Kraftig nedgang i antall hjerteinfarkt

Langt færre nordmenn får hjerteinfarkt enn før, og nedgangen har vært på 40 prosent de siste ti årene, viser tall fra FHI. Fortsatt er det menn som preger statistikken.

SYMPTOMER PÅ HJERTEINFARKT: Ved symptomer på hjerteinfarkt er det viktig at personen får hjelp raskt. I 2021 fikk rundt 13000 nordmenn hjerteinfarkt totalt. Foto: NTB
SYMPTOMER PÅ HJERTEINFARKT: Ved symptomer på hjerteinfarkt er det viktig at personen får hjelp raskt. I 2021 fikk rundt 13000 nordmenn hjerteinfarkt totalt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siden 2012 har antallet personer som har fått hjerteinfarkt i Norge, gått kraftig ned, viser tall fra FHI.

Årsaken til den positive utviklingen er etter alt å dømme sunnere vaner.

Flest menn får hjerteinfarkt

I løpet av tiårsperioden 2012–2021 har antallet personer per 100.000 som totalt er blitt registrert med hjerteinfarkt per år gått ned med over 40 prosent.

I 2012 var det totalt 17 996 nordmenn som fikk akutt hjerteinfarkt. I 2021 lå tallet på 13 643.

Tallene fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet viser at 35 prosent av pasientene som fikk førstegangs hjerteinfarkt, det vil si at de ikke har vært registrert de siste fem årene forut for hendelsen, var kvinner.

Ifølge Universitetet i Tromsø (UIT) har menn omtrent dobbel så høy risiko for hjerteinfarkt som kvinner, og deres forskning viser dessuten at et høyt kolesterolnivå er spesielt ugunstig for menn, mens høyt blodtrykk er spesielt ugunstig for kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.