Eldre er særlig utsatt:

Lege advarer: Unngå sminke i sola

Spesielt om den inneholder visse ingredienser.

SOL OG VARME: Vi trenger sol og D-vitamin, men eldre hud er mer sensitiv og mindre motstandsdyktig enn ung hud. Eldre må derfor være enda mer forsiktige i sola enn andre. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
SOL OG VARME: Vi trenger sol og D-vitamin, men eldre hud er mer sensitiv og mindre motstandsdyktig enn ung hud. Eldre må derfor være enda mer forsiktige i sola enn andre. Foto: Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her. Artikkelen er første gang publisert 30.mai 2020.

- Ingrediensene i sminken kan reagere med sollys og varme, og kombinasjonen kan være uheldig for huden, sier kosmetisk lege Rolah Osman, som driver RU-klinikken i Stavanger, til Vi.no.

Årsaken er at sminke kan tette porene og medføre en inflammasjon som kan føre til utslett og acne.

- Ved en betennelse eller inflammasjon vil hudens mekanismer bli utsatt. Over tid kan slike betennelser være medvirkende til kreft, sier Osman.

HUDKREFT: Er solarium faktisk farlig, eller er det bareskremselspropaganda? Vis mer

Se etter disse ingrediensene

Noen hudprodukter inneholder salisylsyrer, som kan gjøre huden mer sensitiv for sola. Legen nevner flere typer syrer i sminke og hudpleieprodukter som man må holde seg unna på dagtid: Retinol, AHA og BHB. I tillegg bør det medisinske preparatet hydroquinone, som skal ha en lysnende effekt på ujevnheter som aldersflekker i huden, unngås på dagtid.

Hvis du har lest innholdsfortegnelsen og sikret deg at ingen av disse ingrediensene finnes i produktene dine, er legens råd å la solkremen absorbere godt inn i huden og virke i en halvtime før du påfører makeup.

- Det finnes sminkeprodukter på markedet i dag med solfaktor 50 og som har UVA og UVB-beskyttelse. Disse kan brukes uten solkrem, sier legen.

Værmeldinga for pinsehelga lover strålende sol, og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet melder at UV-strålingen blir høy. I områder der det fremdeles ligger snø defineres UV-strålingen som «sterk». Du kan sjekke UV-strålingen der du befinner deg og hvordan du bør beskytte deg på nettsiden til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Unngå sukker og røyk

Direktoratets råd er derfor å beskytte seg godt. Rolah Osman anbefaler alle å begrense solingen:

- Unngå sola mellom klokka 12 og 14. Det er da den står høyest på himmelen og det er mest skadelige UVB-stråler, forklarer hun, og fortsetter:

- Velg produkter med omhu hvis du skal være i sola. Ha på hatt og klær når du ikke har soltimer for å begrense skaden. Spis sunt. Sørg for å ha et høyt inntak av antioksidanter som bær og grønnsaker. Unngå sukker og stump røyken. Sukker og røyk vil akselerere aldringsprosessen hvis du utsetter deg for sol.

Ifølge legen er det mange som reagerer på kjemiske filtre i solkrem. Hun anbefaler da solkrem som inneholder sinkoksid. Disse kremene har et fysisk filter som ligger oppå huden. Velg alltid en solkrem som inneholder UVA-beskyttelse. Osman anbefaler å bruke serum med antioksidanter som C-vitamin, E-vitamin og Ferulsyre på huden under solkremen for ekstra beskyttelse.

Du kan også bruke fuktighetskrem under solkremen, da gjerne en hudkrem som virker antiinflammatorisk.

Eldre hud trenger ekstra beskyttelse

Alle vet at babyhud må ha ekstra beskyttelse i sola. Men også eldre hud trenger ekstra beskyttelse. Spesielt gjelder dette kvinner etter overgangsalderen, fordi kollagenproduksjonen svekkes med østrogentapet.

- Jeg får ofte spørsmål om man må ha på seg solkrem hver dag. Spørsmålene kommer fra eldre kunder. Den generasjonen er ikke oppvokst med at man må være forsiktig i sola, sier doktor Osman.

Legen påpeker at eldre hud tåler mindre og er mindre motstandsdyktig. Bare en liten tur i sola kan gi tre nye pigmentflekker. Solskadene man har opparbeidet seg gjennom et liv blir mer synlig, spesielt når kvinner har bikket overgangsalderen og mister kollagenproduksjonen.

- Risikoen for kreft er dermed større. Eldre må passe på å smøre seg oftere med solkrem og være enda mer forsiktig med soling, sier Osman.

Rådet som gjelder alle, uavhengig av alder, er at man skal smøre seg annenhver time.

Ifølge Osman kan det for eldre være lurt å bruke nattkrem eller andre nattprodukter som inneholder retinol og som bidrar til cellefornyelse.

- Man bør bruke produkter som hjelper på fuktnivå gjennom året. En eldre hud har mer behov for støtte og hjelp.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.