Seksuell helse

Kjemper for rett til dobbeltrom på sykehjem

Mange eldre voksne har et godt og aktivt sexliv. Nå setter organisasjonen Sex og Politikk voksnes seksuelle helse på agendaen.

GOD SEKSUELL HELSE: Eldre og voksnes seksuelle helse blir nedprioritert og glemt, mener Sex og politikk. Foto: NTB Shutterstock
GOD SEKSUELL HELSE: Eldre og voksnes seksuelle helse blir nedprioritert og glemt, mener Sex og politikk. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er et seksuelt liv kun forbeholdt de unge? Nei, mener organisasjonen Sex og Politikk som nå setter eldre og seksuell helse på agendaen, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

I sitt nye policy-dokument tar organisasjonen opp disse temaene: Rett til dobbeltrom på sykehjem, vern mot seksuelle overgrep, rett til tilgang til seksuelle hjelpemidler og at alle har rett på seksuell helse også mot livets slutt.

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

«Aldring og seksuell helse» blir nå et nytt satsingsområde for organisasjonen.

- Svært mange eldre voksne har et godt og aktivt sexliv, men eldre voksnes seksuelle helse blir nedprioritert og «glemt» av alt fra helsevesen og pårørende, til politikere og media, uttaler Tore Aasheim, seniorrådgiver og prosjektansvarlig for Sex og Politikks prosjekt «Eldre og seksuell helse», i pressemeldingen.

Sex viktig hele livet

Sex og Politikk er sekretariat for Stortingets SRHR-nettverk (seksuell og reproduktiv helse og rettigheter). Det nye policy-dokumentet vil organisasjonen nå bruke i sitt arbeid opp mot norske politikere og lovgivere.

I dokumentet skriver organisasjonen blant annet at «En gammel kropp er beviset på et liv som fortsatt leves, som nytes og begjæres». Det understrekes at helsemessige utfordringer når vi blir eldre ikke trenger å sette en stopper for et godt sexliv. Selv om vi blir eldre er seksualitet fortsatt en grunnleggende del av det å være menneske.

«Til tross for dette er eldre på mange vis vår største seksuelle minoritet på grunn av usynliggjøring og fortielse, selv om de fleste eldre nyter og utforsker sin seksualitet», står det i dokumentet.

Også eldre er utsatt for diskriminering, voldshandlinger, trakassering og mobbing på bakgrunn av seksualitet og kjønnsidentitet.

Fri for skam

Sex og Politikk uttaler at organisasjonen vil kjempe for at eldre skal nyte god og trygg seksualitet fri for skam og at eldre skal vernes og beskyttes mot seksualisert vold og seksuelle overgrep.

Spesielt vil de at fokus på eldres seksualitet skal løftes i eldreomsorgen ved at informasjon, forskning og kunnskap om eldre og seksuell helse skal gjøres lett tilgjengelig for eldre og helsepersonell. Sex og samfunn vil jobbe for at helsepersonell skal kunne kommunisere profesjonelt med eldre pasienter og brukere om seksuell helse som del av fysisk og mental helse.

Ikke minst vil organisasjonen jobbe for at eldre som ønsker å fortsette det seksuelle samlivet etter at en eller begge er kommet på sykehjem skal ha rett til dobbeltrom.

Sex og politikk vil også jobbe for at eldre fra kulturelle, etniske eller seksuelle minoriteter trygt skal kunne leve ut sin seksualitet når de kommer på sykehjem eller mottar offentlig helsehjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.