Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– Det er en betydelig indirekte effekt av luftforurensning på demens, sier Giulia Grande, forsker ved Karolinska Institutet i Sverige og studiens førsteforfatter.
I studien har forskerne fulgt en større gruppe eldre bosatt i sentrale Stockholm. Resultatet av studien viser at små økninger av luftpartiklene man finner i et slikt bymiljø gir en sterk økning i risikoen for å utvikle demens.

Glemskheten du bør ta på alvor
Påvirkning av svevestøv
Sammen med forskere fra Danderyds sykehus og Oxford University i Storbritannia har de svenske forskerne fulgt 2500 voksne med en snittalder på 73 år i 12 år. Disse har vært bosatt i sentrale deler av Stockholm.
Deltakerne har gått gjennom kliniske undersøkelser og blodprøver i tillegg til flere andre, omfattende utredninger.
Før studien startet har de beregnet de gjennomsnittlige verdiene av PM2,5 på studiedeltakernes hjemadresser. PM2,5 er små, luftbårne partikler som kan ha negative helseeffekter, også kjent som svevestøv.

Forskning: Dette holder demensen unna
70 prosent forhøyet risiko
Resultatet av studien fra Karolinska Institutet viste at selv små økninger av PM2,5 innebærer en 70 prosent forhøyet risiko for å utvikle demens.
En tidligere svensk studie som ble publisert i mars i år, viser samtidig at personer med en spesifikk genvariant har ekstra stor risiko for å utvikle demens dersom de utsettes for skadelige partikler over lang tid.
Det er personer som bærer genvarianten kalt APOE-ε4, som kan ha større risiko for å få demens hvis de utsettes for mye luftforurensning, skriver Forskning.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.