Vera (75) med verdensrekord i maraton:

– Løping gir meg overskudd. Etterpå går jeg på husarbeidet med krum hals

Vera Nystad (75) slo verdensrekorden for kvinner 75 pluss under nyttårsmaraton. Hun mener det er perfekt å dyrke løpehobbyen som pensjonist. – Jeg løper veldig sakte og bruker gode sko.

FLERE LØP: Vera Nystad løper flere maratonløp i året. Her er hun fotografert i forbindelse med maratonløp på Gran Canaria. Foto: Helge Nystad
FLERE LØP: Vera Nystad løper flere maratonløp i året. Her er hun fotografert i forbindelse med maratonløp på Gran Canaria. Foto: Helge Nystad Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er veldig enkelt. Du kan bare ta på joggeskoene og gå ut. Det krever ingenting og jeg blir så glad av det, sier Vera Nystad (75) til Vi.no.

Regn eller sol: Nystad løper hver dag. Til sammen blir det 100 kilometer i uka.

Det var NRK som først skrev om den spreke 75-åringen. 30. desember slo hun verdensrekorden for kvinner 75 pluss i Ålesund Nyttårsmaraton med tida 3.52.19.

Lukta av tigerbalsam

NRKs Jann Post beskriver henne som et forbilde, og kaller prestasjonen hennes «ubegripelig bra».

– Hun viser at man kan holde kroppen i gang mye lenger enn man kanskje trodde tidligere, sier han til NRK.

For Nystad selv er ikke det å slå rekorder det viktigste.

– Jeg kan være sur når jeg går ut og ikke ha lyst til å løpe i det hele tatt. Men når jeg har løpt litt og blitt varm, ser jeg meg rundt og tenker at jeg er heldig som er så frisk at jeg enten kan løpe eller gå. Det er godt å kjenne at det enten snør, regner eller at sola skinner, sier Nystad.

I 1980-åra, da treningssentrene begynte å dukke opp i Norge, trente Nystad mye aerobic. Med familien gikk hun mye marsjer på Sørlandet. Først da hun var 40 begynte hun å løpe med noen venninner.

– Hva var grunnen til at du startet med maraton? Det er jo veldig mye løping?

– Det er litt tilfeldig. Jeg var jo sterk så jeg fikk lyst til å se om jeg kunne klare å løpe fire mil, forteller Nystad.

LØPEGLEDE: - Det er godt å kjenne at det enten snør, regner eller at sola skinner, sier Vera Nystad. Foto: Helge Nystad
LØPEGLEDE: - Det er godt å kjenne at det enten snør, regner eller at sola skinner, sier Vera Nystad. Foto: Helge Nystad Vis mer

I seks måneder før Oslo Maraton i 1988 løp hun tre mil i uka. Hun husker at det yret i lufta da hun kom til Bislet stadion for første gang. I omkledningsrommet sto det menn i 60–70 åra som gned seg inn med tigerbalsam.

– Det luktet helt forferdelig. Jeg visste ikke hva det var. Jeg var helt grønn, ler Nystad.

Oslo maraton ble en kjempeopplevelse, og siden har Nystad løpt maraton. Løpetreningen tar to timer hver dag. Sakte. Tigerbalsam har hun aldri hatt behov for.

– Jeg løper veldig sakte og bruker gode sko. Det hender jeg løper på traktorveier, men jeg løper mest på asfalt fordi jeg er redd for å ramle.

Mer overskudd

– Selv om jeg blir sliten av å løpe får jeg mer overskudd. Jeg får kjempemye energi når jeg har fått dusjet og spist etter en løpetur. Derfor løper jeg bestandig om morgenen. Det er som et dopingmiddel. Jeg går på husvasken med krum hals, forteller hun.

Morgenrutinen er en kopp kaffe og et knekkebrød med ost før hun snører på seg løpeskoene. Lunsjen etter løpeturen er havregrøt med melk, rosiner og mandler.

– Tran må vi heller ikke glemme, understreker hun.

I tillegg mener Nystad hun blir psykisk sterk av løpingen.

– Hvis du er litt engstelig, tror jeg det hjelper å løpe. Jeg blir mer mentalt sterk.

For Nystad er den aller viktigste siden ved å løpe å kjenne på den friske lufta og puste.

– Jeg er veldig glad i å være ute. Det viktigste er ikke å løpe, det viktigste er å komme seg ut, understreker hun.

Lettere som pensjonist

Mens andre er avhengige av å gjøre avtaler med andre for å trene, er Nystad motsatt.

– Jeg løper som regel alene. Da slipper jeg å binde meg og kan løpe når jeg vil, sier hun.

Hun sier det er lettere å dyrke hobbyen som pensjonist.

– Jeg har all verdens tid. Uten småbarn blir det ikke henting i barnehage og slike ting. Jeg må si at de unge som løper i dag er veldig flinke. Det er et strevsomt liv med barnehage, bringing, henting og jobb, sier hun, men påpeker på at dagens arbeidsliv er annerledes enn før i tida.

– Min far gikk med trillebår og kjørte møkk i sauekjelleren. Før fikk folk trening gjennom fysisk arbeid. De fleste i dag har lettere arbeid som gjør at vi kan bruke mer tid på fysisk aktivitet. Samtidig vet vi mer om helse og prøver å holde kroppen ved like, sier hun.

– Går det an å begynne å løpe som 70-åring?

– Jeg tror du kan gjøre det hvis du er frisk og har lyst. Lysten er det viktigste. Det handler ikke om å sette verdensrekord. Har du lyst til å løpe, så start med å gå. Løp ti meter og gå 100 meter. Plutselig løper du 100 meter og går bare ti. Kjøp noe nytt treningstøy og nye sko! Da får du lyst til å løpe hele dagen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.