Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Wasim Zahid er hjertespesialist, forfatter og en av huslegene på det populære NRK-programmet Hva feiler det deg. Han kalles ofte Twitterlegen, og har sin egen kanal på Youtube der han sprer medisinsk folkeopplysning.
Den siste videoen hans er allerede sett av tusener. Der lister han opp fem grunner til å være optimistisk med tanke på bekjempelsen av coronaviruset.
Les også: Vet du forskjell på hjemmeisolasjon og karantene?
- Ved å vise optimisme, håper jeg å øke folks motivasjon for å tåle de gode tiltakene som er satt i verk og brette opp ermene, sier Wasim Zahid til Vi.no.
- Hvis man føler at dette er håpløst, er jeg redd noen vil tenke at det går dårlig uansett så det er ingen vits i å følge rådene som er gitt. Men det er lys i enden av tunnelen, dette er ikke ukontrollerbart, nå gjør vi en innsats sammen!

- Du kan gjøre en forskjell
Her er Zahids fem grunner til optimisme:
1. Hver og en av oss kan gjøre en forskjell. Ved å følge myndighetenes bud om isolering, karantene og god hygiene, kan du bidra til å stoppe spredning.
2. Viruset er svakt. Det er et såkalt «envelope virus», konvoluttvirus, som er omgitt av en kappe som er lett å bryte ned med såpe og vann. I motsetning til for eksempel norovirus, som er vanskeligere å bli kvitt.

Slik vasker du riktig for å unngå smitte
3. Vi kan lære av andre land som ligger flere uker foran oss i epidemien. I disse landene spres viruset i mye mindre omfang nå, vi kan derfor trekke den slutningen at tiltakene deres har virket.
4. Vitenskapen fungerer! Forskere jobber med vaksine og medikamenter for de som er blitt syke. De første medisinene testes allerede nå, men det vil ta tid før de er klare. Derfor er det viktigste vi kan gjøre nå å holde smitten nede til vaksine og medisin er klare.
5. Barn blir ikke spesielt syke av dette viruset.
- Jeg er mer bekymret enn jeg var for en måned siden. Men jeg er beroliget fordi myndighetene har iverksatt gode tiltak, avslutter Zahid i videoen.
Annonsørinnhold
Aller
Slik får du mest ut av hjemmekontoret
- Noen har tenkt en hel del
Overfor Vi.no presiserer han viktigheten av at vi følger myndighetenes råd, uansett hvor vanskelig det er for den enkelte. Besteforeldre må belage seg på å ikke møte barnebarna på en stund, eldre på sykehjem kan ikke besøkes.
- Det er umulig å si hvor lenge dette varer. Etter to uker vil myndighetene evaluere effekten av tiltakene, forteller han.

Psykologens råd: - Hold på rutinene
- Tiltakene kan påvirke våre nærmeste. De er strenge og omfattende. Myndighetene hadde ikke innført dem om ikke situasjonen ble oppfattet som veldig alvorlig. Noen har tenkt en hel del før de har gått til dette drastiske skrittet og innført restriksjoner.
Før helgen fanget twitterlegen opp tråder på nettet der folk aktivt oppsøkte smitte for å bli immune. Det advarer han mot på det sterkeste, fordi du risikerer å smitte svært mange før du selv vet at du er syk. I verste fall kan du smitte noen som ikke tåler viruset like godt som deg selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.