Knuser myten om akevitt

Tror du at akevitten bidrar til god fordøyelse av julemiddagen, må du tenke om igjen. Snarere tvert imot: Den lille sterke kan føre til forstoppelse.

AKEVITT TIL JULEMATEN: Akevitten hører med til julemiddagen for mange. Foto: Gorm Kallestad NTB
AKEVITT TIL JULEMATEN: Akevitten hører med til julemiddagen for mange. Foto: Gorm Kallestad NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At ulike typer brennevin som inntas etter store måltider skal hjelpe oss med å fordøye maten er velkjent. Likørliknende drikker som skal inneholde fordøyelsesfremmende urter kalles digestif. I mange europeiske land er det en tradisjon og ta et lite glass etter store måltider.

I Norge har de fleste av oss fått høre at brennevinet akevitt skal bidra til bedre fordøyelse av julematen. Det er ingen tvil om at akevitt er en viktig juledrikk som for mange hører med til juleribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, sossis og innmatspølse. Men har du noen gang hatt følelsen av at de edle dråpene faktisk hjelper på den stappfulle magen?

Erik Arnesen, doktorgradsstipendiat i Ernæring ved Universitetet i Oslo, avliver myten om at akevitten hjelper på fordøyelsen. Faktisk er det slik at alkoholholdige drikker heller bremser den.

Ikke drikk for helsa

– Du tar ikke skade av å drikke akevitt. Drikk det for kosens skyld, men ikke for helsa, sier han.

Ifølge Arnesen har nemlig ikke akevitt, kaffe eller annen alkohol noen påvist effekt på fordøyelsen.

– Men hvorfor tror vi at akevitt fungerer på denne måten?

– Det har jo vært spekulert i at det har noe med krydderet å gjøre. Blant annet karve, som i seg selv kan ha en lindrende effekt. Karven får ikke fordøyelsen til å gå raskere, men kan hjelpe mot oppblåsthet, sier Arnesen.

Hjalp ikke på følelsen av oppblåsthet

Han påpeker at vi heller ikke vet hvor mye karve det faktisk er i akevitten fordi oppskriften er hemmelig.

– Det er uansett ekstremt lite mengder karve som kommer i glasset så det har ingen betydning, sier Arnesen.

– Det er ingen vitenskapelige holdepunkter for at akevitt virker positivt på fordøyelsen. Alkohol forsinker tømming av magesekken og reduserer oppsuging av næringsstoffer, sier Lars Aabakken, spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer til Vi.no.

Ifølge Aabakken vil alkohol kunne føre til sure oppstøt og kan også føre til forstoppelse.

– Alkohol bidrar til økt vannlating og eventuell dehydrering som kan føre til forstoppelse. Tanken om at alkohol skal bidra til å løse opp fettet er ikke logisk. I stedet vil rikelig med vann både før og under kraftige måltider være gunstig på alle måter, sier han.

Flere studier

Ifølge Erik Arnesen er det gjort en rekke studier på hvordan akevitt og annen alkohol påvirker fordøyelsen. Blant annet har tyske forskere ved universitetssykehuset i Heidelberg i Tyskland gjennomført vitenskapelige forsøk der friske menn spiste store middagsmåltider etterfulgt av akevitt og andre likører. Målet var å finne ut hvor raskt magesekken ble tømt etter et stort måltid.

Det viste seg at ingen av drikkene hadde noen gunstig effekt på fordøyelse, metthetsfølelsen eller følelse av oppblåsthet. Dette ble også konklusjonen i en sveitsisk studie publisert i British Medical Journal. Forsøkspersonene spiste sveitsernes svar på julemiddag: ostefondue med mye fett. Til middagen drakk de vin, te eller snaps.

Er det da noe som fungerer mot ubehag, oppblåsthet og kulerund mage gjennom juledagene?

– Det som fungerer er fysisk aktivitet etter måltidet, som å gå tur en halvtimes tid. En treningsøkt på forhånd bidrar også til økt fordøyelse, sier Arnesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.