Leger mener nasjonal screening bør stoppes

Det nasjonale tarmscreeningprogrammet, som skal avdekke eventuell tarmkreft hos nordmenn tidlig, er i gang. Overlege og fastlege mener screeningsprgrammet kan påvirke helsa vår negativt.

HØY FOREKOMST I NORGE: Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. Foto: NTB Shutterstock
HØY FOREKOMST I NORGE: Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har tidligere skrevet om at alle kvinner og menn som fyller 55 år i 2022 og har bostedsadresse i Norge, vil få tilsendt invitasjon om å delta i et nytt screeningprogram for tykk- og endetarmskreft, der Kreftregisteret har det administrative ansvaret.

Ifølge Kreftregisteret er tarmscreeningprogrammet nå i gang.

Dette er første gang et nasjonalt tarmscreeningsprogram innføres her til lands og målet er å fange opp eventuell tarmkreft tidlig. Kreftformen har gode prognoser når den oppdages på et tidlig stadium.

Deltakerne i screeningprogrammet tilbys å sende inn avføringsprøve som kan tas hjemme. Prøven undersøkes for blod, som kan være symptom på tarmkreft. Oppdages blod i prøven vil du få tilbud om videre undersøkelse med koloskopi og eventuell fjerning av polypper.

Negativt for helsa?

I en kronikk i Aftenposten tar Erlend Hassel, overlege ved St.Olavs hospital og fastlege Mari Holm til orde for å stoppe screeningprogrammet.

De mener effekten kan virke negativt for helsa til den enkelte og for det norske helsevesenet. I kronikken skriver de blant annet at koloskopiundersøkelsen vil oppleves uproblematisk for mange, men at det for noen vil oppleves som problematisk.

Hvordan føles det å få et brev i posten der det står at du er i risikogruppen for å utvikle kreft i tarmen? Hvor det står at du bør komme på sykehuset for å få undersøkt tarmen din med en ubehagelig og potensielt smertefull undersøkelse? Spør de i kronikken.

VONDT I MAGEN? Symptomer fra magen kan skyldes svært mange sykdommer. Det er viktig å skille mellom kroniske mageproblemer og akutte magesmerter. Video: Lommelegen Vis mer

De mener sykdomsscreening kan føre til negativt fokus og bekymring rundt egen helse og påpeker at god helse også handler om følelsen av fysisk, psykisk og sosialt velvære.

Unødvendig behandling?

Polypper i tarmen vil oppstå hos om lag halvparten av oss som blir gamle nok til å nå pensjonsalder. Det medfører vanligvis ingen negative helsevirkninger. Hittil har de fleste som har polypper i tykktarmen, levd lykkelig uvitende om dette. Men nå skal disse påvises og fjernes kirurgisk, skriver de i kronikken.

Hassel og Holm viser også til resultater fra en studie av en slik screening, publisert i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine. Denne studien viser en dårlig effekt av tarmkreftscreeningen. Det var ingen forskjell i antall døde av tarmkreft mellom de som fikk tilbud om screening og de som ikke fikk det.

Kronikkforfatterne uttrykker også bekymring for at tarmkreftscreeningen skal gå ut over andre funksjoner i helsevesenet.

Høyest forekomst av kreftformen i Norge

De siste 60 åra har forekomsten av tarmkreft i Norge tredoblet seg, og Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av denne kreftformen, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. I Norge er tarmkreft dermed den nest hyppigste kreftformen etter prostatakreft.

Det anslås at risikoen for å dø av tarmkreft reduseres med minst 25 prosent om man deltar i screeningprogrammet. Dette innebærer at 3-4 av 1000 55-åringer risikerer å dø av tarmkreft i løpet av 10 år uten deltakelse i programmet.

Selv om tarmscreening har den overveiende fordelen at kreften kan oppdages tidlig, informerer Kreftregisteret også om ulempene: Koloskopi og fjerning av polypper innebærer en risiko for komplikasjoner. Ved om lag 1-7 av 1000 koloskopier kan det oppstå komplikasjoner som blødning eller hull på tarmen.

Videre kan screening påvise kreft og polypper som ellers ikke ville ha gitt deg plager i løpet av din levetid. Ved å delta i screeningprogrammet kan du derfor få behandling du egentlig ikke trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.