Covid symptomer

Koronasymptomer du må se opp for nå

- Det er fortsatt de eldre som har størst risiko for alvorlig forløp dersom de blir smittet, sier Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

KORONA NÅ: FHI sier sommerbølgen er på retur - men at det er usikkert hva som vil skje utover høsten og vinteren. Det er mulig at den økte aktiviteten i samfunnet nå etter sommeren vil gi mer smittespredning. Symptomene på korona nå kan du se nede i artikkelen. Foto: NTB
KORONA NÅ: FHI sier sommerbølgen er på retur - men at det er usikkert hva som vil skje utover høsten og vinteren. Det er mulig at den økte aktiviteten i samfunnet nå etter sommeren vil gi mer smittespredning. Symptomene på korona nå kan du se nede i artikkelen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Smittespredningen for covid-19 har vært nedadgående over tid og en samlet vurdering av overvåkingen viser fortsatt en svakt synkende trend. Enkelte signaler fra overvåkingen kan indikere en begynnende utflating, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste ukerapport om koronaviruset.

De skriver videre at det de siste to ukene har det vært en betydelig økning av enkelte andre forkjølelsesvirus - og at når det gjelder koronaviruset så er situasjonen uforutsigbar.

- Det er mulig at covid-19 epidemien vil vokse igjen nå som befolkningen har kommet tilbake til hverdagen etter sommeren. Utover høsten kan eventuelle nye varianter med økt spredningsevne gi nye bølger.

Anbefaler fjerde vaksinedose

FHI poengterer i rapporten at kommunene tilbyr oppfriskningsdose (fjerde dose) til sykehjemsbeboere og alle som er 65 år eller eldre.

- Flere grupper kan snart bli aktuelle, ifølge FHI.

Overlege Preben Aavitsland i FHI sier til Vi.no at smitten spres i alle lag av befolkningen men at risikoen er størst for de eldre:

- Det viktige er at det fortsatt er de eldre som har størst risiko for alvorlig forløp dersom de blir smittet. Derfor anbefaler vi en oppfriskningsdose, altså den fjerde dosen for de fleste, for alle som er 65 år eller eldre, sier Aavitsland.

Per 28. august er 44 prosent i aldersgruppen 75 år og eldre og 14 prosent blant personer 65-74 år vaksinert med fjerde dose.

Omikron BA. 5

Aavitsland forteller at det er omikronvarianten BA. 5 som dominerer i Norge og utgjør over 92 prosent av tilfellene som er analysert.

- En undervariant av BA. 2, BA. 2.75, som har fått stor utbredelse i India, er kun påvist med ett tilfelle så langt i Norge. Vi ser foreløpig ikke noen ny variant som klart ligger an til å overta, sier Aavitsland, og legger til:

- Sommerbølgen er på retur. Vi vet ikke hva som vil skje utover høsten og vinteren. Det er mulig at den økte aktiviteten i samfunnet nå etter sommeren vil gi mer smittespredning. Ellers vil jo immuniteten mot smitte svekkes etter hvert, og da kan viruset igjen få overtaket og gi en ny bølge. Det kan skje enda raskere med en ny variant som har lært seg å lure immunforsvaret. Heldigvis bevarer vi i stor grad beskyttelsen mot alvorlig sykdom.

Symptomer på korona nå

FHI skriver i den siste ukerapporten at data fra befolkningsundersøkelsen Symptometer viser at det fra uke 32 har vært en svak økning i andelen deltakere som oppgir å ha forkjølelsessymptomer.

Så hvilke symptomer er det vi skal se opp for nå?

- Denne varianten gir, så langt vi vet, de samme symptomer som tidligere omikronvarianter, sier Aavitsland.

FHIs symptometer viser at dette er de hyppigste symptomene som de med positiv test for koronaviruset oppgir:

 • Forkjølelsessymptomer (84,1 prosent oppgir dette)
 • Sliten eller utmattet (69 prosent)
 • Hoste (66,5 prosent)
 • Rennende nese (63,1 prosent)
 • Sår hals
 • Feber
 • Hodepine
 • Muskel- eller leddsmerter
 • Hoste og feber
 • Tungpustet
 • Appetittmangel

De aller fleste oppgir å ha minst ett symptom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.