Pepsi Max og aspartam

Lettbrus, nok en gang: Farlig eller ufarlig?

En ny studie konkluderer med at personer som drikker mye lettbrus har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer enn de som ikke drikker brus. Betyr det at lettbrus er farlig likevel? Nåja.

EN GANG TIL: Er lettbrus farlig eller ufarlig? En ny studie fra Frankrike forsøker å gi et slags svar. Foto: Terje Pedersen / NTB
EN GANG TIL: Er lettbrus farlig eller ufarlig? En ny studie fra Frankrike forsøker å gi et slags svar. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke lett å bli klok på lettbrusforskningen, i hvert fall ikke om man bare leser overskrifter i mediene. Kunstig søtstoff, med utskjelte aspartam i spissen, virvler rundt i en tilsynelatende evig strøm av studier, forskere og eksperter som frikjenner dem den ene dagen og erklærer dem livsfarlige den neste. Så hva er egentlig riktig?

Tja. Derom strides fortsatt de lærde. I hvert fall et par av dem. Og dermed kan vi kose oss med enda flere medieoppslag om nordmenns smårampete favorittopprør: Pepsi Max.

Høyere risiko for hjerte- og karsykdom?

Siste medie ut er Nettavisen, som slår fast at til tross for at fagmiljøet nærmest unisont konkluderer med at det å drikke lettbrus ikke er farlig, så kan det kanskje være litt farlig likevel. En ny studie fra Frankrike, der data fra imponerende 103 000 personer er studert over mange år, viser nemlig at personer som drikker store mengder lettbrus med kunstig søtstoff har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, blant annet hjerteinfarkt, enn personer som ikke drikker lettbrus i det hele tatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.