Eldre er særlig utsatt:

Lege advarer: Unngå sminke i sola

Spesielt om den inneholder visse ingredienser.

SOL OG VARME: Vi trenger sol og D-vitamin, men eldre hud er mer sensitiv og mindre motstandsdyktig enn ung hud. Eldre må derfor være enda mer forsiktige i sola enn andre. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
SOL OG VARME: Vi trenger sol og D-vitamin, men eldre hud er mer sensitiv og mindre motstandsdyktig enn ung hud. Eldre må derfor være enda mer forsiktige i sola enn andre. Foto: Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her. Artikkelen er første gang publisert 30.mai 2020.

- Ingrediensene i sminken kan reagere med sollys og varme, og kombinasjonen kan være uheldig for huden, sier kosmetisk lege Rolah Osman, som driver RU-klinikken i Stavanger, til Vi.no.

Årsaken er at sminke kan tette porene og medføre en inflammasjon som kan føre til utslett og acne.

- Ved en betennelse eller inflammasjon vil hudens mekanismer bli utsatt. Over tid kan slike betennelser være medvirkende til kreft, sier Osman.

Se etter disse ingrediensene

Noen hudprodukter inneholder salisylsyrer, som kan gjøre huden mer sensitiv for sola. Legen nevner flere typer syrer i sminke og hudpleieprodukter som man må holde seg unna på dagtid: Retinol, AHA og BHB. I tillegg bør det medisinske preparatet hydroquinone, som skal ha en lysnende effekt på ujevnheter som aldersflekker i huden, unngås på dagtid.

Hvis du har lest innholdsfortegnelsen og sikret deg at ingen av disse ingrediensene finnes i produktene dine, er legens råd å la solkremen absorbere godt inn i huden og virke i en halvtime før du påfører makeup.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.