Kosttilskudd til demente

– Kosttilskudd bør ikke være fritt tilgjengelig for denne gruppen

Kan påvirke andre medisiner og føre til overdosering.

FARLIG: Bruk av kosttilskudd hos personer med demens kan være risikabelt både i henhold til dosering og påvirkningen av andre medisiner. Foto: Scanpix.
FARLIG: Bruk av kosttilskudd hos personer med demens kan være risikabelt både i henhold til dosering og påvirkningen av andre medisiner. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demens gjør at viktige hjernefunksjoner som hukommelse og konsentrasjon svekkes, og da kan det være vanskelig å holde kontroll på medisindosering på egenhånd. Omkring halvparten av pasienter med demens bruker kosttilskudd, men en fersk studie viser at det er flere risikoer knyttet til dette.

Dette er det ikke alle pasienter, pårørende eller helsepersonell som er kjent med. Likevel er det få personer med demens som får hjelp til å ta kosttilskuddene riktig.

​Kan reagere med medisiner

Det kan Hilde Risvoll, lege og spesialist i nevrologi ved Valnesfjord Helsesportsenter, fortelle.

I Risvolls tidligere arbeid som lege på Kløveråsen hukommelsesklinikk, var det allikevel flere pårørende som tok opp bekymringer om bruk av kosttilskudd.

– Det som spesielt ble tatt opp var om kosttilskuddene, som personen med demens brukte, kunne reagere negativt med personens legemidler. Flere uttrykte også skepsis til at det ble brukt for mange kosttilskudd, og at det virket som om bruken var kommet ut av kontroll på grunn av personens demens, sier Risvoll til VI OVER 60.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.