Kvinnehelse

- Kvinners liv og helse kan gå tapt

- Kvinner overmedisineres fordi mange legemidler er testet ut på standardpasienten: En 70 kilos hvit mann.

VET FOR LITE: Mange syke, eldre kvinner overmedisineres fordi mange legemidler er testet ut på standardpasienten, som er en mann. Det er et hinder for likeverdige helsetjenester og kan føre til at liv og helse går tapt, sier Elisabeth T. Swärd, forskningsansvarlig i Norske Kvinners Sanitetsforening. Foto: NTB/Shutterstock
VET FOR LITE: Mange syke, eldre kvinner overmedisineres fordi mange legemidler er testet ut på standardpasienten, som er en mann. Det er et hinder for likeverdige helsetjenester og kan føre til at liv og helse går tapt, sier Elisabeth T. Swärd, forskningsansvarlig i Norske Kvinners Sanitetsforening. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er store kunnskapshull om kvinnehelse, konkluderer Folkehelseinstituttet (FHI) i en fersk rapport.

Etter å ha saumfart drøye 3000 forskningsrapporter for å se hva behandlingsstudier egentlig sier om forskjeller mellom menn og kvinner, fant de ut at det fremdeles er stor mangel på forskning om kvinnehelse - og dette over 20 år etter at en offentlig utredning (NOU 1999:13) etterlyste nettopp dette, og spesielt mer forskning om kvinnesykdommer hos de yngre og de eldre aldersgruppene.

Men som prosjektleder og forsker Gunn E. Vist fra FHI påpeker i forbindelse med den nye rapporten: Det er lite som har skjedd på dette feltet siden 1999.

- Liv og helse kan gå tapt

Mangelen på kvinneforskning kan gjøre at kvinner ikke får den beste og mest tilpassede behandlingen de kunne hatt.

- Manglende kjønnsspesifikk kunnskap er et hinder for likeverdige helsetjenester og kan føre til at liv og helse går tapt – for eksempel innenfor hjerte/kar-lidelser, sier Elisabeth T. Swärd, forskningsansvarlig og spesialrådgiver innen kvinnehelse i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.