Levde i søppel og avføring uten å få hjelp

Den eldre kvinnen bodde i et hus som var overfylt med avføring, søppel og mugg. Likevel fikk hun bo der alene til hun døde. Ifølge loven kan folk få bo som de vil så lenge de er samtykkekompetente. Nå vurderes endringer i regelverket.

SLIK LEVDE KVINNEN: Kjøkkenet var overfylt av søppel og møkk. Foto: Privat
SLIK LEVDE KVINNEN: Kjøkkenet var overfylt av søppel og møkk. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bildene fra saneringsselskapet er urovekkende. Huset i Eidskog er så fullt av søppel og avføring at det ikke er mulig å gå fra rom til rom. Spindelvev og mugg dekker vegger og tak både på innsiden og utsiden. Hele kjøkkenet er dekket av gammel mat og søppel. Søppelhaugene er så store at de går opp til skapdørene på kjøkkenet. I dette huset bodde en kvinne i 70-åra med sine 24 katter.

Det er NRK som først skrev om saken. Ifølge kringkasteren var både Mattilsynet, helsetjenesten og kommunelegen på besøk uten at det ble tatt grep for å hjelpe kvinnen. Mattilsynet avlivet de 24 kattene, men kvinnen fortsatte å bo der. Mattilsynet måtte ha på maske med gassfilter da de gjennomførte inspeksjonen og en av de ansatte ble syk av luftkvaliteten i boligen etter besøket.

Kvinnen døde for ett år siden på grunn av sykdom. Det er ikke kjent om sykdommen hadde sammenheng med boforholdene.

STUA: I tillegg til søppelet var huset også dekket av spindelvev og mugg. Foto: Privat
STUA: I tillegg til søppelet var huset også dekket av spindelvev og mugg. Foto: Privat Vis mer

Ifølge rapporten fra saneringsselskapet som Vi.no har fått se, var huset «totalt ubeboelig og helsefarlig å oppholde seg i». Avføring fra dyr hadde dannet svært giftig svovelhydrogen. Ifølge rapporten kunne det å oppholde seg i huset i bare kort tid medføre svimmelhet og hukommelsestap. Det ble også målt høy konsentrasjon av ammoniakk i boligen.

HELSEFARLIG: Mugg og spindelvev i taket. Foto: Privat
HELSEFARLIG: Mugg og spindelvev i taket. Foto: Privat Vis mer

Spørsmålet om samtykkekompetanse

Til NRK svarer kommunelege i Eidskog, Jan Øyvind Lorgen, på generelt grunnlag at loven i Norge er streng når det gjelder å overstyre enkeltpersoners ønske om å leve som de vil.

Ifølge Harald Vallgårda, fylkeslege i Innlandet kan folk få bo som de vil så lenge de er samtykkekompetente. Samfunnet griper inn hvis en person ikke er samtykkekompetent, men en fare for seg selv og andre.

I mai 2022 satte Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ned et ekspertutvalg som skal se på hvordan samtykkekompetanse i loven blir praktisert.

Vi.no har kontaktet utvalgsleder Øystein Mæland, administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus. Ifølge pressetjenesten ved sykehuset er utvalget godt i gang med sitt arbeid og vil levere sine anbefalinger til Helse-og omsorgsdepartementet innen 1. mai 2023.

Regjeringen avgjør om regelverket skal endres etter at utvalget har kommet med sin anbefaling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.