Forstoppelse

Kjerringråd eller medikamenter - hva virker best på treg mage?

Svisker, hvetekli og linfrø - vi har hørt i alle år at det hjelper mot fortoppelse, men trumfer det midlene du finner i apotekhyllene?

FORSTOPPELSE: Riktig behandling av en treg mage vil avhenge av årsaken. Foto: NTB
FORSTOPPELSE: Riktig behandling av en treg mage vil avhenge av årsaken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mye går tregere med alderen, også tarmfunksjonen. Treg mage og forstoppelse kan uansett ha ulike årsaker.

- Som eldre er man kanskje mindre fysisk aktiv enn før, det kan for eksempel henge sammen med sykdom som setter begrensninger. Når vi beveger oss, beveger tarmen seg også, derfor er mosjon et av tiltakene man anbefaler mot forstoppelse, sier Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin og leder i Norsk forening for allmenmedisin.

Andre årsaker kan være for lavt inntak av væske eller for lite fiber i kosten, men også sykdommer som diabetes og ubalanse i stoffskiftet. Videre kan enkelte medikamenter gi forstoppelse som bivirkning.

Stress og hormoner påvirker

- Avføringen påvirkes i tillegg av hvordan vi har det. Er du stressa, nedstemt eller på reise, kan det være utslagsgivende, forsetter Tangen.

Hormoner, som lavt østrogennivå i forbindelse med overgangsalderen, kan også spille inn, bekrefter hun.

- Vil det si at tilførsel av østrogen etter overgangsalderen kan få fart på tarmen igjen?

- Det kan det nok, men forstoppelse er i seg selv ingen indikasjon på at man bør starte hormonell behandling. Mange forandringer kan oppstå i kroppen når hormonene endrer seg i perioder av livet. Da er det viktig å etablere gode rutiner som veier opp for det.

I alvorlige tilfeller

De grunnleggende livsstilsrådene mot treg mage er som alltid fysisk aktivitet, fiberrik kost og nok drikke for å hindre at avføringen blir for hard.

- Det er viktig å utelukke sykdom som årsak, og dersom forstoppelsen skyldes bruk av visse medikamenter, kan man endre på disse slik at man unngår å behandle bivirkninger av et medikament med et nytt medikament, sier Tangen.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- I hvilke tilfeller er det likevel avføringsmidler som må til?

- Dersom ingen av de grunnleggende tiltakene har effekt og forstoppelsen har vart i flere uker, kan det være alvorlig. Avføringen må ut, ellers kan den bli liggende og presse på andre organer. Det gir slapphet og dårlig allmenntilstand. Fra tid til annen må pasienter legges inn på sykehus på grunn av forstoppelse.

I akutte tilfeller settes det klyster, en løsning det ikke anbefales at man tyr til hjemme på egenhånd, presiserer Tangen.

Svisker og linfrø?

Det finnes ellers mange ulike typer avføringsmidler på markedet. De vanligste du får reseptfritt på apoteket, er rene naturprodukter. Loppefrø, for eksempel, som er frø fra urter i maskeblomstfamilien.

- De kommer i pulverform og er skånsomt for tarmene.

Du må ikke nødvendigvis på apoteket heller.

- Linfrø som bløtes i vann før de inntas, fungerer. Svisker fungerer også bra, tre om morgenen og tre om kvelden. Det er faktisk gjort en studie som konkluderer med at svisker fungerer og trumfer loppefrø i denne sammenhengen, sier Tangen.

Kan gi bivirkninger

Tangen er klar på at naturlige løsninger bør være forsøkt før reseptbelagte legemidler tas i bruk. Er du fristet til å få raskt bukt med problemet ved å ty til reseptbelagte avføringsmidler du har stående i skapet fra før, bør det ikke gjøres ukritisk.

- Jeg synes medikamenter for å regulere avføringen først skal benyttes når det begynner å bli alvorlig. Noen avføringsmidler kan jo også gi bivirkninger når de er effektive - elektrolyttforstyrrelser, for eksempel, som kan ha innvirkning på andre organer igjen. I verste fall kan elektrolyttforstyrrelser føre til krampeanfall. Ofte er slike midler også vanskelige å dosere riktig.

Med andre ord bør du gå i kjøkkenskapet før du går i apotekskapet. Kjente kjerringråd som svisker og linfrø virker langt på vei.

- Ofte kan de virke like bra som medikamenter, avslutter Tangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.