Ny medisin mot overvekt

Legemiddel mot fedme: - Oppsiktsvekkende gode resultater

60 prosent av Europas voksne sliter med overvekt eller fedme, og tallene peker bare oppover. Men et nytt legemiddel har gitt oppsiktsvekkende resultater. Kan en sprøyte i uka være løsningen på verdens overvektsproblem?

FEDME-EPIDEMI: Europas innbyggere blir stadig tyngre, og tallene vil trolig bare fortsette å øke. Men en ny medisin mot fedme kan vise seg å bli redningen for mange som sliter med overvekt og tilleggssykdommer. Foto: NTB
FEDME-EPIDEMI: Europas innbyggere blir stadig tyngre, og tallene vil trolig bare fortsette å øke. Men en ny medisin mot fedme kan vise seg å bli redningen for mange som sliter med overvekt og tilleggssykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fedme og sykelig overvekt er en av de største helseutfordringene i verden i dag. Nylig publiserte Verdens Helseorganisasjon (WHO) en rapport der de advarte mot at fedme er i ferd med å bli en epidemi over hele Europa, og at tallene bare vil fortsette å øke. Globalt er det i dag mer enn en milliard personer med fedme.

Ifølge WHO-rapporten er nesten 60 prosent av Europas voksne befolkning overvektig eller lider av fedme. Det samme gjelder nær en av tre barn - 29 prosent av guttene og 27 prosent av jentene. Kronisk overvekt og fedme er blant de fremste årsakene til uførhet og tidlig død i Europa, beregnet til mer enn 1,2 millioner dødsfall årlig. Det utgjør mer enn 13 prosent av den totale dødeligheten i Europa, melder WHO.

Vanlig behandling virker ikke

Den vanligste behandlingen av overvekt og fedme er såkalt livsstilsbehandling, det vil si kostholdsveiledning og anbefalinger om økt fysisk aktivitet, men denne behandlingen har ofte veldig liten effekt. Den mest effektive behandlingen har hittil vært fedmekirurgi, men dette er et omfattende og tildels risikofylt inngrep som i utgangspunktet bare brukes som en siste utvei når pasientene uten hell har forsøkt alt annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.