Ny rapport

Klar sammenheng mellom sukker og sykdom

Jo mer sukker du får i deg, jo større er risikoen for en rekke livsstilssykdommer, slår EFSA fast etter en større forskningsgjennomgang.

IKKE BARE ET FEDMEPROBLEM: Sukker kan påvirke innholdet av fettstoffer i blodet og dermed øke risikoen for hjerte-/karsykdom, uavhengig av kroppsvekt, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: NTB
IKKE BARE ET FEDMEPROBLEM: Sukker kan påvirke innholdet av fettstoffer i blodet og dermed øke risikoen for hjerte-/karsykdom, uavhengig av kroppsvekt, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det kommer neppe som en overraskelse, men nå er det slått ettertrykkelig fast: Vil du bevare helsa, bør du innta minst mulig sukker. Tilsatt sukker i mat og drikke øker risikoen for blant annet fedme, diabetes type 2 som følge av fedme, høyt blodtrykk, høyt fettinnhold i blodet, leversykdom og karies.

Dette er konklusjonen etter at Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har gjennomgått over 30 000 studier. Gjennomgangen ble gjort etter ønske fra Norge og de øvrige nordiske landene.

Omfatter også juice og honning

Det opprinnelige målet var at EFSA skulle komme fram til en øvre grense for hvor mye sukker man kan innta før det går utover helsa. Ifølge EFSA lot ikke dette seg gjøre, fordi risikoen for helseproblemer øker proporsjonalt med sukkerinntaket. Med andre ord: Jo mer sukker, jo høyere risiko. På den bakgrunn har EFSA konkludert med at sukkerinntaket bør være så lavt som mulig.

Anbefalingen gjelder også for sukker som finnes naturlig i honning, sirup, fruktjuice og juicekonsentrat. EFSA presiserer imidlertid at det er få studier på denne typen sukker, og at det ikke er mulig å evaluere slikt sukker og tilsatt sukker separat.

Videre presiserer EFSA at det ikke er mulig å vurdere sammenhengen mellom dårlig helse og et kosthold der sukkerinntaket utgjør mindre enn 10 prosent av det totale kalori-inntaket, igjen på grunn av få studier.

Mer enn et fedmeproblem

Er det sukkeret i seg selv, eller fedmen et høyt sukkerinntak kan føre til, som øker risikoen for livsstilssykdommer?

Sukker kan potensielt påvirke helsa på flere måter, forklarer Marianne Hope Abel, forsker ved Folkehelseinstituttet:

  • Sukker ser ut til å kunne påvirke innholdet av fettstoffer i blodet, noe som vil gi en økt risiko for hjerte-/karsykdom, uavhengig av kroppsvekt. Det er mulig det også er en forbindelse til økt inflammasjon og økt blodtrykk, men her trengs det mer forskning.
  • Tilsatt sukker er «tomme kalorier», og når man spiser mer tilsatt sukker vil man også samtidig redusere inntaket av sunnere matvarer fra kostholdet. Da kan man være ekstra utsatt for å få for lite av enkelte stoffer i kostholdet, som f.eks. jern hos barn. Tomme kalorier gir kun energi og ingen annen næring.
  • Sukker kan gjøre maten mer fristende og bidra til at man inntar for mange kalorier, og særlig sukker i drikke ser ut til å kunne «omgå» metthetsfølelse til en viss grad. Dermed øker risikoen for overvekt og medfølgende helseeffekter knyttet til overvekt, som økt risiko for livsstilssykdommer.
  • Et høyt sukkerinntak ser ut til å ha effekter på sammensetningen av bakterier i tarmfloraen. Eventuelle helseeffekter av dette vet man foreløpig lite om. Man vet per i dag for lite om hvordan en optimal tarmflora ser ut og hvilke helseeffekter som kan knyttes til tarmfloraen.
  • Sukker gir næring til kariesdannende bakterier i munnen, og særlig dersom sukkeret inntas mellom måltidene. Et høyt sukkerinntak vil derfor kunne øke risikoen for hull i tennene.

Kostholdsrådene revideres

EFSA har ansvar for å bidra med selvstendige vitenskapelige kostholdsråd til beslutningstakere i EU. Organet ble ikke bedt om å anbefale nøyaktig hvor mye sukker et kosthold bør bestå av, ettersom dette ansvaret ligger hos nasjonale helsemyndigheter, med støtte fra WHO.

De nordiske kostholdsrådene er for øyeblikket under revidering. EFSAs gjennomgang av sukkerets innvirkning på helsa inngår som underlag i dette arbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.