Pepsi Max og aspartam

Lettbrus, nok en gang: Farlig eller ufarlig?

En ny studie konkluderer med at personer som drikker mye lettbrus har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer enn de som ikke drikker brus. Betyr det at lettbrus er farlig likevel? Nåja.

EN GANG TIL: Er lettbrus farlig eller ufarlig? En ny studie fra Frankrike forsøker å gi et slags svar. Foto: Terje Pedersen / NTB
EN GANG TIL: Er lettbrus farlig eller ufarlig? En ny studie fra Frankrike forsøker å gi et slags svar. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke lett å bli klok på lettbrusforskningen, i hvert fall ikke om man bare leser overskrifter i mediene. Kunstig søtstoff, med utskjelte aspartam i spissen, virvler rundt i en tilsynelatende evig strøm av studier, forskere og eksperter som frikjenner dem den ene dagen og erklærer dem livsfarlige den neste. Så hva er egentlig riktig?

Tja. Derom strides fortsatt de lærde. I hvert fall et par av dem. Og dermed kan vi kose oss med enda flere medieoppslag om nordmenns smårampete favorittopprør: Pepsi Max.

Høyere risiko for hjerte- og karsykdom?

Siste medie ut er Nettavisen, som slår fast at til tross for at fagmiljøet nærmest unisont konkluderer med at det å drikke lettbrus ikke er farlig, så kan det kanskje være litt farlig likevel. En ny studie fra Frankrike, der data fra imponerende 103 000 personer er studert over mange år, viser nemlig at personer som drikker store mengder lettbrus med kunstig søtstoff har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, blant annet hjerteinfarkt, enn personer som ikke drikker lettbrus i det hele tatt.

Dette er selvfølgelig dårlige nyheter for alle som elsker lettbrus. Tilsynelatende, i hvert fall. Men, og her er det et stort men: Selv om studien konkluderer med at det er en sammenheng mellom lettbrusdrikking og hjerte- og karsykdom, betyr det ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng. Det er faktisk ikke sikkert at det er lettbrusen som er roten til problemet i det hele tatt.

Flere faktorer avgjør

Ifølge den samme studien er det nemlig også slik at de som hadde det høyeste inntaket av lettbrus, også hadde høyere forekomst av overvekt, røyket mer, var mindre fysisk aktive, samt spiste mindre frukt og grønt og mer salt, rødt kjøtt og meieriprodukter sammenlignet med de som ikke drakk brus i det hele tatt.

Med andre ord: Lettbrus var bare en av flere faktorer som kunne forklare den økte risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det kan være en direkte sammenheng, men det kan også hende at det ikke er det. Mer forskning trengs, konkluderer forskerne.

Sunt vs usunt

Så hvor står vi nå? Er lettbrus sunt eller usunt? Tja.

Direkte usunt eller helseskadelig er det trolig ikke, i hvert fall ikke ut fra den forskningen som finnes i dag. Det kan hende at man i fremtiden vil konkludere med at overdreven lettbrusdrikking har ført til en lang rekke helseproblemer i befolkningen, men heller ikke den nye, franske studien kan brukes som bevis for at Pepsi Max eller annen lettbrus er skadelig for noe annet enn tennene dine.

Men det er heller ikke særlig sunt, ettersom det ikke inneholder noen næringsstoffer som kroppen vår trenger. Er du tørst, er det fortsatt sånn at rent vann er det beste valget. Og det er det faktisk ingen lærde som strides om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.