Yrkesskade og kreft

Kreftsyk brannmann tapte om yrkesskade i retten: - En skuffelse

Henry Sørensen jobbet som røykdykker da han fikk kreft. Helseorganisasjons internasjonale kreftregister har karakterisert brannmannsyrket som kreftframkallende - men norsk rett vil likevel ikke godkjenne Sørensens kreft som yrkesskade.

NEI TIL YRKESSKADE: I en årrekke har Henry Sørensen og Fagforbundet kjempet for å får kreften hans godkjent som yrkesskade. Sørensen er skuffet over dommen fra Høyesterett. Foto: Magga og Anders
NEI TIL YRKESSKADE: I en årrekke har Henry Sørensen og Fagforbundet kjempet for å får kreften hans godkjent som yrkesskade. Sørensen er skuffet over dommen fra Høyesterett. Foto: Magga og Anders Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sørensen har i årevis kjempet for å få kreften godkjent som yrkesskade, først anket oppover i Nav- og Trygderetten - og nå til slutt sammen med Fagforbundet i Høyesterett.

Fagforbundet jobber for å få endret yrkesskadebestemmelsene i lovverket.

I en fersk dom fra Høyesterett har de bestemt at de opprettholder Trygderettens flertallsavgjørelse om at prostatakreft ikke anses som et karakteristisk sykdomsbilde for eksponeringen man blir utsatt for som brannmann. Og Sørensen får dermed avslag.

– Vi er veldig skuffet over dommen, som vi mener er en altfor streng bevisbedømmelse, sier Fagforbundets advokat Anne-Gry Rønning-Aaby om Høyesteretts avgjørelse til Fagbladet.

Fagforbundet understreker at arbeidet med å få endret yrkesskadebestemmelsene i lovverket fortsetter, til tross for en nedslående dom.

Fagforbundet sier at dommen viser at regelverket er overmodent for endringer.

- Dommen er svært streng

Sørensen jobbet som røykdykker i Bergen i 15 år, fra 1965 til 1980. I voksen alder fikk han påvist prostatakreft, og Fagforbundet mener dette kommer som følge av brannrøyk og kjemikalier han ble eksponert for gjennom sin karriere som brannmann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.