Vet for lite om overgangsalderen:

- Kvinner tenker for lite på egen helse

Hver dag må gynekologen tegne og forklare hvordan kvinnekroppen fungerer.

FÅ HJELP: Overgangsalderen kan være en veldig vanskelig fase. Trening, kosthold og riktige medisiner kan gjøre livet bedre. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
FÅ HJELP: Overgangsalderen kan være en veldig vanskelig fase. Trening, kosthold og riktige medisiner kan gjøre livet bedre. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Gynekolog Nina Willumsen ved NIMO-klinikken i Drammen mener det er underkommunisert hvilke helsemessige utfordringer kvinner må gjennom i ulike faser av livet. Hun møter stadig på pasienter som har plager de ikke engang kommer på å oppsøke hjelp for å bli kvitt.

Hennes erfaring er at kvinner selv vet for lite om egen kropp, helse og overgangsalder. Ofte må de minnes på at de skal ta bedre vare på seg selv.

- Det er nesten et tabu å snakke om overgangsalder fordi man tenker at det signaliserer svakhet, men det er helt normalt, påpeker Willumsen.

Må tegne og forklare

- Jeg må ofte tegne og vise hvordan hjernen og binyrene henger sammen med underlivet. Alle organer har en sammenheng med hverandre. Det er veldig komplekst, men mange tenker at alt løses med en pille, sier Willumsen.

Hun har opplevd å forklare en kvinne hva det innebærer å fjerne livmoren, for så å bli møtt med spørsmålet: Kan jeg få barn etterpå? (Svaret er for ordens skyld nei). En 68 år gammel kvinne fortalte at hun fjernet en og en halv eggstokk da hun var 25 år gammel, og har slitt med lite energi, psykiske problemer og dårlig søvn i hele sitt voksne liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.