seg på et toalett.

Kjente urinstanken

Gode opplevelser ble i stedet til vonde minner. Malin, som var glad i å trene, merket at underklærne ikke bare var svette etter trening - de luktet også urin.

Den aller verste opplevelsen kom etter et maratonløp. Gleden over å ha kommet i mål etter fem kilometer forsvant brått da Malin gikk på toalettet.

- Svetten rant av meg, men da jeg gikk på do kjente jeg urinstanken. All den stoltheten jeg hadde hatt etter å ha gjennomført løpet på fem kilometer forsvant helt. Da sluttet jeg å løpe, forteller hun.

Malin elsket å trene, men nå ble det en lidelse. Heller ikke det å gå på teater og kose seg ble det samme som før.

- Jeg lo så jeg gråt, men så kjente jeg det. At det kom. Jeg satt på en fin premiere og kjente at buksene mine ble våte. Jeg ble så forferdelig lei meg. Det var enda en ting jeg elsket å gjøre og som gjorde meg lykkelig og glad, men som det ble vanskelig å gjøre fordi jeg ikke klarte å holde tett, forteller hun.

Mistet livskvaliteten

Lekkasjeproblemene ble verre og verre. Så fort Malin nøs eller hostet kjente hun at det ble vått. Å hoppe på trampoline med sitt yngste barn kunne hun heller ikke gjøre lenger.

- Livskvaliteten ble veldig mye dårligere. Det føltes heller ikke som om legen tok meg på alvor. Beskjeden jeg fikk var at jeg måtte knipe. Jeg ble spurt om jeg gjorde knipeøvelser. Jeg tenkte at det har jeg vel ikke gjort.

Malin ble likevel henvist videre til utredning for å finne ut om hun hadde behov for operasjon. I en uke måtte hun skrive ned hvor mye væske hun drakk. Hun måtte tisse i en kopp for å måle hvor mye hun tisset hver dag.

Da hun hostet under en gynekologundersøkelse var det ingen tvil. Lekkasjen under hostingen viste tydelig at hun hadde stressinkontinens. Tre måneder senere ble hun operert.

Fagansvarlig overlege Rune Svenningsen ved Oslo Universitetssykehus, tror det er mange som sliter med denne formen for lekkasje og som ikke er klar over at det er mulig å få hjelp. I denne Pluss-artikkelen kan du lese mer om hvilke behandlingsmuligheter som fins.

Trengte ikke være redd lenger

Etterpå tok det lang tid før hun skjønte at hun ikke trengte å være redd for lekkasjer - at kroppen og underlivet fungerte som det skulle.

- I dag løper jeg, jeg hopper på trampoline, jeg kjører karusell og ler høyt. Jeg nyser høyt. Jeg har rett og slett fått livet tilbake. Jeg våger å være glad igjen, forteller hun.

Malin mener vi må komme skammen til livs. For inkontinens er et normalt problem. Etter at hun var åpen om problemet opplevde hun at mange kvinner tok kontakt. De hadde slitt med det samme som henne uten å søke hjelp.

- Vi er så mange som blir rammet. Vi burde ikke måtte lide og skamme oss over dette, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.