Basalcellekreft

Kvise var kreft

Susanne trodde hun hadde en kvise over leppen. Hun hadde aldri hørt om basalcellekreft, den aller vanligste formen for hudkreft.

ARR: Scarface, kaller Susanne Kyndel seg spøkefullt på grunn av det lille arret på overleppen. Hennes andre basaliom, i pannen, har ikke etterlatt arr i det hele tatt fordi det ble oppdaget så tidlig. Foto: Stefan Jerrevång
ARR: Scarface, kaller Susanne Kyndel seg spøkefullt på grunn av det lille arret på overleppen. Hennes andre basaliom, i pannen, har ikke etterlatt arr i det hele tatt fordi det ble oppdaget så tidlig. Foto: Stefan Jerrevång Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): En kvise, tenkte Susanne Kyndel (48) da den røde flekken plutselig dukket opp på overleppen en dag for seks år siden. Hun prøvde alle knep i boka for å bli kvitt den.

- Det var som en liten, væskende, rød prikk. Jeg prøvde å klemme den og tørke den ut med sprit, men ingenting hjalp. Den ble bare større, husker Susanne.

Til slutt gikk hun til legen. Der ble det snakket om en hudinfeksjon, kanskje en form for kopper? Logisk, tenkte Susanne, ettersom bakterielle infeksjoner som dette oftest rammer barn i førskolealder og hun hadde barn rundt seg på jobb hele dagen.

Basalcellekreft må alltid fjernes

Men såret forsvant ikke, og Susanne oppsøkte lege igjen. Denne gangen hudspesialist, hun ville fryse bort den irriterende utveksten.

Basalcellekreft, også kalt basaliom, vokser langsomt. Rammer rundt 20 000 nordmenn hvert år, så godt som alle helbredes. Kjennetegn er: En blank knute i huden, med eller uten sår. Se etter små sår som leges bare midlertid før de kommer tilbake samme sted. Se også etter en rød, lett eksemlignende flekk med små sårskorper. Foto: Shutterstock
Basalcellekreft, også kalt basaliom, vokser langsomt. Rammer rundt 20 000 nordmenn hvert år, så godt som alle helbredes. Kjennetegn er: En blank knute i huden, med eller uten sår. Se etter små sår som leges bare midlertid før de kommer tilbake samme sted. Se også etter en rød, lett eksemlignende flekk med små sårskorper. Foto: Shutterstock Vis mer

- Jeg ser at du har et basaliom i ansiktet, sa hudlegen idet jeg kom inn døren.

- Det er basalcellekreft og må fjernes.

Susanna ble redd. Kreft er et skremmende ord for alle, og Susanne hadde mistet både moren og mormoren til sykdommen. Hvorfor hadde hun ventet så lenge med å oppsøke lege? Hun var skrekkslagen da hun gikk hjem. Der fant hun ytterligere to hudforandringer.

Liten operasjon, stort arr

Ikke lenge etter ble hun innkalt til operasjon. Den var unnagjort på et kvarter med lokalbedøvelse.

Plateepitelelkreft er en form for hudkreft som også øker. Kjennetegn er en opphøyd, glatt flekk som vokser og blir tykkere. Den kan også ta form av en sår, noen ganger vond, knute. Den sitter ofte i ansiktet, hodebunnen, ørene eller underleppen. Omkring 95 prosent av all plateepitelkreft kan fjernes med operasjon. Foto: Shutterstock
Plateepitelelkreft er en form for hudkreft som også øker. Kjennetegn er en opphøyd, glatt flekk som vokser og blir tykkere. Den kan også ta form av en sår, noen ganger vond, knute. Den sitter ofte i ansiktet, hodebunnen, ørene eller underleppen. Omkring 95 prosent av all plateepitelkreft kan fjernes med operasjon. Foto: Shutterstock Vis mer

- Kirurgen tok en real bit med skalpellen av området rundt basaliomet. Han gikk ordentlig til verks både i dybden og bredden med noen millimeters margin rundt kreften, og lukket såret med noen sting, forteller Susanne.

Hudfliken ble sendt til analyse for å sjekke at alt var borte. I dag synes et tydelig, lite arr på Susannes overleppe.

- Jeg hadde ingen anelse om at det fantes noe som heter basaliom og som dessuten er veldig vanlig. Jeg trodde hudkreft hadde med leverflekker å gjøre, men nå vet jeg bedre. Mange går som meg og venter før vi oppsøker hjelp, sier hun.

Beskytter huden mot sol

Susanne spøker med arret sitt, og kaller seg scarface. Samtidig vet hun at hun kunne sluppet arr om hun hadde kommet tidligere til hudlege.

Malignt melanom anses som den farligste formen for hudkreft ettersom den kan spre seg. Mellom 80 og 85 prosent av tilfellene kan helbredes. Jo før den oppdages, desto bedre prognose. Kjennetegn: En ny brunsvart flekk eller knute som har vokst eller endret utseende eller et gammelt fødselsmerke som forandrer seg. Det er oftest uregelmessig i formen og ujevnt i kanten, har en ujevn farge i ulike nyanser av brunt, svart, rødt, rosa, blått eller hvitt. Flekken er som regel større enn fem millimeter og kan dukke opp hvor som helst på kroppen, men kvinner får oftest sykdommen på leggene. Foto: Shutterstock
Malignt melanom anses som den farligste formen for hudkreft ettersom den kan spre seg. Mellom 80 og 85 prosent av tilfellene kan helbredes. Jo før den oppdages, desto bedre prognose. Kjennetegn: En ny brunsvart flekk eller knute som har vokst eller endret utseende eller et gammelt fødselsmerke som forandrer seg. Det er oftest uregelmessig i formen og ujevnt i kanten, har en ujevn farge i ulike nyanser av brunt, svart, rødt, rosa, blått eller hvitt. Flekken er som regel større enn fem millimeter og kan dukke opp hvor som helst på kroppen, men kvinner får oftest sykdommen på leggene. Foto: Shutterstock Vis mer

Året etter oppdaget hun en ny rød, væskende «kvise», denne gangen like over øyenbrynet. Legen konstaterte at også dette var et basaliom og tok det bort.

– Nå vet jeg hvordan det starter og søker hjelp fort. Det siste arret synes knapt, sier hun.

Susanne har altså lært seg å søk hjelp tidlig. Hun har også fått et helt annet syn på sol og solskader. Som yngre brukte hun solarium for å holde på fargen gjennom vinteren, og hun elsket å være i solen og på sjøen. Hun trives fortsatt best utendørs.

- Men nå bruker jeg høy solfaktor, caps og solbriller. For det er lett å være etterpåklok.

Denne artikkelen ble først publisert i Må bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.