Lager flåttvaksine som tar knekken på borreliabakterien

I 2026 kan svenske forskere være klare med en ny flåttvaksine som lager antistoffer mot borrelia.

SKOGFLÅTT: Fjerner du flåtten raskt minimerer du risikoen for smitte av borrelia. Nå jobber svenske forskere med en vaksine som gir antistoffer mot borrelia. Foto: NTB
SKOGFLÅTT: Fjerner du flåtten raskt minimerer du risikoen for smitte av borrelia. Nå jobber svenske forskere med en vaksine som gir antistoffer mot borrelia. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Blekinge Tekniska Högskola i Sverige er i gang med en studie på en ny flåttvaksine som kan ta knekken på borreliosebakterien dersom den skulle overføres ved et flåttbitt.

I september i fjor startet fase tre av studien, ifølge svenske Yle.

Vi.no har snakket med professor Johan Sanmartin Berglund, som leder studien.

- Hva viser studien så langt?

– Det er ingen/få bieffekter av vaksinen som nå er gitt i tre doser, sier Sanmartin Berglund.

Slik virker flåttvaksinen

Flått er små, blodsugende midd, og en del flått inneholder bakterier som kan overføres til mennesker i løpet av de to første døgnene etter et flåttbitt. Borreliose forekommer i Norge først og fremst i kystbeltet fra svenskegrensen til og med Nord-Trøndelag, ifølge Helsenorge. Nå har også FHI utvidet anbefalingen om hvem som bør ta flåttvaksine.

Ifølge professor Sanmartin Berglund, får den nyutviklede vaksinen kroppen til å danne antistoffer mot de typer borrelia som forekommer i Europa og Nord-Amerika.

- Antistoffene har evnen til å drepe bakteriene umiddelbart etter et infisert flåttbitt og dermed forebygge sykdom, det vil si beskytte vaksinerte mot borrelioseinfeksjon og dens komplikasjoner, forteller han til Vi.no, og legger til at flått smitter 10 000 individer hvert år i Norden.

- Er det sannsynlig at vaksinen blir tilgjengelig på det nordiske markedet?

- Ja, rundt år 2026, sier Sanmartin Berglund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.