Kritiserer mobbing av overvektige: - Tykke mennesker har lenge vært assosiert med lav IQ

Det er mange tykke mennesker som har utmerket helse og lever veldig sunt, sier fedmeforsker Erik Hemmingsson. Han understreker at høy vekt ikke er roten til all dårlig helse - og peker på vektmobbing, diskriminering og sosial avstraffelse som viktige årsaker til sykdom hos tykke mennesker.

TUNG KROPP ER INGEN SYKDOM: Stor, sprek og sunn? Det er ikke en selvmotsigelse . Slutt å se på kroppen som et problem og feir den for miraklet den er, uansett størrelse! Det er komplett urimelig å definere en tung kropp som en sykdom, sier fedmeforsker Erik Hemmingsson. Her sammen med Stina Wollter. Foto: Gabriel Liljevall
TUNG KROPP ER INGEN SYKDOM: Stor, sprek og sunn? Det er ikke en selvmotsigelse . Slutt å se på kroppen som et problem og feir den for miraklet den er, uansett størrelse! Det er komplett urimelig å definere en tung kropp som en sykdom, sier fedmeforsker Erik Hemmingsson. Her sammen med Stina Wollter. Foto: Gabriel Liljevall Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Jeg ble fortalt at jeg var overvektig og at det var grunnen til at jeg ble påkjørt av en bil mens jeg syklet. De sa at jeg ikke har samme oppmerksomhet som tynne mennesker, og at jeg ikke kunne vri nok på hodet.»

Det er en av mange historier som Stina Wollter og fedmeforsker Erik Hemmingsson har samlet inn i forbindelse med boka «Krigen mot kroppen». Du kan se flere av historiene nedenfor.

Fedmeforsker Erik Hemmingsson, som også underviser ved Gymnastik- og Idrettsskolen, GIH i Sverige, peker på vektmobbing som det største problemet ved overvekt, ikke vekten i seg selv.

Han sier at hetsen av tykke mennesker har blitt akseptert og utbredt – og at det skjer overalt; i sosiale media, i helsevesenet og i arbeidslivet.

– Skaper unødvendig angst

Overvekt øker risikoen for å utvikle diabetes type 2, hjertesykdom, leddproblemer, kreft og depresjon. Ja, listen over mulige bivirkninger av ekstra på sidebena er lang – og blir også lengre, jo mer forskning som gjøres på området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.