Kraftig nedgang i antall hjerteinfarkt

Langt færre nordmenn får hjerteinfarkt enn før, og nedgangen har vært på 40 prosent de siste ti årene, viser tall fra FHI. Fortsatt er det menn som preger statistikken.

SYMPTOMER PÅ HJERTEINFARKT: Ved symptomer på hjerteinfarkt er det viktig at personen får hjelp raskt. I 2021 fikk rundt 13000 nordmenn hjerteinfarkt totalt. Foto: NTB
SYMPTOMER PÅ HJERTEINFARKT: Ved symptomer på hjerteinfarkt er det viktig at personen får hjelp raskt. I 2021 fikk rundt 13000 nordmenn hjerteinfarkt totalt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siden 2012 har antallet personer som har fått hjerteinfarkt i Norge, gått kraftig ned, viser tall fra FHI.

Årsaken til den positive utviklingen er etter alt å dømme sunnere vaner.

Flest menn får hjerteinfarkt

I løpet av tiårsperioden 2012–2021 har antallet personer per 100.000 som totalt er blitt registrert med hjerteinfarkt per år gått ned med over 40 prosent.

I 2012 var det totalt 17 996 nordmenn som fikk akutt hjerteinfarkt. I 2021 lå tallet på 13 643.

Tallene fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet viser at 35 prosent av pasientene som fikk førstegangs hjerteinfarkt, det vil si at de ikke har vært registrert de siste fem årene forut for hendelsen, var kvinner.

Ifølge Universitetet i Tromsø (UIT) har menn omtrent dobbel så høy risiko for hjerteinfarkt som kvinner, og deres forskning viser dessuten at et høyt kolesterolnivå er spesielt ugunstig for menn, mens høyt blodtrykk er spesielt ugunstig for kvinner.

Median alder for kvinner og menn med førstegangs hjerteinfarkt var henholdsvis 77 og 69 år.

HØYT KOLESTEROL: Christer Falck er blant kjendisene som denne vinteren deltar i «16 ukers helvete». I den andre episoden får han en nedslående beskjed fra lege Kaveh Rashidi. Video: Rød Løper/Discovery+. Vis mer

Bedre livsstil gir færre tilfeller

– Positive endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol og røyking forklarer en stor del av nedgangen i hjerte- og karsykdommer, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte -og karregisteret i en pressemelding.

Dette bekrefter generalsekretær i LHL, Frode Jahren.

- Vi lykkes med mye. Det er færre som røyker, vi er flinkere til å behandle blodtrykk og kolesterol. Vi har også blitt flinkere på annen medisinsk behandling, sier Jahren til Vi.no.

- Det er fortsatt mye å hente på forebygging. Flere må slutte å røyke. Hvis vi i tillegg øker den fysiske aktiviteten og spiser mer plantebasert vil vi kunne redusere forekomsten av hjerteinfarkt betydelig også i tiårene som kommer, legger Jahren til.

Nasjonalforeningen for folkehelsen skriver på sine nettsider at man ser at hjertesykdom går igjen i enkelte familier. Har man flere i nær familie som fikk hjerteinfarkt før de fylte 60 år, kan dette øke risikoen for at du også rammes. I slike tilfeller er det ekstra viktig med sunne levevaner, fysisk aktivitet og å ikke bruke tobakksprodukter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.