«Long covid»

Korona: Hvem er mest utsatt for senfølger?

Du trenger ikke ha vært alvorlig syk av korona for å bli rammet av såkalt «long covid», som kan gi plager i så mye som et år etter at man ble smittet av sykdommen. Én gruppe har høyere risiko enn andre for å få langvarige helseplager.

SENFØLGER AV COVID: Koronasykdom gir mildt sykdomsforløp hos de fleste, men kan gi helseplager i lang tid for noen. Ny studie viser at én gruppe har høyere risiko for senfølger enn andre. Foto: NTB
SENFØLGER AV COVID: Koronasykdom gir mildt sykdomsforløp hos de fleste, men kan gi helseplager i lang tid for noen. Ny studie viser at én gruppe har høyere risiko for senfølger enn andre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om koronapandemien tilsynelatende har roet seg, de fleste er blitt vaksinert og vi ikke lenger har strenge smitteverntiltak i samfunnet, blir fortsatt mange smittet av koronaviruset hver eneste dag, både i Norge og verden for øvrig.

For de fleste er sykdomsforløpet relativt mildt, og det store flertallet blir helt friske etter kort tid.

Men for noen kan helseplagene etter koronasykdom henge igjen lenge, også om man ikke ble særlig syk i utgangspunktet.

Nå har en ny studie avdekket to viktige risikofaktorer for å utvikle senfølger etter koronasykdom: Høy BMI, og at man er kvinne.

Hjernetåke og nedsatt hukommelse

Senfølger etter koronasykdom, såkalt «long covid» eller «post covid syndrome» kan blant annet gi følgende helseplager, ifølge HelseNorge:

 • redusert smaks- og luktesans
 • å være uvanlig slapp og sliten
 • problemer med stemmen
 • konsentrasjonsproblemer
 • hukommelsesproblemer
 • problemer med å sove
 • hodepine
 • tung pust eller smerter i brystet
 • leddsmerter
 • svimmelhet

Blant personer med covid-19 som ikke ble innlagt på sykehus, er de vanligst rapporterte symptomene 6-12 måneder etter sykdommen ifølge FHI:

 • nedsatt hukommelse
 • endret smak- og/eller luktesans
 • utmattelse/trøtthet
 • nedsatt evne til å tenke og konsentrere seg (såkalt «hjernetåke»)
 • tung pust

Overvektige kvinner

Hvorfor noen får senfølger etter sykdommen og andre ikke, er det foreløpig vanskelig for forskerne å si noe om. Men man vet stadig mer om hvem som rammes oftest. En ny studie har undersøkt hvilke grupper i befolkningen som har høyest risiko for å utvikle langvarige helseplager etter koronasykdom.

Studien er utført av forskere ved University of East Anglia i Storbritannia, og omtalt i en artikkel på det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

1487 personer deltok i studien, som fokuserte på de som rapporterte om helseplager mer enn 12 uker etter å ha vært smittet av korona.

De mest rapporterte plagene var angst, generelle smerter, fatigue, søvnproblemer og kognitiv svekkelse (hukommelses- og konsentrasjonsproblemer).

Studien viste nemlig at kvinner og personer med høy BMI hadde høyere risiko for å utvikle senfølger enn menn og personer med lav BMI.

Med andre ord: Overvektige kvinner hadde den høyeste risikoen for å slite med senfølger etter koronasykdom mer enn 12 uker etter at de først ble syke.

Like mye senfølger av omikron

Resultatene stemmer overens med tidligere studier, som har vist at kvinner har høyere risiko for å utvikle senfølger etter korona. Årsaken til dette er uklar, men en teori er at det kan ha sammenheng med kvinnelige kjønnshormoner, skriver forskerne.

Personer som ble alvorlig syke av korona har generelt noe høyere risiko for senfølger, men også mange som bare ble mildt rammet av sykdommen kan slite med helseplager i ettertid.

Om man ble smittet av deltaviruset eller omikron har ingen betydning for risikoen for senfølger, viser en annen studie. Omikron har generelt sett gitt mindre alvorlig sykdom, men pasientene melder om like mye senfølger i opptil 126 dager etter positiv koronatest som de som ble smittet av deltaviruset, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.