Ny medisin mot overvekt

Legemiddel mot fedme: - Oppsiktsvekkende gode resultater

60 prosent av Europas voksne sliter med overvekt eller fedme, og tallene peker bare oppover. Men et nytt legemiddel har gitt oppsiktsvekkende resultater. Kan en sprøyte i uka være løsningen på verdens overvektsproblem?

FEDME-EPIDEMI: Europas innbyggere blir stadig tyngre, og tallene vil trolig bare fortsette å øke. Men en ny medisin mot fedme kan vise seg å bli redningen for mange som sliter med overvekt og tilleggssykdommer. Foto: NTB
FEDME-EPIDEMI: Europas innbyggere blir stadig tyngre, og tallene vil trolig bare fortsette å øke. Men en ny medisin mot fedme kan vise seg å bli redningen for mange som sliter med overvekt og tilleggssykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fedme og sykelig overvekt er en av de største helseutfordringene i verden i dag. Nylig publiserte Verdens Helseorganisasjon (WHO) en rapport der de advarte mot at fedme er i ferd med å bli en epidemi over hele Europa, og at tallene bare vil fortsette å øke. Globalt er det i dag mer enn en milliard personer med fedme.

Ifølge WHO-rapporten er nesten 60 prosent av Europas voksne befolkning overvektig eller lider av fedme. Det samme gjelder nær en av tre barn - 29 prosent av guttene og 27 prosent av jentene. Kronisk overvekt og fedme er blant de fremste årsakene til uførhet og tidlig død i Europa, beregnet til mer enn 1,2 millioner dødsfall årlig. Det utgjør mer enn 13 prosent av den totale dødeligheten i Europa, melder WHO.

Vanlig behandling virker ikke

Den vanligste behandlingen av overvekt og fedme er såkalt livsstilsbehandling, det vil si kostholdsveiledning og anbefalinger om økt fysisk aktivitet, men denne behandlingen har ofte veldig liten effekt. Den mest effektive behandlingen har hittil vært fedmekirurgi, men dette er et omfattende og tildels risikofylt inngrep som i utgangspunktet bare brukes som en siste utvei når pasientene uten hell har forsøkt alt annet.

Men nå kan det være en liten revolusjon på gang innen behandlingen av overvekt og fedme:

Nylig publiserte forskere ved Yale en studie der man testet om legemidlet tirzepatide, opprinnelig utviklet mot diabetes, kunne brukes til å fremme vekttap. Resultatene var mildt sagt oppsiktsvekkende.

Ned 22 prosent av kroppsvekten

Forskerne rekrutterte 2539 overvektige personer, alle med en BMI på 30 eller mer og med en gjennomsnittsvekt på 105 kilo. Studien foregikk over nærmere halvannet år. Deltakerne ble delt i fire grupper, der tre av dem fikk en sprøyte med enten 5 mg, 10 mg eller 15 mg av stoffet tirzepatide hver uke. Den siste gruppen fikk en ukentlig sprøyte med placebo, altså uten virkestoffer. Alle fire gruppene fikk i tillegg livsstilsbehandling.

Etter 72 uker hadde gjennomsnittsvekten i alle gruppene gått ned. Men forskjellene var store: Placebo-gruppen hadde i snitt gått ned 2,4 kilo. Det samsvarer med vanlig vektnedgang som følge av livsstilsbehandling.

Gruppen som fikk den laveste dosen av tirzepatid hadde derimot gått ned over 16 kilo i snitt. Og gruppen som hadde fått den høyeste dosen, 15 milligram tirzepatide, var blitt nesten 24 kilo lettere i gjennomsnitt. Det tilsvarer en vektnedgang på mer enn 22 prosent av kroppsvekten, og ligner resultatene fra fedmekirurgi, skriver forskning.no. Vektnedgangen for de som fikk 10 mg var nesten like stor.

- Et gjennombrudd

Det er ikke stoffet tirzepatide i seg selv som gjør deg slank. Men det påvirker hormoner i kroppen som blant annet bidrar til å kontrollere blodsukkeret og følelsen av metthet. I utgangspunktet er legemidlet ment for bruk mot diabetes, men trolig kan det også bli tatt i bruk som legemiddel mot overvekt dersom det blir godkjent for bruk i Europa.

Jøran Hjælmeseth er professor og leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, og en av Norges fremste eksperter på fedme. Han sier til VG at resultatene fra studien utvilsomt kan kalles et gjennombrudd for vektreduserende legemidler.

- Resultatene er oppsiktsvekkende gode sammenlignet med andre vektreduserende medisiner, sier han til VG (krever innlogging).

Riktignok er det ingen mirakelkur - ikke alle pasientene i undersøkelsen gikk ned i vekt, noe som tyder på at ikke alle har like god effekt av legemiddelet. Det virker også bare så lenge man tar det.

Godkjent i Europa i 2022?

Overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket opplyser til Vi.no at de europeiske legemiddelmyndighetene EMA har mottatt søknad om markedsføringstillatelse for tirzepatide.

- Vi kan ikke si noe om når den er ferdig vurdert ennå, men vanligvis tar det opp mot et år. Vi forventer at utfallet av godkjenningsprosessen blir klart i løpet av 2022, sier Aas.

EMAs avaluering av tirzepatide startet i oktober i fjor. Dersom legemiddelet blir godkjent i EU, er det svært sannsynlig at det også blir det i Norge.

Hva slags betydning det vil få for behandlingen av overvekt og fedme på sikt, er vanskelig å si. Foreløpig vet man lite om eventuelle langsiktige bivirkninger. Men om tirzepatide blir godkjent, kan det bety at Europas stadig tyngre befolkning om noen år får en helt ny mulighet til å få hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.