Kronisk syk? - Du må senke kravene til deg selv

Ved kronisk sykdom er det mye som blir endret, og du kan lett kjenne at du mister kontroll over egen hverdag, og i verste fall over din egen kropp. Kristina Vedel-Nielsen gir deg sine strategier som kan gjøre livet lettere å håndtere for den kronisk syke.

VAR SELV KRONISK SYK: Idag bruker Kristina Vedel-Nielsen kompetansen sin til å hjelpe kronisk syke til å få en bedre hverdag – gjennom formidling av kunnskap, håp og glede Foto: Klasbu Candomedia
VAR SELV KRONISK SYK: Idag bruker Kristina Vedel-Nielsen kompetansen sin til å hjelpe kronisk syke til å få en bedre hverdag – gjennom formidling av kunnskap, håp og glede Foto: Klasbu Candomedia Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å få en kronisk sykdom kan være både livsendrende, utmattende og overveldende. «Hvorfor akkurat meg?» er nok spørsmål som går igjen hos svært mange. Det er i tillegg helt umulig å putte alle kroniske sykdommer i en sekk, da det finnes utallige diagnoser, med ulike forløp og symptombilder.

Men går det likevel an å samles om noen strategier som kan gjøre livet lettere å håndtere for den kronisk syke?

Kristina Vedel-Nielsen vet selv godt hva det betyr å leve med kronisk sykdom. Etter en virus-infeksjon i 2012 ble hun til slutt diagnostisert med Myalgisk Encefalopati, en alvorlig og funksjonsnedsettende sykdom som reduserte livskvaliteten betraktelig. Her er Kristinas egne tips til deg som lider av kronisk sykdom.

1. Senk kravene

Ofte har du høyere krav til deg selv enn du har til andre, så mest sannsynlig har du masse å gå på her. Som kronisk syk kan du ikke forvente at du kan gjøre det samme som før, derfor må du senke kravene til deg selv. Ved å senke kravene vil du unngå å ha dårlig samvittighet over alt du syns du burde ha gjort.

2. Få nok hvile

Det å få nok hvile virker logisk, men er du bevisst på om du virkelig slapper av når du først hviler? Hvis du ligger og bekymrer deg, og tenker på alt du burde gjort, så er du ikke i hvilemodus. Det å bli oppmerksom på hvordan du hviler, og faktisk sette av tid til det kan være en god start til å få mer utbytte av hvilen. Et balansert energibudsjett gjør deg bedre rustet til å håndtere stress.

3. Be om hjelp

Noen syns det er vanskelig å be om hjelp fordi de tror det er en svakhet. Men å be om hjelp er faktisk en styrke. Folk rundt deg ønsker gjerne å hjelpe til, men vet ikke alltid hva de skal gjøre. Du kan skrive en liste over det du trenger hjelp til, og så fordele arbeidsoppgaver mellom de som ønsker å hjelpe.

4. Si mer nei

Mange syns det er vanskelig å si nei. Men det er helt nødvendig hvis du skal klare å ta vare på deg selv. Ved å si nei setter du tydelige grenser, og du blir en person det er lettere å forholde seg til. Er du dårlig på å si nei, bestem deg for ikke å ta en avgjørelse der og da, men heller si at du skal gi svar neste dag. Tren også på å si nei høyt, for har du sjelden sagt nei tidligere, er det uvant å høre seg selv det.

5. Riktig fokus

En god strategi for en hverdag med mindre bekymringer, er å ta kontroll over det du kan gjøre noe med. Du kan ikke kontrollere at du er blitt syk, må forholde deg til NAV eller at formen svinger. Å endre det du kan gjøre noe med, vil føre til mer kontroll i din egen hverdag.

6. Tenk mindre på andre

Livet er for kort til å kaste bort tid og unødvendig energi på å lure på hva andre folk tenker om deg, likevel er dette noe mange er redd for. Som kronisk syk kan du få bekymringer rundt at du for eksempel er blitt uføretrygdet. For hva vil folk si? Vil de tro på deg, vil de forhåndsdømme deg? Vi mennesker er så opptatt av å bli likt. Men ingen kan bli likt av alle. Dessuten vil du få det mye bedre om du gir blaffen i hva andre mennesker tror og mener om deg.

7. Turgåing

Du har sikkert opplevd at du har hatt en vanskelig og trå dag, men at det kjennes bedre etter en liten tur i skogen. Forskning viser at det er nok å gå mindre enn en halv time for å redusere flere psykiske helseproblemer, forhindre depresjon og forbedre livskvaliteten.

8. Vær raus mot deg selv

Vær raus og god mot deg selv, slik du er mot dem du er glad i. Selvmedfølelse er en viktig ingrediens i hverdagen din. Studier viser at selvmedfølelse beskytter mot angst og depresjon. Hvis du syns selvmedfølelse er vanskelig, start med å lytte til den indre dialogen du har med deg selv. Etter hvert kan du forsøke å endre dialogen til å snakke støttende og positivt til deg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.