Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
«Jeg ble fortalt at jeg var overvektig og at det var grunnen til at jeg ble påkjørt av en bil mens jeg syklet. De sa at jeg ikke har samme oppmerksomhet som tynne mennesker, og at jeg ikke kunne vri nok på hodet.»
Det er en av mange historier som Stina Wollter og fedmeforsker Erik Hemmingsson har samlet inn i forbindelse med boka «Krigen mot kroppen». Du kan se flere av historiene nedenfor.

Irina gikk ned 20 kilo på 200 dager med metoden: - Jeg vil revolusjonere helsa til nordmenn
Vi Pluss
Lever med kreft: - Jeg vil heller ha 10 minutter med Charlotte, enn ingen
Vi PlussFedmeforsker Erik Hemmingsson, som også underviser ved Gymnastik- og Idrettsskolen, GIH i Sverige, peker på vektmobbing som det største problemet ved overvekt, ikke vekten i seg selv.
Han sier at hetsen av tykke mennesker har blitt akseptert og utbredt – og at det skjer overalt; i sosiale media, i helsevesenet og i arbeidslivet.
– Skaper unødvendig angst
Overvekt øker risikoen for å utvikle diabetes type 2, hjertesykdom, leddproblemer, kreft og depresjon. Ja, listen over mulige bivirkninger av ekstra på sidebena er lang – og blir også lengre, jo mer forskning som gjøres på området.
Men det betyr ikke at alle som er overvektige og fete blir syke av det før eller siden. Det betyr heller ikke at tynne mennesker er skånet for sykdommene. Men det som alle de blinkende varsellampene om risiko ved overvekt hovedsakelig gjør, er å skape unødvendig angst.
– Det er komplett urimelig å definere en tung kropp som en sykdom, sier fedmeforsker Erik Hemmingsson.
– Resonnementet om overvekt som en trussel mot helsen kan ikke bringes ned på individnivå. Det er mange tykke mennesker som har utmerket helse og lever veldig sunt, sier han. Likevel kan den overvektige få velmente råd om å spise mindre og bevege seg mer, noe som bare gjør det verre:
– Vektmobbing, diskriminering og sosial avstraffelse er en viktig årsak til at tykke mennesker generelt har økt forekomst av visse sykdommer, sier Hemmingsson.
Han mener at vi feilaktig har fått tunnelsyn om at vekten er roten til all dårlig helse. Han mener også at de som veier for mye, faktisk kan gjøre ting som reduserer risikoen for at overvekten medfører dårlig helbred.
– Den dårlige helsen, som er overrepresentert hos overvektige, kan kompenseres med andre helsefremmende ting som mosjon, bra mat og god søvn, forklarer fedmeforskeren. Det er en utdatert oppfatning av hva standarden for å være normalvektig er – og hvor slank er normen som har gjort hetsen av tykke mennesker akseptert og utbredt. Og det skjer fortsatt overalt og uten at vi en gang tenker over det. På sosiale medier, i helsevesenet og i arbeidslivet.

Hodepine kjent problem i overgangsalderen: Se ekspert-rådene
Vi Pluss
Privat helsereise: Slik kan du få dekket behandling i utlandet
Vi PlussEt stereotypt bilde
For eksempel kan en person som er overvektig få beskjed av legen sin om å gå ned i vekt når personen har oppsøkt legen om alt fra vokspropper i ørene til fotsopp. I kulturen og underholdningsbransjen blir fete mennesker tradisjonelt og veldig stereotypt framstilt som glade, late og litt dumme. Og det er også studier som viser at arbeidsgivere har en tendens til å velge bort tykke mennesker ved ansettelser.
– Tykke mennesker har lenge vært assosiert med lav IQ. Vi hadde aldri akseptert at det på samme måte ble gjort en så tydelig forskjell på grunn av kjønn eller nasjonalitet, sier Erik Hemmingsson.
Erting og dedikert mobbing for å være tjukk er en av de få ting, det fortsatt sees gjennom fingrene med. Motbevegelser, som kroppspositivisme, har heldigvis endret synet på fedme litt:
– Heldigvis er det i dag en viss økt bevissthet om at fedme ikke trenger å være et helseproblem, men framskrittene mot aksept går veldig sakte, konstaterer Erik Hemmingsson.
Det er rett og slett nødvendig med et nytt syn på vekt generelt – og overvekt spesielt, sier Erik Hemmingsson. For så lenge vi ser på den store kroppen som et problem, så blir den det.
– Vi burde feire kroppen for det miraklet den faktisk er, i stedet for å gå rundt og være misfornøyd med den, sier han.

Det startet med en liste over alt det hun ville prøve når hun fylte 60 år …
Vi PlussSant eller usant om vekt
Forskeren svarer:
1: Er fedme alltid usunt?
– Helse er utrolig mangefasettert. Vekt, eller rettere sagt fettvev, er en av mange forskjellige faktorer som kan spille en rolle for helsen vår. Men det kommer an på av hvor fettdepotene befinner seg på kroppen, deres størrelse, hvor velfungerende fettvevet er og om det fører til konsekvenser som insulinresistens og betennelser. Faktorer som genetikk, å være sosial utsatt, oppvekst, økonomi, boligområdet man bor i, stress, søvn, røyking, kosthold, trening og alkohol eller annen avhengighet, er minst like viktig eller enda viktigere faktorer for helsen vår.
2: Kan en tykk person være sunn?
– Ja, absolutt. Det er fullstendig urimelig å definere en tung kropp som en sykdom. Det bør lages en mye bedre definisjon og diagnose enn bare å se på BMI, slik at de som faktisk har klart negative konsekvenser av fettvevet sitt, får den hjelpen de trenger – mens alle andre unngår å bli vektmobbet.
3: Hvorfor blir noen tykke?
– Det er et puslespill av mange samvirkende faktorer, hvorav de fleste er utenfor folks egen kontroll. Det handler ikke om mangel på karakter. Det er hovedsakelig genetikk og ulike former for sosialt sårbarhet, som igjen genererer usikkerhet og vedvarende stress. Andre ting som kan spille inn er mangel på søvn, kosthold med høy energitetthet og høy fødselsvekt.

Opphold utenfor Norge kan gi nei til uføretrygd
Vi Pluss4: Hvorfor kan man ikke bare gå ned i vekt?
– Det fungerer dessverre sjelden. Kroppen har sitt eget system for å regulere hva vi veier. Vekten vi går ned kommer tilbake, noe som har å gjøre med et sterkt fysiologisk forsvar.
5: Kan man gjøre noe slik at overvekt ikke påvirker ens egen helse negativt?
– En stor del av den dårlige helsen som er overrepresentert hos overvektige kan kompenseres med annen helsefremmende innsats som trening, god mat, god søvn og restitusjon. Vi kan alle, uansett vekt, få bedre helse ved å leve på en avbalansert og bærekraftig måte som får oss til å føle oss bra.

Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.