Ny rapport

Klar sammenheng mellom sukker og sykdom

Jo mer sukker du får i deg, jo større er risikoen for en rekke livsstilssykdommer, slår EFSA fast etter en større forskningsgjennomgang.

IKKE BARE ET FEDMEPROBLEM: Sukker kan påvirke innholdet av fettstoffer i blodet og dermed øke risikoen for hjerte-/karsykdom, uavhengig av kroppsvekt, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: NTB
IKKE BARE ET FEDMEPROBLEM: Sukker kan påvirke innholdet av fettstoffer i blodet og dermed øke risikoen for hjerte-/karsykdom, uavhengig av kroppsvekt, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det kommer neppe som en overraskelse, men nå er det slått ettertrykkelig fast: Vil du bevare helsa, bør du innta minst mulig sukker. Tilsatt sukker i mat og drikke øker risikoen for blant annet fedme, diabetes type 2 som følge av fedme, høyt blodtrykk, høyt fettinnhold i blodet, leversykdom og karies.

Dette er konklusjonen etter at Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har gjennomgått over 30 000 studier. Gjennomgangen ble gjort etter ønske fra Norge og de øvrige nordiske landene.

Omfatter også juice og honning

Det opprinnelige målet var at EFSA skulle komme fram til en øvre grense for hvor mye sukker man kan innta før det går utover helsa. Ifølge EFSA lot ikke dette seg gjøre, fordi risikoen for helseproblemer øker proporsjonalt med sukkerinntaket. Med andre ord: Jo mer sukker, jo høyere risiko. På den bakgrunn har EFSA konkludert med at sukkerinntaket bør være så lavt som mulig.

Anbefalingen gjelder også for sukker som finnes naturlig i honning, sirup, fruktjuice og juicekonsentrat. EFSA presiserer imidlertid at det er få studier på denne typen sukker, og at det ikke er mulig å evaluere slikt sukker og tilsatt sukker separat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.