Kyssesyken kan utløse MS

Svenske forskere har funnet ytterligere bevis på at Epstein-Barr-viruset, som blant annet forårsaker kyssesyken, kan utløse multippel sklerose (MS).

VIRUS KAN FORÅRSAKE MS: Epstein-Barr-viruset, som blant annet forårsaker kyssesyken, har også en sammenheng med den nevrologiske sykdommen MS, viser ny forskning. Foto: NTB
VIRUS KAN FORÅRSAKE MS: Epstein-Barr-viruset, som blant annet forårsaker kyssesyken, har også en sammenheng med den nevrologiske sykdommen MS, viser ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er tidligere oppdaget at det er en sammenheng mellom viruset som blant annet forårsaker kyssesyken, og den kroniske sykdommen MS. Den nye studien gir ytterligere bevis for en slik sammenheng, skriver Karolinska Institutet i sin pressemelding.

- MS er en utrolig kompleks sykdom, men vår studie gir en viktig brikke i puslespillet og kan forklare hvorfor noen mennesker utvikler sykdommen, sier Olivia Thomas, postdoktor ved Institutt for klinisk nevrovitenskap, Karolinska Institutet og en av førsteforfatterne av studien.

Antistoffer kan angripe feil

De svenske forskerne sier nemlig at de har oppdaget at hos noen individer kan enkelte antistoffer mot Epstein-Barr viruset, som vanligvis vil bekjempe infeksjonen, feilaktig angripe hjernen og ryggmargen og forårsake skade, forklarer Thomas.

Forskerne har analysert blodprøver fra mer enn 700 pasienter med MS og 700 friske individer. De fant ut at antistoffer som binder seg til et bestemt protein i Epstein-Barr-viruset, EBNA1, også kan binde seg til et lignende protein i hjernen og ryggmargen kalt CRYAB.

Disse feilrettede, kryssreaktive antistoffene kan skade nervesystemet og forårsake alvorlige symptomer hos MS-pasienter, inkludert problemer med balanse, mobilitet og tretthet. Antistoffene var til stede hos omtrent 23 prosent av MS-pasientene og 7 prosent av kontrollpersonene.

Altså kan disse spesifikke antistoffene være involvert i sykdom hos opptil en fjerdedel av MS-pasientene, ifølge Thomas.

Hva kjennetegner Mulitippel Sklerose (MS)?

Multippel Sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg), ifølge Helse Norge.

Noen lever nærmest symptomfrie, men hos andre kan sykdommen gi alvorlig funksjonssvikt.

Symptomer kan være følesansforstyrrelse, kraftsvekkelse og synsforstyrrelser som skyldes at nervebaner som forsyner øyet, rammes. Det kan gi dobbeltsyn eller tåkesyn.

Andre vanlige symptomer er tretthet eller nummenhet, og en prikkende hudfølelse. Dersom nervebaner som styrer armer og bein blir forstyrret, vil det medføre kraftsvikt, koordinasjonsproblemer og muskelspasmer med stive muskler. Symptomene og de nevrologiske skadene forverres ofte gradvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.