Våkner du om natta og må tisse?

Løsningen på problemet «alle» menn får med alderen

Nesten alle menn opplever problemer med vannlating når de blir eldre, og urologen mener det er en underbehandlet tilstand. Den gode nyheten er at det både finnes gode råd og medisiner for de som plages.

VANSKELIG Å SOVE? Dårlig søvn kan påvirke livskvaliteten. Det trenger ikke være mer enn små tiltak som skal til for at du skal kunne sove gjennom natta uten å måtte besøke toalettet. Foto: Shutterstock/NTB
VANSKELIG Å SOVE? Dårlig søvn kan påvirke livskvaliteten. Det trenger ikke være mer enn små tiltak som skal til for at du skal kunne sove gjennom natta uten å måtte besøke toalettet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du mye oppe om natta fordi du må på do? Føler du at dårlig nattesøvn påvirker livskvaliteten? Den gode nyheten er at det finnes enkle grep som kan hjelpe deg.

Alfred Honoré, urolog på Prostatasenteret ved urologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, forteller at vannlatingsproblemer hos menn kan oppstå i 50-åra og oppover. En enkel kartlegging av vaner kan hjelper mange pasienter.

– Vi kartlegger drikkemønster og hvor ofte mannen tisser i løpet av to døgn. Noen drikker mye før de legger seg. Etter hvert når vi blir eldre og hjertet ikke fungerer så godt, blir det oftere problemer med vannlatingen. I ung alder går vannet fort gjennom systemet. Jo eldre vi blir, desto lengre tid tar det for nyrer og hjerte å kvitte seg med overflødig væske, forklarer Honoré.

Men når bør man så slutte å drikke om kvelden?

– Ikke drikk etter klokka 18, råder Honoré.

Han forteller at noen pasienter også rett og slett trenger blæretrening.

– Det kan hjelpe å bare tisse etter klokka og trene på å holde seg litt lenger. Prøv å holde deg og gå på toalettet hver tredje time, sier han.

Bedre nattesøvn og livskvalitet

Ulike problemer med vannlating er, ifølge Honoré, et veldig vanlig problem. Han forteller at mellom 60 og 70 prosent av menn opplever slike problemer når de blir eldre.

– Over 70 prosent av eldre menn opplever at de må opp for å tisse om natta, sier han.

Selv om vannlatingsproblemer kommer med alderen, er det ikke alderen i seg selv som fører til problemet.

– Den vanligste årsaken er at prostata blir større hos menn når de blir eldre. Urinrøret går gjennom prostata og når den vokser, blir urinrøret klemt. Det blir tett i sluket, sier Honoré.

– Det er sannsynligvis en underbehandlet tilstand. Det er jo litt sånn at menn ikke går til legen. Si fra til legen slik at du får hjelp. Veldig ofte er det bare generelle livsstilsråd som skal til. Å legge om vaner kan hjelpe deg til bedre nattesøvn og livskvalitet, sier han.

Tøm blæra før natta

Ifølge urologen er det også viktig å få tømt blæra skikkelig før du legger deg.

– Prøv å tømme blæra helt under toalettbesøk, gjør så noe annet og forsøk å tømme blæra igjen etter 15 minutter selv om det ikke kjennes ut som om du må på do.

Når blæra ikke blir ordentlig tømt, vil resturin som ligger igjen påvirke det effektive volumet på blæra. Ifølge Honoré fungerer det på samme måte som når du tar et skikkelig innpust i lungene slik at du bruker hele lungevolumet. Du bruker ikke hele lungevolumet hvis du bare tar små innpust.

– Det er gunstig å utnytte hele volumet på blæra, som da du var yngre, sier Honoré.

For noen menn kan det også fungere å sitte på do i stedet for å stå. Om det har noen effekt på selve tømmingen av blæra vites ikke, men:

– Hvis du sitter på do kan du ta deg bedre tid. Særlig om nettene kan det hindre deg i å falle.

Du kan fortsatt nyte kaffen

Er du glad i kaffe, har Honoré en god nyhet. Kaffe vil nemlig ikke påvirke vannlatingen på andre måter enn annet drikke.

– Den vanndrivende effekten av kaffe er mindre enn væsketilførselen du får av kaffen. Det er ikke et stort problem og det er ikke farlig å drikke kaffe. Du kan drikke opptil en liter kaffe uten at det er farlig.

– Hva er riktig mengde veske for menn over 60?

– Som regel er to liter nok. Husk at det også er mye vann i maten vi spiser.

Er du blant dem som prøver å drikke en viss mengde vann hver dag? Å generelt drikke mye vann er noe Honoré fraråder. Det er ikke slik at vi har behov for en viss mengde vann daglig.

– Drikker du for mye vann, risikerer du å omprogrammere sensorer som forteller nyrene hvor mye de skal skille ut. Kroppen regulerer seg, og mer vann er ikke alltid nødvendig eller gunstig, sier Honoré.

Hjelp med medisiner

En grunnleggende kartlegging hos urolog kan også være lurt.

– Vi kan finne ut mye med enkle undersøkelser og blodprøver. I tillegg til at vi kan fange opp de med mer alvorlige tilstander.

Ifølge Honoré er det flere typer medisiner som kan hjelpe menn som sliter.

– Mange kommer seg veldig med det. Medisinene er reseptbelagt. Hvis en først skal begynne med en slik type behandling, er det lurt å gå til lege for å få en kartlegging av potensielle bivirkninger og hvordan medisinen vil virke sammen med andre medisiner, sier han.

Han vil imidlertid advare mot midler som kan kjøpes hos homøopater og helsekostforretninger.

– De har ikke samme krav til dokumentasjon på det de selger. Innholdet i disse midlene kan potensielt være skadelig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.