Alkohol og helse

Leger vegrer seg for å spørre om alkoholvaner

- Venter til det har blitt et problem, sier forsker.

VIL IKKE SNAKKE OM ALKOHOL: Mange leger synes det er vanskelig å snakke med eldre om alkohol, og utsetter praten til det har blitt et problem. Illustrasjonsfoto: Colourbox
VIL IKKE SNAKKE OM ALKOHOL: Mange leger synes det er vanskelig å snakke med eldre om alkohol, og utsetter praten til det har blitt et problem. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Hvis vi ikke gjør alkohol til et tema, får vi heller ikke anledning til å gjøre noe, sier Torgeir Gilje Lid. Han er forsker, spesialist i allmennmedisin og har jobbet som fastlege i 25 år.

I sin doktorgradsavhandling sa flere av legene han snakket med at de ønsket å snakke om alkohol hvis det var tegn til skader eller problemer forårsaket av alkohol, men at det var ofte vanskelig å komme på det før det var gått for langt og blitt et tydelig problem.

- Før det blir et problem kan man lettere gjøre endringer. Men da snakker man jo ikke om det.

Les også: Slik slipper du kø og venting hos legen

Det er mange gode grunner til å snakke om alkohol, mener Lid. Spesielt ved helseproblemer som kan skyldes alkohol, for eksempel søvnproblemer, depresjon eller høyt blodtrykk.

Så hvorfor tør ikke, eller utsetter, helsepersonell å snakke om det?

Lid sier temaet er «potensielt sårbart» og vanskelig, men at svaret også ligger i drikkekulturen vår.

- Tåler mindre

Med en kultur der de fleste drikker, er ikke alkohol blitt et naturlig tema hos legen.

Men drikkevanene er i endring. Flere drikker og de som allerede drikker, drikker mer. Og det er spesielt eldre som står for denne utviklingen.

UTSETTER PRATEN: - Det finnes mange gode grunner til å snakke om alkohol, sier forsker og spesialist i allmennmedisin, Torgeir Gilje Lid. Foto: Privat
UTSETTER PRATEN: - Det finnes mange gode grunner til å snakke om alkohol, sier forsker og spesialist i allmennmedisin, Torgeir Gilje Lid. Foto: Privat Vis mer

- Det spesielle med eldre er at de tåler alkohol dårligere på grunn av normale aldersforandringer. I tillegg går mange på medisiner og har underliggende sykdommer, samtidig som de også drikker mer, forklarer Lid.

Psykiske plager og ikke minst fall, ustøhet og svimmelhet er diffuse plager det er lett å tilskrive alderen, men hvis man drikker mye i tillegg, kan problemene forsterkes:

- Alle uklare funksjonsnedsettelser vil være en anledning til å snakke om alkohol. Fastlegen må ha en bevissthet rundt det, sier Lid.

Les også: Husker du «sekskroneren»? Her er drikkevarene som forsvant

Slik bør legen snakke med deg

Å bli spurt om drikkevaner kan oppleves som privat, men legen trenger ikke nødvendigvis å starte samtalen med å telle alkoholenheter.

- Da kommer man lett i forsvarsposisjon og har ødelagt muligheten til å snakke ordentlig om det. Man kan heller spørre «hvordan er det med alkohol», «drikker du noe alkohol», eller «hvordan påvirker alkohol søvnen din», sier Lid.

- Handler om livskvalitet

Norsk Sykepleierforbund sier at for å kunne snakke om uheldig alkoholforbruk i forhold til ulike sykdommer må det fokuseres på en helhetlig tilnærming til problemet.

- Det må også finnes et systematisk og tilrettelagt oppfølgingstilbud for den problemet gjelder, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By.

Hun mener det er viktig at helsepersonell snakker med de eldre om alkohol, også fordi det handler om livskvalitet.

- Vi vet at overforbruk ikke er bra, men for de som liker et glass vin eller øl kan moderat bruk bidra til glede og nytelse, og i det ligger det mye god helse, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.