Kvinner er ti år eldre enn menn når de får disse sykdommene

Kvinner rammes av hjertesykdom i like stor grad som menn. Likevel snakker vi lite om kvinner og hjertehelse.

Selv om kvinner rammes seinere i livet, betyr ikke det at de rammes sjeldnere. Men ofte er symptomene på hjertesykdom for kvinner så annerledes at de oversees. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Selv om kvinner rammes seinere i livet, betyr ikke det at de rammes sjeldnere. Men ofte er symptomene på hjertesykdom for kvinner så annerledes at de oversees. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er lett å tro at hjerteproblemer er noe som rammer eldre menn. I filmer ser vi gjerne menn som plutselig og dramatisk tar seg til brystet og faller om på gulvet. Sjelden ser vi kvinner i samme situasjon. Hvorfor er det sånn? Har kvinner lavere risiko for hjertesykdom?

- Menn rammes rundt ti år tidligere enn kvinner av hjerte- og karsykdom og hjerteinfarkt, noe som kan bidra til at det oppleves som om det er vanligere blant menn, sier Jan Nilsson, professor i kardiologi og talsmann for svenske Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

– Faktum er at sykdommene er like vanlig for begge kjønn, men flere kvinner enn menn dør av hjerte- karsykdom.

Økt risiko etter overgangsalder

- Hvorfor rammes kvinner ti år seinere enn menn?

- Forskere tror det har med østrogen å gjøre. Før menopause har kvinner et høyere nivå av HDL, det gode og beskyttende kolesterolet, dermed har de lavere risiko for hjerte- og karsykdom. I overgangsalderen synker nivået av HDL og østrogen, som synes å ha en beskyttende effekt fram til da.

- Hvilke vanlige hjerteproblem rammer kvinner?

– De samme som rammer menn, for eksempel hjerteinfarkt, hjertesvikt, angina pectoris, hjerterytmeforstyrrelser og slag. Menn får hjerte- og karsykdom når de er rundt 65 år, mens kvinner er rundt 75.

- Finnes det hjerteproblem som er vanligere for kvinner enn menn?

– Ja, framfor alt blant yngre kvinner i 40-60-årsalderen er symptomene på hjerteinfarkt annerledes enn de vanlige. I stedet for brystsmerter, trykksmerter, tung pust og smerte som stråler ut i armen, er symptomene mer diffuse. Kanskje får de bare en følelse av ubehag, tungpust og angst. Det kan gjøre at man ikke oppsøker hjelp, men det er alltid bedre å kontakte lege en gang for mye enn en gang for lite, oppfordrer professoren.

- Atrieflimmer er også statistisk vanligere for kvinner enn menn, men det skyldes at kvinner lever lenger og ofte rammes av det til slutt. Også takotsubo-kardiomyopati, såkalt «knust hjerte», er vanligere blant kvinner.

- Fortell mer om «knust hjerte», hva kommer det av?

- Det vet vi ikke ennå, men det ser ut til å være utløst av stress som skyldes dyp personlig krise eller lignende. Uttrykket oppsto etter tsunamikatastrofen i Thailand. Det er ikke et hjerteinfarkt, men symptomene ligner med pustevansker og et trykk over brystet. Når pasienten ankommer sykehuset og tar bilder av brystet, ser vi at hjertet et oppblåst som en ballong og fullstendig paralysert - det pumper ikke. Tilstanden går over av seg selv, og de fleste får ingen varige mén.

- Er hjerteproblemer arvelig?

– Ja. For eksempel har én av 250 en medfødt arvelighet for høyt kolesterol, såkalt familiær hyperkolesterolemi. Da har man en kraftig forhøyet risiko for å få koronar hjertesykdom, samlebetegnelsen på hjerteinfarkt og angina, allerede i ung alder. Hvis mange i slekten har fått hjerteinfarkt eller hjerneslag før fylte 60, skal du være oppmerksom og sjekke fettinnholdet i blodet og blodtrykk.

- Hvilke behandlinger finnes for å forebygge hjerte- og karsykdom?

- Høyt blodtrykk og familiær hyperkolesterolemi skal alltid behandles. Ellers er den beste forebyggingen å legge om livsstilen for å senke et for høyt kolesterol, for eksempel. Bivirkningene av behandling gjør at man ofte mister mer enn man vinner ved medikamentell forebyggende behandling. Har du hatt et hjerteinfarkt tidligere, skal du derimot ta forebyggende medisin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.