Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!
(Vi.no): En kvise, tenkte Susanne Kyndel (48) da den røde flekken plutselig dukket opp på overleppen en dag for seks år siden. Hun prøvde alle knep i boka for å bli kvitt den.

Dette tør vi ikke spørre legen om
- Det var som en liten, væskende, rød prikk. Jeg prøvde å klemme den og tørke den ut med sprit, men ingenting hjalp. Den ble bare større, husker Susanne.
Til slutt gikk hun til legen. Der ble det snakket om en hudinfeksjon, kanskje en form for kopper? Logisk, tenkte Susanne, ettersom bakterielle infeksjoner som dette oftest rammer barn i førskolealder og hun hadde barn rundt seg på jobb hele dagen.
Basalcellekreft må alltid fjernes
Men såret forsvant ikke, og Susanne oppsøkte lege igjen. Denne gangen hudspesialist, hun ville fryse bort den irriterende utveksten.

- Jeg ser at du har et basaliom i ansiktet, sa hudlegen idet jeg kom inn døren.
- Det er basalcellekreft og må fjernes.
Susanna ble redd. Kreft er et skremmende ord for alle, og Susanne hadde mistet både moren og mormoren til sykdommen. Hvorfor hadde hun ventet så lenge med å oppsøke lege? Hun var skrekkslagen da hun gikk hjem. Der fant hun ytterligere to hudforandringer.
Liten operasjon, stort arr
Ikke lenge etter ble hun innkalt til operasjon. Den var unnagjort på et kvarter med lokalbedøvelse.

- Kirurgen tok en real bit med skalpellen av området rundt basaliomet. Han gikk ordentlig til verks både i dybden og bredden med noen millimeters margin rundt kreften, og lukket såret med noen sting, forteller Susanne.

Her er de nye folkesykdommene
Hudfliken ble sendt til analyse for å sjekke at alt var borte. I dag synes et tydelig, lite arr på Susannes overleppe.
- Jeg hadde ingen anelse om at det fantes noe som heter basaliom og som dessuten er veldig vanlig. Jeg trodde hudkreft hadde med leverflekker å gjøre, men nå vet jeg bedre. Mange går som meg og venter før vi oppsøker hjelp, sier hun.
Beskytter huden mot sol
Susanne spøker med arret sitt, og kaller seg scarface. Samtidig vet hun at hun kunne sluppet arr om hun hadde kommet tidligere til hudlege.

Året etter oppdaget hun en ny rød, væskende «kvise», denne gangen like over øyenbrynet. Legen konstaterte at også dette var et basaliom og tok det bort.

Trendene som ga alt fra håravfall til underlivssopp
– Nå vet jeg hvordan det starter og søker hjelp fort. Det siste arret synes knapt, sier hun.
Susanne har altså lært seg å søk hjelp tidlig. Hun har også fått et helt annet syn på sol og solskader. Som yngre brukte hun solarium for å holde på fargen gjennom vinteren, og hun elsket å være i solen og på sjøen. Hun trives fortsatt best utendørs.
- Men nå bruker jeg høy solfaktor, caps og solbriller. For det er lett å være etterpåklok.
Denne artikkelen ble først publisert i Må bra.
Basalcellekreft
Basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft. Den er ikke dødelig, men kan kreve mye behandling hvis du ikke kommer tidlig til lege. Tilfellene blir ikke registrert i Kreftregisterets statistikk, men ifølge Kreftforeningen er det minst 20 000 nye tilfeller årlig i Norge. De oppstår oftest på solutsatt hud i ansiktet og nakken. Basalcellekreft er vanligere enn både malignt melanom og plateepitelkreft.
– Basalcellekreft er ikke livstruende på samme måte som malignt melanom. Men svulsten kryper ned i huden og ødelegger vevet og skader huden den vokser i, sier Jan Lapins, hudkreftpesialist og overlege ved Karolinska Universitetssjukhuset.
Om den ikke opereres bort i tide risikerer man å måtte gjøre et større plastikkirurgisk inngrep som kan etterlate store arr. Typiske kjennetegn for basaliom er en blank nupp som er skjør og blør lett, eller et sår som ikke gror.
– Basaliom er oftest røde. Ofte setter den seg i ansiktet, på en nesevinge, et øre, rundt øyet eler munnen. Krefttypen kan være motstridig og iblant kreves flere operasjoner, forteller Lapins.
- Noen får mer enn én svulst. De som har svært solskadet hud kan få nye basiliom hele tiden. Men de sprer seg ikke i kroppen.
Det er like stor sammenheng mellom UV-stråling fra sol og solarier og hudkreft som mellom røyking og lungekreft. Til tross for denne kunnskapen er det fortsatt mange som lar huden brenne i sola.
– Det tar lang tid å utvikle hudkreft, det kan drøye titalls år. Vi anbefaler solfaktor 30, sier legen.
– Den viktigste innsatsen mot hudkreft er å ha kontroll på flekkene. Ta hudforandringer på alvor og søk hjelp fort.
Selv om basalcellekreft er en relativt mild form for kreft kreves det alltid behandling.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.