Legen foreslo drastisk grep for Anns diabetes

Tok slankeoperasjon for å slippe insulintilskudd.

Ann Gotthold har fått problemer med høyt blodsukker i flere perioder av livet. Til slutt gikk hun drastisk til verks. Foto: Emma Norbäck
Ann Gotthold har fått problemer med høyt blodsukker i flere perioder av livet. Til slutt gikk hun drastisk til verks. Foto: Emma Norbäck Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nå holder Ann Gotthold sin diabetes type 2 i sjakk ved hjelp av sunn livsstil og en ny medisin. Sånn har det ikke alltid vært: På det verste besvimte hun på jobb.

Hun fikk diagnosen diabetes type 2 allerede som 16-åring. Det er uvanlig tidlig, og Ann merket ikke noe til sykdommen selv. Det var skolens helsesøster som avdekket skyhøye blodsukkerverdier. Verdiene ble stabilisert ved hjelp av et strengt kosthold. Men sykdommen kom tilbake, og denne gang var det alvor:

- I førtiårsalderen hadde jeg en veldig stressende periode. Jeg var selvstendig næringsdrivende og reiste rundt og utdannet mennesker innen personlig utvikling, og måltidene ble uregelmessige og ikke så bra som de burde ha vært, forteller hun.

Kreftdiagnosen ødela

Hun var trøtt. Så umenneskelig trøtt at hun ikke orket mer enn barna og jobben. En kontroll hos legen avslørte så høye blodsukkerverdier at hun ble sendt direkte til sykehuset.

- Det var så ille at jeg ved en anledning mistet bevisstheten på jobb. Det var skikkelig ekkelt!

Nok en gang gjorde Ann store omstillinger av kostholdet. Hun droppet karbohydrater, og spiste bare fullkornsprodukter og ren mat som kjøtt, fisk og egg.

- I begynnelsen måtte jeg ta insulin og piller, men etter at jeg begynte å spise bra igjen og dessuten tok tak i treningen, kunne jeg slutte med medisinene, forteller hun.

Men livet hadde enda mer usikkerhet i vente: Hun ble diagnostisert med aggressiv livmorkreft, og operasjon, cellegift og stråling kom øverst på prioriteringslista.

- Det var en vanskelig tid, og jeg orket ikke følge opp treningen og kostholdet. Resultatet ble at jeg gikk opp i vekt, og da jeg fikk vite at verdiene var blitt dårlige igjen, foreslo legen min en slankeoperasjon. Han mente jeg kunne slippe å ta insulin om jeg gikk ned i vekt.

Merker lite til diabetesen

I dag har Ann gått ned 55 kilo. For å få blodsukkeret ytterligere ned og forebygge hjerte- karsykdom på lang sikt, skrev legen for tre år siden ut en relativt ny medisin, Jardiance.

- Jeg prøvde andre medisiner som ikke hadde noen effekt, men denne virker veldig bra. Verdiene mine sank til det halve på bare et par måneder.

Ann vil gjerne komme i gang med trening igjen, men hun plages av mye løs hud etter den store vektnedgangen.

- Jeg har trent det meste; magedans, stavgang, sykling, løping og styrketrening. Nå kan jeg gå turer, men ikke så mye mer, før den ekstra huden får blødende sår. Jeg gjør det jeg kan. Yoga liker jeg veldig godt.

I dag er Ann så aktiv som hun klarer. Diabetesen merker hun lite til. Hun har jobbet med mennesker hele livet, nå både jobber og studerer hun innen psykiatrien. Hun rekker også å treffe barn og barnebarn, men så mye mer blir det ikke tid til ved siden av jobb og studier. Stress er ikke bra for henne. Og for at ikke blodsukkeret skal skyte i været igjen, holder hun seg til en streng diett.

- Kosthold mer effektivt enn medisin

– Bare jeg ser på en kake, går verdiene opp, sier Ann.

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning ved Karolinska Institutet i Solna, påpeker at de fleste kan senke blodsukkeret til et normalt nivå uten medisin.

- Livsstilsforandringer har ofte bedre effekt mot høyt blodsukker enn medisin. I de fleste tilfeller er noen få endringer nok for å snu utviklingen, sier hun.

Sunnere kosthold, mindre stillesitting og mer mosjon minsker risikoen for at prediabetes utvikles til diabetes type 2 med 60 prosent, mens blodsukkersenkende medisin minsker risikoen med 30 prosent.

Når på dagen du inntar måltidene kan også ha stor betydning:

- Spiser du for ofte og for seint får ikke kroppen den hvilen den trenger, og cellene i kroppen rekker ikke å reparere de skadene den har fått i løpet av dagen, sier professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer