Behandlingsreiser

Kritiske til kutt: - Mister behandling som gjør det mulig å stå i jobb

Utenlandsopphold i varmen med tilrettelagt behandling kan være avgjørende for at pasienter skal fungere i hverdagen - og kanskje unngå uføretrygd. Men regjeringen hørte ikke på pasientorganisasjonenes kritikk av statsbudsjettet for 2023 - og kuttene er nå gjennomført.

ALTERNATIVET ER SYKEMELDING OG UFØRETRYGD: Behandlingsreiser til utlandet, med tilrettelagt behandling i et varmere klima, blir finansiert med et årlig tilskudd fra statsbudsjettet. Norsk Revmatikerforbund (NRF) og flere andre pasientorganisasjoner er kritiske til at tilbudet er kuttet de siste årene; et kutt som de sier er videreført med Støre-regjeringens statsbudsjett for 2023. Ann Kristin Bakke i Norsk Revmatikerforbund (NRF) sier at pasientene md dette mister en behandling som gjør dem i stand til å gå på jobb, følge opp barna - og ha et fullverdig liv. - Alternativet for mange er sykemelding, og etter hvert uføretrygd, sier hun. Foto: NRF
ALTERNATIVET ER SYKEMELDING OG UFØRETRYGD: Behandlingsreiser til utlandet, med tilrettelagt behandling i et varmere klima, blir finansiert med et årlig tilskudd fra statsbudsjettet. Norsk Revmatikerforbund (NRF) og flere andre pasientorganisasjoner er kritiske til at tilbudet er kuttet de siste årene; et kutt som de sier er videreført med Støre-regjeringens statsbudsjett for 2023. Ann Kristin Bakke i Norsk Revmatikerforbund (NRF) sier at pasientene md dette mister en behandling som gjør dem i stand til å gå på jobb, følge opp barna - og ha et fullverdig liv. - Alternativet for mange er sykemelding, og etter hvert uføretrygd, sier hun. Foto: NRF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Behandlingsreiser til utlandet er et supplement til behandling i Norge, for noen utvalgte pasientgrupper som har effekt av tilpassede behandlingstilbud i et varmt og solrikt klima. Tilbudet skal oppfylle faglige krav og gi dokumentert nytte - og formålet er å gi bedret funksjon og livskvalitet for pasientgruppene som omfattes av ordningen, samt redusere symptomer forårsaket av sykdommen.

Behandlingsreisene finansieres gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet og ordningen administreres av en egen seksjon ved Universitetssykehuset i Oslo (OUS).

Men de siste årene er bevilgningen til denne ordningen redusert, fra cirka 135,3 millioner kroner i 2021 til ca. 107,6 mill. kr 596 000 kr i 2022 - og i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 ble kuttet i stor grad opprettholdt:

I forslaget til statsbudsjettet for 2023 ble det foreslått å bevilge 110,65 millioner kroner. Dette ble også vedtatt, uten endringer.

- Alternativet for mange er sykemelding og uføretrygd

- Vi opplever stadig kutt i budsjettet for behandlingsreiser til utlandet, sier Ann Kristin Bakke, fagsjef interessepolitikk, Norsk Revmatikerforbund (NRF).

- Mister de tilbud om en behandlingsreise til utlandet, står de helt uten et reelt behandlingstilbud. Videre mister disse pasientene en behandling som gjør dem i stand til å fungere i hverdagen – fullføre utdanning, gå på jobb, følge opp barna, kort sagt ha et fullverdig liv. Alternativet for mange er sykemelding, og etter hvert uføretrygd, sier hun videre.

NRF er en av flere pasientorganisasjoner som er kritiske til kuttene. Også Psoriasis- og eksemforbundet og bekhterev Norge har uttrykt skuffelse og bekymring.

Halvparten av oss vil utvikle artrose. Symptomene er gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Vis mer

– Psoriasis- og eksemforbundet er skuffet over at kuttet i bevilgningen til behandlingsreiser til utlandet for 2022 ikke er reversert i budsjettforslag for 2023. Kuttet på over 30 millioner til ordningen betyr en betraktelig reduksjon i tilbudet – en reduksjon som rammer hardt, særlig for en kronikergruppe som har stått uten et tilbud store deler av 2020 og 2021, har generalsekretær Mari Øvergaard (bildet) i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) uttalt.

Bekhterev Norge viser til at behandlingsreiser til varmt klima har en dokumentert god effekt for sin pasientgruppe, at det bidrar til økt livskvalitet og bevegelighet, redusert smerte, stivhet og fatigue - og at det øker mestringsevnen, utholdenheten, arbeidsevnen og deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.

- Det er rimelig grunn til å anta at behandlingstilbudet sparer samfunnet for store kostnader i form av reduserte utgifter til sykefravær, redusert frafall fra arbeidslivet og redusert behov for pleie og omsorgstjenester fra kommunene, skriver de.

- Stadig færre som får reise

- Det er mange flere som søker enn som får slike reiser, forteller Camilla Stabell i NRF til Vi.no.

Statens behandlingsreiser oppgir at 5000 søker til om behandlingsreise hvert år, totalt for alle pasientgrupper - men kun rundt 2000 får reise.

Psoriasis- og eksemforbundet peker på at antallet pasienter som mottar tilbudet har sunket årlig, på grunn av manglende finansiering over statsbudsjettet.

NRF forteller at individuell behandling og tilrettelagt trening i land med varmt klima er tiltak mange av deres grupper har godt av - og at det foreligger god dokumentasjon på at det har en positiv helseeffekt.

For deg som ikke oppfyller kriteriene - eller som ikke får innvilget behandlingsreise - kan alternativet være en privat helsereise. Men du vil da måtte betale det aller meste av oppholdet selv - selv om du kan få refundert visse utgifter.

- Vil bety flere kronikere

NRF understreker at behandlingsreiser er et tilbud til blant annet de pasientene som av ulike grunner ikke kan benytte seg av, eller oppnår god effekt av, tilgjengelige legemidler eller andre behandlingsalternativ som finnes i dag.

Bakke er kritisk til at tilbudet om behandlingsreiser ikke styrkes etter hvert som nye pasientgrupper innlemmes i ordningen.

- Slik tilbudet i Statens behandlingsreiser foreligger, vil vi få flere kronikere og de vil bli sykere. De vil da igjen legge beslag på mer tid og plass innenfor den offentlige helsetjenesten. En kroniker kan ikke reversere sin sykdom, sykdomsutviklingen kan kun holdes i sjakk med nok og riktig behandling, sier Bakke, og legger til:

- Det er trist å se at man fra regjeringens hold ikke ser de gode samfunnsøkonomiske synergiene ved å satse på nødvendig og riktig behandlingstilbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.