Knuser myten om akevitt

Tror du at akevitten bidrar til god fordøyelse av julemiddagen, må du tenke om igjen. Snarere tvert imot: Den lille sterke kan føre til forstoppelse.

AKEVITT TIL JULEMATEN: Akevitten hører med til julemiddagen for mange. Foto: Gorm Kallestad NTB
AKEVITT TIL JULEMATEN: Akevitten hører med til julemiddagen for mange. Foto: Gorm Kallestad NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At ulike typer brennevin som inntas etter store måltider skal hjelpe oss med å fordøye maten er velkjent. Likørliknende drikker som skal inneholde fordøyelsesfremmende urter kalles digestif. I mange europeiske land er det en tradisjon og ta et lite glass etter store måltider.

I Norge har de fleste av oss fått høre at brennevinet akevitt skal bidra til bedre fordøyelse av julematen. Det er ingen tvil om at akevitt er en viktig juledrikk som for mange hører med til juleribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, sossis og innmatspølse. Men har du noen gang hatt følelsen av at de edle dråpene faktisk hjelper på den stappfulle magen?

Erik Arnesen, doktorgradsstipendiat i Ernæring ved Universitetet i Oslo, avliver myten om at akevitten hjelper på fordøyelsen. Faktisk er det slik at alkoholholdige drikker heller bremser den.

Ikke drikk for helsa

– Du tar ikke skade av å drikke akevitt. Drikk det for kosens skyld, men ikke for helsa, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.