Lovbrudd mot eldre gir få konsekvenser

Avdekkingen av alvorlige lovbrudd på norske sykehjem fører sjelden til konsekvenser for sykehjemmene, ifølge NRK.

LOVBRUDD: Alvorlige lovbrudd til tross, stort sett fører dette til rutineendringer for sykehjemmene - og ingen konsekvenser utover dette, skriver NRK. Illustrasjonsfoto: NTB
LOVBRUDD: Alvorlige lovbrudd til tross, stort sett fører dette til rutineendringer for sykehjemmene - og ingen konsekvenser utover dette, skriver NRK. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den siste tiden har NRK omtalt alvorlige lovbrudd på norske sykehjem. Statsforvalteren har konkludert med at det har vært snakk om lovbrudd i 109 av 203 saker hvor de har mottatt klager. Likevel viser en kartlegging NRK har gjennomført at svært få sykehjem faktisk får konsekvenser om de bryter loven, utover at sykehjemmene må endre rutiner.

Lovbrudd oversendes ikke til Helsetilsynet

Ifølge NRK vil en klage på behandlingen ved sykehjem gå til Statsforvalteren. De kan komme med enkelte, men få sanksjoner, men kan også sende saken videre til Statens helsetilsyn, som kan komme med mer alvorlige reaksjoner.

Men de har kun fått et fåtall saker de siste årene, bekrefter juridisk direktør, Anders Haugland i Statens helsetilsyn overfor NRK.

– De sakene der det er snakk om kvalitet på sykehjem, er det statsforvalterne som følger opp og kommunene som ordner opp i, uten at de nødvendigvis kommer til oss.

Altså har de fleste sakene ikke fått noen konsekvens for virksomheten, utover å følge opp rutiner.

Anne Kjersti Befring, jurist og førsteamanuensis i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, mener det er påfallende at ingen av sakene eller vedtakene får noen konsekvenser, og mener dette tyder på at man ikke har respekt for loven.

Helsetilsynet bør føre tilsyn

Ingen av de konkrete sakene NRK har sett på ble sendt videre til Helsetilsynet, heller ikke saken der et sykehjem ga avsluttende behandling til en pasient som ikke var døende. Sykehjemmet ble seinere felt for lovbrudd men det førte til få konsekvenser utover at sykehjemmet gikk gjennom rutiner og endret disse.

Befring omtaler dette som «foruroligende».

– Når man ser det er så mange lovbrudd, så kan det bety at tilsynet må være mer aktive med å føre tilsyn på eget initiativ, sier hun til NRK.

Juridisk direktør i Statens helsetilsyn, Anders Haukland, mener det aller viktigste når det skjer ting man ikke ønsker at skal skje, er å se på hva som virker og få ting til å endre seg.

Han mener det er viktig å få virksomhetene til å stille spørsmål ved hvorfor hendelsene skjer hos dem.

– Om virksomheten ikke korrigerer selv, noe den som regel gjør, så setter vi i gang med forbedringstiltak, sier Haugland, og fortsetter:

– Men det er primært arbeidsgivers ansvar å følge opp de ansatte. Vi er mer en sekundær funksjon, sier han til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.