Carola fikk vulvakreft, måtte fjerne klitoris:

- Kunne jeg noen gang ha sex igjen?

Såret klødde og ville ikke gro, men hun mistenkte aldri kreft.

Kirurgen måtte fjerne nesten hele Carolas klitoris, den ene kjønnsleppen og flere lymfekjertler. Foto: Stefan Jerrevång
Kirurgen måtte fjerne nesten hele Carolas klitoris, den ene kjønnsleppen og flere lymfekjertler. Foto: Stefan Jerrevång Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Egentlig er Carola Siberg altfor ung til å rammes av vulvakreft, de aller fleste kvinner som får kreft i ytre kjønnsorgan er nemlig eldre. Gjennomsnittsalderen for disse pasientene er i Norge 65 år. Carola var 42 år og alenemor til to gutter da hun ble syk.

– Jag er glad for hver dag jeg får med mine barn. Jeg sløser ikke bort tid på unødvendigheter og jeg utsetter ingenting, jeg gjør det nå, forteller hun.

Kløende sår

Det var i fjor vår hun oppdaget at noe ikke var som det skulle der nede. Carola fikk et sår som klødde. Til å begynne med tenkte hun ikke så mye på det siden hun har lichen, en hudsykdom som gir kløe og eksem i underlivet. Det behandles med kortison og pleier å leges etter noen uker.

- Det har ikke vært så mye psykologisk hjelp å få i ettertid, det er ingen jeg kan snakke med om hvordan sexlivet kommer til å bli, sier Carola. Foto: Stefan Jerrevång
- Det har ikke vært så mye psykologisk hjelp å få i ettertid, det er ingen jeg kan snakke med om hvordan sexlivet kommer til å bli, sier Carola. Foto: Stefan Jerrevång Vis mer

Men denne gangen ville ikke såret gro. Det ble værende, og det sved og gjorde vondt.

- Til slutt gjorde det så vondt at jeg ikke kunne tisse, forteller Carola.

Hun bestilte time til gynekolog som med en gang sa: «Vi må ta vevsprøve og se om det er vulvakreft.»

Carola ble livredd.

– «Herregud, hva er det for slags kreft», tenkte jeg. Jeg hadde aldri engang hørt om vulvakreft, husker hun.

I tiden etter prøvetakingen gråt hun mye. Ferien hun hadde planlagt ble ikke som hun hadde sett for seg. For en uke inn i ferien ringte gynekologen og fortalte at Carola hadde en ondartet form for vulvakreft som måtte opereres bort med det samme. Hun ble forberedt på at de måtte fjerne store deler av hennes ytre kjønnsorgan.

Usikker på sexlivet etterpå

- Det vekket så mange tanker hos meg. Skulle jeg være helt igjensydd der nede etterpå? Kunne jeg noen gang treffe en mann og ha et aktivt sexliv igjen?

Gynekologen forsto Carolas uro.

- Hun forklarte at man nå for tiden forsøker å bevare så mye som mulig, og at man syr sammen underlivet på en sånn måte at man skal kunne ha sex igjen etterhvert, forteller Carola.

Kirurgen måtte fjerne nesten hele Carolas klitoris, den ene kjønnsleppen og flere lymfekjertler under operasjonen. Hun var innlagt i tre dager. Det gjorde så fryktelig vondt å tisse, hun kunne ikke sitte, ha på truser eller tørke seg med toalettpapir, og hun måtte ha hjelp til å dusje. Først etter en måned kjente hun at operasjonssårene var begynt å heles. Men de vonde tankene sitter fortsatt igjen.

- Det har ikke vært så mye psykologisk hjelp å få i ettertid, det er ingen jeg kan snakke med om hvordan sexlivet kommer til å bli, medgir hun.

- Det føles som at en del av kvinneligheten forsvant med operasjonen.

Hun har venninner som hun kan prate åpent med, men hun savner å kunne snakke med noen som har gått gjennom det samme.

Takknemlig for hver dag

Carola er kreftfri etter operasjonen, men går til regelmessige kontroller i noen år til. For vulvakreft kan komme tilbake, spesielt om man har hudsykdommen lichen. Lichen og noen typer vulvakreft kan nemlig forårsakes av en lignende type HPV-virus som gir livmorhalskreft.

- Før hver nye kreftkontroll kommer alle tanker tilbake og jeg gjenopplever skrekken fra den dagen jeg fikk vite at jeg hadde kreft. Men tross alt har jeg det veldig bra i dag, og er takknemlig for hver nye dag. Bare en så selvsagt ting som å kunne hente barna mine på skolen er en rein glede!

Carola har ikke gått inn i noe forhold etter sykdommen. Men hun vet at hun kommer til å kunne ha et sexliv når hun møter en mann hun føler seg trygg sammen med.

- Til den tid legger jeg all min energi på å finne meg sjøl igjen, sier hun.

Artikkelen ble først publisert i Må bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.