Føflekkreft

Kraftig økning i hudkrefttilfeller

Nordmenn er allerede i verdenstoppen når det gjelder hudkreft. Mellom 2021 og 2022 fikk svært mange flere påvist føflekkreft.

STOR ØKNING: Det er viktig å undersøke føflekker for å forhindre spredning av føflekkreft. Foto: NTB Shutterstock
STOR ØKNING: Det er viktig å undersøke føflekker for å forhindre spredning av føflekkreft. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nye tall viser at føflekkreft øker med rundt 500 tilfeller per år. Det skriver Kreftforeningen. Tallene er basert på statistikk for 2022 fra Kreftregisteret.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid S. Ross, uttaler at Kreftforeningen har vært bekymret for at kreftformen har økt over flere år.

- At vi nå ser at økningen fortsetter, er dramatisk. Nærmere 500 flere tilfeller enn i fjor betyr en økning på hele 20 prosent på bare ett år, uttaler hun på Kreftforeningens hjemmeside.

Øker mest blant eldre

2911 personer fikk melanom i 2022. Det er 468 flere tilfeller enn året før. Tallene øker i alle aldersgrupper, men den aller kraftigste veksten er hos eldste, ifølge direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin.

Økningen er jevnt fordelt over hele landet og økningen er tydeligst hos kvinner.

Kreftformen henger sammen med solingsvaner og at mange har fått gjentatte solskader gjennom et langt liv. Men den store økningen fra 2021 til 2022 kan også ha en sammenheng med at mange tilfeller ikke ble oppdaget under pandemien.

Mange tilfeller kunne ha vært unngått

Ifølge Kreftforeningen kunne 2800 tilfeller av hudkreft vært unngått hvert år.

Ross i Kreftforeningen mener større ressurser må settes inn mot forebygging.

- Vi fikk en nasjonal UV-/hudkreftstrategi for fem år siden, men opplever at foreløpig har ganske lite skjedd for å forebygge hudkreft. Vi forventer at regjeringen tar disse nye tallene på alvor, sier hun på Kreftforeningens hjemmeside.

Det er mulig å minske risikoen for å få hudkreft. Kreftforeningens råd er å unngå solarium, begrens tida i sterk sol, oppsøk skygge, bruk klær og noe å ha på hodet og bruk mye solkrem (med faktor 30 eller høyere).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.