Covid smitte

Korona: Hvor lenge er man smittsom?

Du kan være smittsom både før og etter symptomer. Her forteller FHI hvor mange dager man oftest er smittsom og hvor lenge etter symptomene kom du kan anta at du er smittefri.

COVID SMITTE: Hvor lenge er man smittsom om man er smittet med korona? Det svarer FHI på her. Foto: NTB/Shutterstock
COVID SMITTE: Hvor lenge er man smittsom om man er smittet med korona? Det svarer FHI på her. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan sommerbølgen med korona være nær toppen - og de venter at den snur i løpet av juli. Likevel: De påpeker at situasjonen fortsatt er uforutsigbar, og at nye varianter kan endre situasjonsbildet.

Men hva med deg som er syk eller som blir smittet i løpet av bølgen nå - eller du som skal treffe noen i ferien som plutselig får korona:

Hva bør du vite om hvor lenge man er smittsom? Og når er det greit å treffe andre uten å være redd for å bli smittet eller å smitte andre?

Fagdirektør Frode Forland i FHI svarer om smitte nedenfor.

Koronasymptomer nå

Forland forteller at den varianten som dominerer i Norge nå kalles BA. 5 og er en undervariant av omikron.

Vi.no har tidligere skrevet om koronasymptomene du skal være oppmerksom på nå - og som Forland oppsummerer om symptomene:

- De vanligste symptomene er vondt i halsen, vondt i hodet, feber, hoste, generell sykdomsfølelse og trøtthet.

Om hvor lange man kan ha symptomer, med den koronavarianten som går nå, sier fagdirektøren:

- Sykdomsbildet er det samme som før. Men man kan også for denne varianten ha restsymptomer som varer lenger, trøtthet, hodepine og tørrhoste.

- Men dette smitter ikke, leger Forland til.

Hvor smittsomt er korona nå?

Er denne covid-varianten som er mest vanlig nå, mer eller mindre smittsom enn andre varianter vi har hatt?

- Denne varianten er noe mer smittsom enn de andre variantene vi har hatt, det er derfor den har tatt over «markedet», men det ser ikke ut til at den gir mer alvorlig sykdom, sier Forland.

Hvor lenge er man smittsom?

Forland sier at dersom man er syk så bør man prøve å unngå å smitte andre ved å holde seg for seg selv, være nøye med personlig hygiene og håndvask og bruke munnbind dersom man må være i kontakt med andre.

- Dette gjelder både for å beskytte seg selv, og for å beskytte andre, sier han.

Men hvor lenge er man egentlig smittsom med den nye varianten av koronavirus som er mest vanlig nå?

- Smittsomheten kan variere, men så lenge man har klare symptomer med feber, aktiv hoste og generell sykdomsfølelse kan man være smittsom. Har man lite symptomer regner vi en smittsom periode på 4 -5 dager fra symptomdebut.

- Man kan være smittsom fra like før symptomene bryter ut til cirka en dag etter symptomene er over, sier Forland videre.

Hva med ferien om man blir smittet?

- Hva bør man tenke i forhold til smittsomhet og det å være sammen med eldre familiemedlemmer, for eksempel på besøk eller på felles feriested?

- Man får prøve å leve mest mulig normalt nå, men dersom man er syk bør man holde seg unna nærkontakt med andre, så langt som mulig, sier Forland.

Vaksine til eldre

FHI understreker dette i den siste koronarapporten:

Kommunene må tilby en oppfriskningsdose (fjerde dose) til sykehjemsbeboere og alle som er 75 år eller eldre og forberede seg på å vaksinere flere grupper i september.

Ellers kan samfunnet fortsette med normal hverdag uten egne smitteverntiltak mot covid-19 gjennom sommeren

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.