Ny koronamedisin

Koronamedisinen Paxlovid blir tilgjengelig på norske apotek

Medisinen anbefales eldre og andre med risiko for alvorlig koronasykdom.

KORONAMEDISIN: Neste uke blir denne koronamedisinen tilgjengelig i Norge. Men ikke alle vil få benytte seg av den. Foto: NTB
KORONAMEDISIN: Neste uke blir denne koronamedisinen tilgjengelig i Norge. Men ikke alle vil få benytte seg av den. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fra torsdag 8. desember blir Paxlovid tilgjengelig på norske apotek, skriver regjeringen i en pressemelding.

Legemiddelet reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom hos de med høy risiko for å bli alvorlig syke.

– Jeg er glad for at vi nå kan tilby koronapasienter med høy risiko for alvorlig sykdom denne behandlingen. Det reduserer risikoen for alvorlig forløp hos den enkelte, i tillegg til at det er med på å ta ned belastningen på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Nyttig behandling for eldre

Ifølge regjeringen er det først og fremst eldre og de med underliggende sykdom som vil ha nytte av behandlingen. For pasienter med lav risiko for alvorlig sykdom, har legemiddelet liten nytte.

Ved riktig bruk er det anslått at Paxlovid reduserer antallet innleggelser på sykehus med mer enn 80 prosent blant personer med høy risiko for alvorlig covid-19-sykdom.

Til bruk tidlig i sykdomsforløpet

Legemiddelverket skriver på sine nettsider at medisinen Paxlovid kommer i tablettform og skal brukes tidlig i sykdomsforløpet.

Paxlovid ble godkjent av europeiske legemiddelmyndigheter 27. januar i år, og godkjenningen gjelder behandling av voksne pasienter som er tidlig i sykdomsforløpet og som har økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19.

Beslutningen om å godkjenne koronamedisinen bygger på en studie som viste at behandling med Paxlovid tidlig i forløpet av covid-19 reduserte risikoen for sykehusinnleggelse og død hos uvaksinerte pasienter som hadde minst en risikofaktor for utvikling av alvorlig covid-19.

Legemiddelverket skriver at de fleste pasientene i studien var smittet av deltavarianten, men basert på funn i laboratoriestudier er det forventet at Paxlovid også vil virke mot varianter av viruset, inkludert omikron.

Sikret gjennom EUs felles innkjøpsordning

Norge har sikret seg Paxlovid gjennom EUs felles innkjøpsordning, skriver regjeringen.

– Disse anskaffelsene er nok et eksempel på vårt gode samarbeid med EU om innkjøp av legemidler, sier Kjerkol.

Norge har fått nok Paxlovid til 25 000 personer gjennom EUs felles innkjøpsordning. Det betyr at det er begrenset tilgang på legemiddelet.

Legemiddelverket skriver at det er innført rasjonering på legemiddelet for å forebygge mangel, og at apotek kun skal utlevere Paxlovid på blå resept eller rekvisisjon fra sykehjem i tråd med faglige anbefalinger fra Helsedirektoratet

Helsedirektoratet understreker at Paxlovid ikke erstatter koronavaksine, og at man får den beste beskyttelsen ved å ta vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.