Rennende, tørre øyne

Lidelsen er så plagsom at pasienter sier de helst vil fjerne øyet

Rennende øyne er plagsomt. Her er rådene.

TETTE ELLER SVIKTENDE TALGKJERTLER: Rennende, såre, eller irriterte øyne er et symptom. Det er også følelsen av å ha rusk i øyet, lyssensibilitet, ulike synsforstyrrelser og grader av tåkesyn. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
TETTE ELLER SVIKTENDE TALGKJERTLER: Rennende, såre, eller irriterte øyne er et symptom. Det er også følelsen av å ha rusk i øyet, lyssensibilitet, ulike synsforstyrrelser og grader av tåkesyn. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke selvmotsigende og bakvendt. Men rennende øyne er et av de vanligste symptomene på tørre øyne. Gjennom livet endrer tårekvaliteten seg, og vi får mindre fettstoffer i tårene på grunn av at funksjonen til talgkjertlene i øyelokkene svikter. I tillegg kan vi få talgkjertelsvikt og utvikle tette talgkjertler i øyelokkene.

Talgkjertelsvikt, lite fettstoffer i tårefilen, tette talgkjertler og allergier gir tørre, irriterte eller kløende øyne.

Når tårefilmen som skal beskytte øyeeplet ikke smører øyet godt nok, er et av de vanligste symptomene rennende øyne fordi tårekanalene setter inn forsvar, og forsøker å holde øyet fuktig med mer væske.

Synsforstyrrelser på grunn av dårlig tårefilm

Tårefilmen er en tynn hinne som fukter og ernærer øyets overflate. Tårefilmen består primært av oljer, vann og slim. Oljene produseres av fettkjertler i øyelokkene og bidrar til å utsette fordampningen av tårefilmen. Vannet utskilles av tårekjertelen og er et reservoar av løste karbohydrater, proteiner, oksygen og uorganiske salter. Slimet i tårene binder tårefilmen til hornhinnen. Tårefilmen fordamper naturlig fra øyets overflate.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.