Føflekkreft symptomer

Kreftformen som øker mest rammer flest godt voksne menn

Den store andelen av føflekkreft-tilfellene oppstår blant de over 50 år, ifølge Kreftregisteret, og menn rammes oftere og i mer alvorlig grad enn kvinner.

FØFLEKKREFT: Oppdager du forandringer i en føflekk er det lurt å få den sjekket. Norge er på verdenstoppen over tilfeller av føflekkreft, og det er blant kreftformene med sterkest økning. Her undersøkes en føflekk på nært hold. Illustrasjonsfoto: NTB
FØFLEKKREFT: Oppdager du forandringer i en føflekk er det lurt å få den sjekket. Norge er på verdenstoppen over tilfeller av føflekkreft, og det er blant kreftformene med sterkest økning. Her undersøkes en føflekk på nært hold. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Solrike dager og høye temperaturer er selveste definisjonen på en god sommer for mange av oss, men ønsket om å bli brun i sola har også en klar skyggeside:

I 2021 ble det registrert 2443 nye tilfeller av melanom, eller føflekkreft, i Norge. Forekomsten er blant de høyeste i verden, ifølge Kreftregisteret, og det er også blant kreftformene med sterkest økning - ikke minst hos godt voksne.

Antallet tilfeller totalt i 2021 var 20 ganger høyere enn på 50-tallet - og skyldes sannsynligvis endring i solvaner og økt UV-eksponering, særlig blant menn i aldersgruppen over 50 år. Sammenlignet med flere andre land har norske pasienter dessuten mer alvorlig sykdom ved diagnose, og dette gjelder særlig menn.

Derfor er godt voksne mest utsatt for føflekkreft

Hva er så hovedårsaken til at det er godt voksne som oftest blir rammet av føflekkreft? Trude Eid Robsahm, som er leder ved seksjon for Epidemiologi og forebygging i kreftregisterets forskningsavdeling, sier til Vi.no at kreftsykdom generelt sett er sjelden blant unge.

- Kreftutvikling er som oftest en tidkrevende prosess. Vi vet ikke helt sikkert hvor lang tid det tar å utvikle melanom spesielt, men studier har estimert at kreftutvikling kan ta 15-20 år, forteller hun.

- Den store andelen av melanomtilfellene oppstår blant de over 50 år - selv om melanom likevel er en sykdom som kan ramme relativt unge mennesker, og i Norge er dette den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år for både menn og kvinner, påpeker hun.

Eid Robsahm tror det er flere grunner til den sterkt økende forekomsten i antallet tilfeller av føflekkreft i Norge - og spesielt blant godt voksne menn.

- For det første har vi en lyshudet befolkning (gjelder de aller fleste av oss). Tilsvarende økning i forekomst ser man i alle land med lyshudede befolkninger globalt. Den største ytre risikofaktoren er ultrafiolett (UV) stråling fra sol og solarier. Til tross for lys hudfarge er det ettertraktet å bli brun, og det er en faktor knyttet til helse, skjønnhet, velvære, sosial status og liknende, sier hun, og påpeker at solbrenthet en kort norsk sommer bidrar ytterligere.

- En kort sommer og knapphet på sol gjør oss ekstra soltørste, og vi blir lett solbrente på veien. På grunn av ustabilt vær har vi dårlig tid til å opparbeide etterlengtet brunfarge. Også på solreiser har vi dårlig tid, 1-2 uker å «gjøre det» på. Dessuten har reiseaktiviteten endret seg - det er flere som reiser, og vi reiser oftere, både kvinner og menn, og når det gjelder bruk av solbeskyttelse og solbrenthet er det nok forskjell mellom kjønn. Kvinner er mer opptatt av helse, hudpleie og aldring, som kanskje kan forklare kjønnsforskjell i forekomst etter 50-års alder, tror hun.

Behov for mer oppmerksomhet

Hvor mange som får diagnosen, avhenger og av oppmerksomhet rundt kreftformen - både i helsetjenesten og i befolkningen, mener Eid Robsahm.

- Vi kan ikke se bort fra at økt diagnostisk intensitet har bidratt noe til økt forekomst de siste 20 årene. Men, det er et paradoks at forekomsten har økt mest blant menn, som er minst oppmerksom på hud og hudforandringer, påpeker hun.

Heller ikke det at menn har mer alvorlig sykdom ved diagnose enn kvinner, og høyere melanom dødelighet, indikerer tilstrekkelig oppmerksomhet, ifølge Kreftregisteret.

- I Norge har vi også nest høyest dødelighet av melanom i verden, etter New Zealand som har dobbelt så høy forekomst. I en studie har vi også vist at melanompasienter i Norge har mer langtkommet sykdom ved diagnose enn pasienter i sammenlignbare land, som også er en indikasjon på utilstrekkelig oppmerksomhet, sier hun.

Hvordan oppdage føflekkreft på et tidlig stadie?

Når det gjelder føflekker og føflekkreft er det ikke slik at forandring fryder, påpeker Kreftregisteret.

- Vi sier gjerne at man må være oppmerksom på forandring. Alle har føflekker, det er helt normalt, men de som forandrer seg bør vi følge med på, og få de sjekket, understreker hun, og legger til at det er noen kjennetegn på den vanligste typen melanom:

Annerledes, mørk farge, ujevn avgrensning mot normal hud og en viss størrelse, over 5 mm)

- Men det er også melanomer som ikke har noen av disse kjennetegnene. Dette gjør det mer komplisert, og vi bør derfor generelt være oppmerksomme på forandringer, som at en «føflekk» vokser, klør eller blør, påpeker hun.

Under kan du se Kreftforeningens video som viser hvordan du kan oppdage føflekkreft.

Risikofaktorer for å få føflekkreft

Det er altså personer som er lys ei huden eller har mange føflekker som er ekstra utsatt for å få føflekkreft. I tillegg fins det noen andre risikofaktorer, som bruk av legemidler.

- Enkelte legemidler gjør oss mer UV-sensitive, slik at vi lettere blir brent, og andre er immundempende (slik at immunmekanismer ikke virker slik de skal). Bruk av slike typer legemidler kan øke melanomrisikoen, og økende bruk av slike legemidler i den aldrende befolkningen kan derfor være med å bidra til den økende forekomst vi har sett hos de eldste, forklarer Trude Eid Robsahm. I artikkelen under kan du lese om hvilke legemidler som gjør huden ekstra sensitiv for UV-stråling (krever innlogging).

Også overvekt kan være en risikofaktor for føflekkreft.

- Overvekt er en risikofaktor for flere kreftformer via ulike mekanismer. Flere studier (også hos oss) viser en sammenheng mellom BMI, kroppsvekt og melanomrisiko. Vi har også funnet en positiv sammenheng mellom BMI og melanomtykkelse. Sammenhengen er sterkere for menn enn for kvinner, sier Eid Robsahm og legger til at sammenhengen kan skyldes solingsadferd, men kan også skyldes biologiske mekanismer av overvekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.