Alkohol og helse

Leger vegrer seg for å spørre om alkoholvaner

- Venter til det har blitt et problem, sier forsker.

VIL IKKE SNAKKE OM ALKOHOL: Mange leger synes det er vanskelig å snakke med eldre om alkohol, og utsetter praten til det har blitt et problem. Illustrasjonsfoto: Colourbox
VIL IKKE SNAKKE OM ALKOHOL: Mange leger synes det er vanskelig å snakke med eldre om alkohol, og utsetter praten til det har blitt et problem. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Hvis vi ikke gjør alkohol til et tema, får vi heller ikke anledning til å gjøre noe, sier Torgeir Gilje Lid. Han er forsker, spesialist i allmennmedisin og har jobbet som fastlege i 25 år.

I sin doktorgradsavhandling sa flere av legene han snakket med at de ønsket å snakke om alkohol hvis det var tegn til skader eller problemer forårsaket av alkohol, men at det var ofte vanskelig å komme på det før det var gått for langt og blitt et tydelig problem.

- Før det blir et problem kan man lettere gjøre endringer. Men da snakker man jo ikke om det.

Les også: Slik slipper du kø og venting hos legen

Det er mange gode grunner til å snakke om alkohol, mener Lid. Spesielt ved helseproblemer som kan skyldes alkohol, for eksempel søvnproblemer, depresjon eller høyt blodtrykk.

Så hvorfor tør ikke, eller utsetter, helsepersonell å snakke om det?

Lid sier temaet er «potensielt sårbart» og vanskelig, men at svaret også ligger i drikkekulturen vår.

- Tåler mindre

Med en kultur der de fleste drikker, er ikke alkohol blitt et naturlig tema hos legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.