Paracetamol og smertestillende

Legemidlene vi bruker mest

Det er i aldersgruppen fra 70 år at flest får utlevert legemidler på resept. Samtidig er det paracetamol som er legemiddelet flest av oss bruker, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

PARACETAMOL: Det er ett legemiddel flest nordmenn bruker, nærmere bestemt paracetamol. Det betyr ikke at det er ufarlig, og mange er ikke klar over de mulige bivirkningene. Foto: Kristin Sørdal
PARACETAMOL: Det er ett legemiddel flest nordmenn bruker, nærmere bestemt paracetamol. Det betyr ikke at det er ufarlig, og mange er ikke klar over de mulige bivirkningene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den ferske rapporten Legemiddelforbruket i Norge 2016-2020 fra FHI viser både hvem som får utlevert mest medisiner på resept, og hvilke medisiner vi bruker mest av i Norge - både reseptfritt og på resept.

Rapporten viser at bruk av spesielt ett legemiddel er svært utbredt uavhengig av kjønn og alder, nærmere bestemt paracetamol. Samtidig skal man være forsiktig også med reseptfrie smertestillende legemidler, påpeker ekspertene.

Størst reseptbelagt medisinbruk blant 70+

Av den norske befolkningen fikk 70 prosent utlevert minst ett legemiddel på resept i 2020, 77 prosent av kvinnene og 63 prosent av mennene, skriver FHI. Hos personer over 70 år fikk rundt 90 prosent av individene utlevert et legemiddel på resept. Elin K. Bye, seniorforsker Avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet, har tidligere uttalt til Vi.no at hele to av tre blant de over 65 år bruker fem legemidler eller mer.

De to legemiddelgruppene som ifølge rapporten ble mest brukt blant begge kjønn i 2020 er legemidler med virkning på nervesystemet og legemidler som brukes for sykdommer i luftveiene. Samtidig er det ett spesifikt legemiddel som hadde klart flest brukere i Norge i 2020, nærmere bestemt paracetamol.

Paracetamol mest brukt

Det smertestillende legemiddelet paracetamol selges som kjent både reseptfritt men kan også gis på resept, og er det legemiddelet i Norge en størst andel av befolkningen brukte i 2020, nærmere bestemt 11,9 prosent. FHI skriver i rapporten at det i hovedsak er de samme legemidlene som ble brukt av størst andel nordmenn i 2020, som tidligere år. Paracetamol har flest brukere, etterfulgt av det kolesterolsenkende legemiddelet atorvastatin med en andel på 7,1 prosent.

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Også Ibuprofen er å finne på lista, men ligger på en 13. plass over legemidler med størst bruk - her er andelen av befolkningen 4,2 prosent.

Når det gjelder det reseptfrie salget, er paracetamol det nest mest solgte legemiddelet - bare nesespray selges det mer av. I 2020 ble det solgt omtrent 9,5 millioner pakninger paracetamol reseptfritt, som tilsvarer i underkant av to pakker à 20 tabletter per innbygger. Salget av reseptfri paracetamol var omtrent uendret i 2020 sammenlignet med 2019, men ifølge rapporten har det reseptpliktige salget økt noe siden 2019. Reseptfritt salg utgjorde 31 prosent av det totale salget av paracetamol i 2020.

- Tenker det er helt ufarlig

Selv om paracetamol selges reseptfritt og dessuten er Norges mest brukte legemiddel, betyr det ikke at det er risikofritt å bruke legemiddelet.

- Veldig mange tenker at de skal ha Paracet eller Ibux eller noe slikt, og tenker at dette er medisiner som kan kjøpes uten resept og dermed er helt ufarlige å bruke. Generelt er det beste å unngå smertestillende medikamenter hvis det kan være andre tiltak som gir like god smertelindring, har leder for Norsk forening for Allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttalt tidligere i år til Vi.no.

Kvittum Tangen uttalte videre at alle medikamenter kan ha uønsket virkning, også paracetamol - selv om paracetamol generelt gir færre bivirkninger enn ibuprofen - virkestoffet i Ibux. Alle medisiner kan dessuten virke sammen med andre medisiner man tar fast på en uheldig måte.

Også Siv Skarstein, som er førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet og jobber med blant annet fagene smerte, smertemestring og smertestillende medikamenter, har uttalt til Vi.no at om du spiser paracetamol eller ibuprofen hver dag, kan du få alvorlige leverskader - og de skadene er det ikke mulig å snu. En annen bivirkning mange ikke er klar over, er såkalt «overforbrukshodepine» - dersom du overskrider anbefalingene for dosering av smertestillende, får du hodepine fordi du i utgangspunktet hadde hodepine - og så har du tatt for mye smertestillende.

Dette er en bivirkning som kan komme både ved overforbruk av paracetamol og ibuprofen, ifølge Skarstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.