Rennende, tørre øyne

Lidelsen er så plagsom at pasienter sier de helst vil fjerne øyet

Rennende øyne er plagsomt. Her er rådene.

TETTE ELLER SVIKTENDE TALGKJERTLER: Rennende, såre, eller irriterte øyne er et symptom. Det er også følelsen av å ha rusk i øyet, lyssensibilitet, ulike synsforstyrrelser og grader av tåkesyn. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
TETTE ELLER SVIKTENDE TALGKJERTLER: Rennende, såre, eller irriterte øyne er et symptom. Det er også følelsen av å ha rusk i øyet, lyssensibilitet, ulike synsforstyrrelser og grader av tåkesyn. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke selvmotsigende og bakvendt. Men rennende øyne er et av de vanligste symptomene på tørre øyne. Gjennom livet endrer tårekvaliteten seg, og vi får mindre fettstoffer i tårene på grunn av at funksjonen til talgkjertlene i øyelokkene svikter. I tillegg kan vi få talgkjertelsvikt og utvikle tette talgkjertler i øyelokkene.

Talgkjertelsvikt, lite fettstoffer i tårefilen, tette talgkjertler og allergier gir tørre, irriterte eller kløende øyne.

Når tårefilmen som skal beskytte øyeeplet ikke smører øyet godt nok, er et av de vanligste symptomene rennende øyne fordi tårekanalene setter inn forsvar, og forsøker å holde øyet fuktig med mer væske.

Synsforstyrrelser på grunn av dårlig tårefilm

Tårefilmen er en tynn hinne som fukter og ernærer øyets overflate. Tårefilmen består primært av oljer, vann og slim. Oljene produseres av fettkjertler i øyelokkene og bidrar til å utsette fordampningen av tårefilmen. Vannet utskilles av tårekjertelen og er et reservoar av løste karbohydrater, proteiner, oksygen og uorganiske salter. Slimet i tårene binder tårefilmen til hornhinnen. Tårefilmen fordamper naturlig fra øyets overflate.

TALGKJERTLER I ØYELOKKENE: Talgkjertlene sees som et sebrastripet felt i over- og underlokket. Foto: Tørre øyne-klinikken
TALGKJERTLER I ØYELOKKENE: Talgkjertlene sees som et sebrastripet felt i over- og underlokket. Foto: Tørre øyne-klinikken Vis mer

Når tårefilmen ikke fungerer som den skal, kan du oppleve å få følgende symptomer:

  • Rennende øyne
  • Såre øyne
  • Lysømfintlighet
  • Synsforstyrrelser

For å få en medisinsk undersøkelse av årsaken til plagene må du besøke en øyelege som kan vurdere graden av kjertelsvikt, og foreskrive riktig behandling.

– Talgkjertelsvikt kan sammenlignes med karies: Det gjelder å komme til før skaden er blitt for stor. Hvor ofte man skal undersøke talgkjertlene i løpet av livet, kan diskuteres. De aller færreste får tatt bilder av kjertlene i løpet av livet, sier øyelege Tor Paaske Utheim ved Tørreøyneklinikken.

Vil heller fjerne øyet

Selv om råd fra optiker og apotekere ofte er gode, er det bare øyelege som kan stille medisinsk diagnose og deretter korrekt håndtering av problemet før det forårsaker kronisk skade.

Diagnose er også viktig for å utelukke for eksempel keratokonus, en øyesykdom som kan ha lignende symptomer ved milde tilstander.

– De som er plaget sier ofte det er uutholdelig, enkelte snakker om å fjerne øyet heller enn å leve med plagene, forteller informasjonssjef i Norges Blindeforbund, Mia Jacobsen.

Hun sier pasienter med tørre øyne og synsforstyrrelser havner mellom to stoler.

– De føler seg ikke hjemme blant dem med permanent synssvikt, men heller ikke blant de seende. Den ene dagen kan de ha store vansker med å fungere normalt med tanke på lesing, skriving og generell orientering i samfunnet, mens den andre dagen kan de kjøre bil uten problemer, forklarer hun.

– Optikerne er dyktige. Men de kan ikke behandle medisinske tilstander som dette, da må de henvise til øyelege.

Behandling

BYTT TIL BRILLER: Et av rådene ved tørre øyne, er at du bør bytte fra linser til briller. FOTO: Shutterstock
BYTT TIL BRILLER: Et av rådene ved tørre øyne, er at du bør bytte fra linser til briller. FOTO: Shutterstock Vis mer

Det medisinske nettstedet Norsk Helseinformatikk (NHI) skriver at man kan selv forsøke å begrense situasjoner som forverrer plagene, som f.eks. være i rom med aircondition, bilkjøring med åpent vindu, for mye skjermtid. Beskyttende briller kan brukes i situasjoner med kjent eksponering mot støv/vind, f.eks. sykling. Enkelte vil ha nytte av å bytte fra kontaktlinser til briller.

Hovedbehandlingen mot tørre øyne er kunstig tårevæske i form av dråpe eller gel, noen ganger også salve. Man bruker da øyedråper og må dryppe øynene hver dag, hyppighet av drypping varierer med preparatene og hvor sterkt man er plaget. Kunstig tårevæske kan fås på blå resept ved diagnosen keratoconjunctivitis sicca.

I det siste har flere studier vist at omega-3-preparater kan ha en gunstig effekt mot tørre øyne. Det er ikke klarlagt hvilken dose som bør benyttes, så inntil videre bør man bruke dose anbefalt av norske helsemyndigheter.

Dersom legen mistenker bakenforliggende infeksjon, kan antibiotika forsøkes, og i noen tilfeller kan immundempende øyedråper (ciklosporin) være til hjelp.

Ved nedsatt blunkerefleks kan en nøytral øyesalve og en dekkende lapp om natten være lindrende. Her kan det også være aktuelt å gjøre et lite kirurgisk inngrep ved øyeavdeling.

Hvis det er en bestemt medisin som er årsaken til tørrheten og du ikke er helt avhengig av den, kan man kanskje forsøke å bytte den ut eller slutte. Men dette må avgjøres i samarbeid med legen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.