Mannen bak KnarvikMila:

Knarvik i Hordaland, 1981: Et idrettsstevne blir vist på TV over store deler av verden

Bak suksessen stod idrettspådriveren og ildsjelen Helge Seehus Brekke.

IDLSJEL: Helge Seehus Brekke (77) er tidligere rektor og mannen bak idrettsarrangementet KnarvikMila. Foto: Privat.
IDLSJEL: Helge Seehus Brekke (77) er tidligere rektor og mannen bak idrettsarrangementet KnarvikMila. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Gjennom livet har jeg blitt overbevist om at det å ha et godt nettverk rundt seg, av folk man kan stole på, er uhyre viktig. Det er ingen som kan klare seg helt alene, sier Helge Seehus Brekke.

77-åringen, som opprinnelig er fra Vik i Sogn, er en velkjent profil i hjemkommunen Lindås utenfor Bergen.

Men navnet hans er også kjent i Norges idrettsmiljø.

Brekke er det mange vil kalle en ekte ildsjel og pådriver i samfunnet, særlig når det gjelder å støtte barn og ungdom.

Han er mest kjent som hovedmannen bak KnarvikMila, et av Norges største mosjonsløp.

Les også: Lesernes «bucketlist»: Dette drømmer vi om

Knarvik Games

Selv betegner han seg ikke som en ildsjel, men han har alltid villet være med å skape noe.

For drøye 40 år siden jobbet Brekke sammen med Arne Haukvik, sjef for Bislett Games. Brekke sa til Haukvik at det hadde vært kjekt å fått til noe lignende i distriktet. Haukvik svarte:

«Du, Helge, det er ikke plassen som avgjør om det er mulig, men folket som bor der».

VERDENSREKORD: Fra Knarvik Games i 1981. Bildet er av kenyanske Henry Rono, som sette ny verdensrekord på 5000 meter. Det var 9500 tilskuere på stadion. Foto: Privat
VERDENSREKORD: Fra Knarvik Games i 1981. Bildet er av kenyanske Henry Rono, som sette ny verdensrekord på 5000 meter. Det var 9500 tilskuere på stadion. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg flyttet til Knarvik var det akkurat kommet ny stadion der. «Oi, her skal vi prøve å få til et friidrettsstevne», tenkte vi. I starten kalte vi det Knarvik Games.

Les også: Vi.no møtte Samuel og Bestefar - les intervjuet her!

Et løp for alle

Året var 1981. Knarvik Games ble en stor suksess med 9500 tilskuere, og det ble satt to verdensrekorder. Etter hvert ble navnet på arrangementet endret til KnarvikMila, som også fikk internasjonal oppmerksomhet. Blant annet ble løpet dekket av CNN.

- I 1983 sa en dame til meg: «du lager stevner for de beste løperne, men kan du lage noe for oss som bare småjogger og går også?», forteller Brekke.

I fire dager i september er KnarvikMila et arrangement som ikke bare består av løp for profesjonelle, men som også er et familiearrangement.

Brekke tror at KnarvikMila har blitt en suksess fordi han har flinke folk med seg.

- For å få til noe må jeg få tak i folk som kan noe. Og så må man alltid vise at man er takknemlig for det folk gjør, at man ikke tar arbeidet for gitt. Før KnarvikMila i år ringte jeg til 150 pensjonister og spurte om de kunne være med å hjelpe til på ungdomsløpet. Bare tre av dem hadde ikke mulighet til å stille opp. Og det er jo helt enestående!

Les også: Vera (72) har snart løpt sitt 150. maraton

Selv om Brekke har lagt ned mye tid og arbeid i det store idrettsarrangementet, er det alltid jobben hans som rektor på Knarvik Ungdsomsskole som har kommet først.

- Jeg er veldig stolt av at jeg en gang ble kåret til den rektoren i landet med mest tillit hos ansatte, foreldre og elever. Jeg har alltid vært opptatt av å ivareta ungdom. Man skal være streng, men på en rettferdig måte.

- Når man skal ordne opp i noe må man alltid snakke med begge parter. Gjør man feil, må man ikke være redd for å beklage. Jeg tror folk som ikke kan innrømme at de har gjort en feil, er de som er mest usikre på seg selv.

Les også: Stor aldersforskjell kan være bra for forholdet

SUKSESS: KnarvikMila ble for første gang arrangert i 1981, under navnet Knarvik Games. I dag er arrangementet et av de mest profesjonelle i Norge. Foto: Privat.
SUKSESS: KnarvikMila ble for første gang arrangert i 1981, under navnet Knarvik Games. I dag er arrangementet et av de mest profesjonelle i Norge. Foto: Privat. Vis mer

Holdt foredrag for advokater

I dag har han trukket seg litt tilbake fra KnarvikMila. Han er fremdeles en stor pådriver, med ansvar for pensjonistseminar og ungdomsløpet, i tillegg til å skaffe sponsorer til den store turløypen, Brekkeløypa - oppkalt etter 77-åringen.

YDMYK: Helge Seehus Brekke føler seg ydmyk over alle utmerkelsene han har mottatt gjennom årenes løp. Foto: Privat.
YDMYK: Helge Seehus Brekke føler seg ydmyk over alle utmerkelsene han har mottatt gjennom årenes løp. Foto: Privat. Vis mer

Det blir han forøvrig ganske forlegen av å snakke om.

- Jeg føler meg beæret over det, men samtidig synes jeg at det er litt flaut, ler han.

Han holder foredrag for alle mulige slags folk rundt omkring i landet, blant annet om sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse, frivillighetsarbeid, og om det å engasjere seg i samfunnet.

- Jeg har til og med holdt foredrag for advokater, men jeg skjønner ikke hvorfor de spurte meg, ler han.

Les også: Christin og Bjørn tok et friår på hytta

Brekke er også opptatt av å ta vare på helsen sin ved å trene jevnlig.

- Det betyr enormt mye å holde seg frisk fysisk og mentalt. Jeg er opptatt av å investere i fremtiden; hva må jeg gjøre for å holde meg våken, og for at jeg skal klare meg.

- Yte, ikke bare nyte

For sin innsats opp gjennom årene har han blitt tildelt flere gjeve priser, blant annet Kongens Fortjenestemedalje og Frivillighetsprisen.

- Da jeg fikk disse prisene var jeg ydmyk og takknemlig. Folk har lagt merke til det jeg har gjort, og synes det jeg har vært med på er viktig. Man skal ikke bare nyte ting, man skal også yte. Jeg ble opplært til å engasjere seg, gjøre noe for andre for å bidra i samfunnet. Det er helt nødvendig, understreker han.

Og noe av det viktigste han har lært gjennom sin lange karriere, er hvor viktig det er å skape relasjoner.

- Du klarer ikke alt alene. Det er alltid mye bedre å være flere om ting. Da har du alltid noen å dele gledene, og ikke minst faenskapet med!

Les også: Gamle kontaktannonser: - Statstjenestemann (52) søker dame med «generende hårvekst»

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.