Ryggoperasjon endte med døden:

Legen fikk livstid for feilbehandling

Nå gjenskapes skandalelegens ugjerninger i TV-serie.

DØDSLEGEN: Podcasten «Dr. Death» forteller den skremmende historien om Christopher Duntsch, Texas-legen som har blitt anklaget for å skadet over 30 pasienter på operasjonsbordet. Video: Wonder Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Pasientene la seg i doktor Christopher Duntsch’ hender, de fleste for rutineinngrep. Likevel våknet flere av dem opp etter operasjonen med permanente skader – og to døde.

Butikknasking pleier ikke å havne øverst på nyhetsagendaen. Men da Christopher Duntsch forsøkte å forlate en butikk med varer for 900 dollar i en handlevogn, ble det en snakkis i Dallas-området i mai 2015. Duntsch hadde på seg et par nystjålne bukser, og i vogna lå alt fra pc-er og walkietalkies til solbriller og eau de cologne.

Ble kalt sosiopat-kirurg

Texas’ mest beryktede nevrokirurg hadde forsøkt å trille ut fra Walmart uten å betale.

Avisa Texas Observer valgte overskriften «Sosiopat-kirurgen pågrepet for buksetyveri» og publiserte et bilde som var tatt i arresten.

Han tjente gode penbger som nevrokirurg. da han ble kjent, var det fordi pasienter ble skadet og døde under hans skalpell. Foto: Dallas County Jail/AP/NTB Scanpix
Han tjente gode penbger som nevrokirurg. da han ble kjent, var det fordi pasienter ble skadet og døde under hans skalpell. Foto: Dallas County Jail/AP/NTB Scanpix Vis mer

En av dem som reagerte på bildet, var kirurgen Randall Kirby. Han hadde vært til stede ved en av Duntsch’ operasjoner og hadde tidlig tenkt at mannen var en fare for sine pasienter.

Kirby og en annen kollega, Robert Henderson, var pådriverne for at Duntsch’ farlige karriere ble avsluttet etter drøye to år på forskjellige sykehus i Dallas.

Men da hadde allerede Duntsch rukket å forårsake store skader hos pasienter. Pasienter som var blitt lammet, hadde mistet taleevnen eller på andre måter fått permanente skader etter sine sykehusbesøk.

I en av avisartiklene om skandalen fikk han navnet Dr. Death.

– Han var megalomanisk. Alle pasienter jeg har intervjuet, forteller at det første doktor Duntsch sa til dem, var at han var den beste kirurgen i Dallas, sier Robert Henderson.

Ansvar for stamcelleforskning

Historien begynner i en forstad til Memphis, der Christopher vokser opp i et middelklasseområde. Han er sønn av en fysioterapeut og en lærer, og viser tidlig store ambisjoner - både i studier og på fotballbanen.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Han kommer inn på legeutdanningen i Tennessee og får blant annet ansvaret for en del av stamcelle-forskningen. Her viser unge Duntsch seg som svært dyktig til å reise midler til virksomheten og entreprenørskap.

Han starter to selskap som har potensial på legemiddelmarkedet. Det handler blant annet om patent på revolusjonerende behandlingsteknikker mot ryggsmerter. Samtidig utdanner han seg til nevrokirurg.

En tidligere kjæreste forteller om en bursdagsfest med både sprit, LSD og kokain, som pågikk hele natten. Morgenen etter dro doktor Duntsch på jobben og gikk runden som vanlig.

Spriten går også ut over forretningene. Når venner som har investert i selskapene merker at han blander seg en eller flere vodka og juice hver dag, kjølner interessen deres.

Våkner og er lam

Duntsch er tvunget til å legge ned og satse på en karriere som praktiserende kirurg. Han får tilbud fra New York og San Diego, men velger Dallas og en årsinntekt på 600 000 dollar. CV-en hans er prikkfri, og lovordene fra tidligere universiteter uangripelige. «Chris er veldig intelligent og sannsynligvis den mest hardtarbeidende nevrokirurgen jeg har truffet», skriver en professor i et anbefalingsbrev. De fikk vite at hans eneste svakhet var at han kunne påta seg for mye jobb.

I 2011 har han installert seg i Dallas og begynner å jobbe. En av de første som legger seg under Duntsch’ kniv, er Jerry Summers, en gammel fotballkompis fra oppveksten. Summers har fulgt med kameraten til Dallas som en slags altmuligmann. Han kjører legen til møter og gjør forskjellige ærend. I fritiden henger de rundt på nattklubbene i Dallas.

Summers har smerter i ryggen etter en bilulykke flere år tidligere. Nå skal hans kompis kirurgen hjelpe ham med å bli kvitt dem.

Da Summers våkner opp etter operasjonen, er han lam i armer og bein. Virvelarteriene hans er blitt skadet under operasjonen, og han har mistet to liter blod.

Blør ihjel etter operasjon

Sykehuset utestenger Duntsch fra tjeneste i en måned. Da Duntsch vender tilbake på jobb, venter Kellie Martin (55) på operasjon. Også dette dreier seg om et rutinemessig inngrep som går galt. Så galt at hun forblør på intensiven etterpå.

Kirurgen Dr Hoyle, som har jobbet med Duntsch tidligere, blir forskrekket over hvor slurvete kollegaen er. Han er med under operasjonen av Leo Passmore, en mann i 35-årsalderen som lider av smerter i korsryggen. Passmore har tatt opiater for å døyve smertene, og nå vil han kvitte seg med pillene. Inngrepet er rutinemessig.

Kirurgen Hoyle åpner et snitt som Duntsch kan jobbe i. Når han ser hvor slumsete kollegaen graver rundt blant nerver og blodårer, må han til slutt gripe inn. Hoyle nekter å jobbe med Duntsch etter dette.

Ryktene begynner å gå på sykehuset, om både rusmisbruk og dårlig håndverk, men Duntsch kan jobbe videre. I løpet av en toårsperiode jobber han for fire forskjellige arbeidsgivere i Dallas-området.

Utestengningen av Duntsch burde ha vært rapportert inn til National Practioner Data Bank, helsemyndighetenes nasjonale register. Det skjedde aldri.

Men flere leger enn Hoyle reagerer på Duntsch’ «arbeid». Blant dem Robert Henderson, som kalles inn for å utføre operasjoner på pasienter Duntsch har mislyktes med.

Det han ser, sjokkerer ham. Det er inngrep gjort på helt feil sted, skruer som sitter halvveis, nerver som er skadet og operasjonsmateriale etterlatt inne i pasientene. Det er helt åpenbart en amatør som er på ferde. Eller en bedrager.

Samtidig har også Randall Kirby begynt å undersøke. De oppdager at nesten samtlige av de pasientene som er kommet i doktor Duntsch’ vei, er blitt skadet. To pasienter, Kellie Martin (55) og Floella Brown (63), har dødd.

Mister autorisasjon

Til tross for at alvorlige klager på Duntsch’ arbeid kommer allerede i 2012, drøyer det til juni 2013 før myndighetene i Texas tilbakekaller Duntsch’ legeautorisasjon.

Likevel er det ikke lett for pasienter å stille sykehusene til rette. Ifølge loven må den som saksøker for feilbehandling, kunne bevise at skaden er gjort med overlegg. Så selv om Duntsch har mistet autorisasjonen og jobben, er han likevel en fri mann. Han flytter hjem til foreldrene sine og arresteres for blant annet fyllekjøring og butikknasking.

Saken tar en ny vending når en aktor tar over saken. Dette er, så vidt kjent, første gangen i USAs historie at medisinsk feilbehandling avgjøres av en domstol.

I 2015 blir Christopher Duntsch tiltalt for grov mishandling av seks av sine pasienter.

– Han agerte som en seriemorder, sa aktor Michelle Shurgart.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

Under rettssaken i 2017 rulles det opp hjerteskjærende vitnemål fra dem som er blitt rammet. Noen går med stokk, andre sitter i rullestol. Det er unge mødre som ikke lenger kan leke med barna sine, og menn som er blitt frarøvet kona si. Doktor Duntsch benekter alt ansvar. Han mener at det ganske enkelt er operasjoner som har gått galt.

Forsvaret har innkalt familiemedlemmene hans som karaktervitner. Faren forteller om sønnens suksess med stamcelle- og kreftforskning. Han forteller at sønnen har ringt og vært knust etter mislykkede operasjoner. Han er overbevist om at sønnen har hatt pasientenes beste for øyet, men at stoltheten hans var kommet i veien.

– Jeg tror at det som har skjedd, er at når alt har rast sammen, så har han forsøkt å redde situasjonen på den eneste måten han kan. Ved å kjempe hardere, sa han.

Aktor Shurgart ser derimot ingen formildende omstendigheter.

– Han har på egen hånd ødelagt livet deres og gitt hver og en av dem evig smerte, sier hun i sin sluttprosedyre.

Jamie Dornan, kjent fra 50 shades of grey-filmene, spiller Duntsch i serien om hans liv. Foto: Richard Buxo/SplashNews/NTB Scanpix
Jamie Dornan, kjent fra 50 shades of grey-filmene, spiller Duntsch i serien om hans liv. Foto: Richard Buxo/SplashNews/NTB Scanpix Vis mer

Duntsch selv gir ingen forklaring på det sentrale mysteriet: Hva er det som får en uskikket lege til å fortsette når det er åpenbart at hans feil fører til lemlestelse og til og med død? Er det, som faren sier, at han er typen som aldri gir opp? Eller dreier det seg om noe så enkelt som penger?

Juryen kom med sin kjennelse i februar 2017: Livstid i fengsel.

– Jeg kommer ikke til å få moren min tilbake, men dette er en slags rettferdighet for alle som er rammet, og deres familier, sier Kellie Martins datter, Caitlin Martin Linduff.

Historien om Christopher Duntsch er allerede hørt av over 50 millioner mennesker i podcasten Dr. Death, som du kan høre her. TV-serien med samme navn er på gang, med stjernelaget Jamie Dornan, Alec Baldwin og Christian Slater i rollene som Duntsch, Henderson og Kirby.

Kilder: D Magazine, Dr. Death (podcast, Wondery), USA Today, The Guardian, The Texas Observer. Artikkelen er først publisert i Allers.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.