Middelhavskosthold

Kan verdens sunneste kosthold beskytte mot kognitiv svikt?

Ja, konkluderer en ny studie fra USA, som har undersøkt hvilken effekt middelhavskostholdet har på kognitiv funksjon hos personer med sykdommen MS.

HELSE I HVER BIT: Middelhavskostholdet har flere ganger blitt kåret til verdens sunneste. Nå viser en ny studie at det kan beskytte mot kognitiv svikt hos personer med MS. Foto: NTB
HELSE I HVER BIT: Middelhavskostholdet har flere ganger blitt kåret til verdens sunneste. Nå viser en ny studie at det kan beskytte mot kognitiv svikt hos personer med MS. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kan det å følge et tradisjonelt middelhavskosthold bremse eller hindre kognitiv svikt hos personer med sykdommen multippel sklerose?

Ja, konkluderer en fersk studie som nylig ble presentert på den årlige konferansen til American Academy of Neurology.

Kronisk betennelsesykdom

Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsesykdom i sentralnervesystemet, hvor nervetråder i hjernen og ryggmargen blir skadet og ikke lenger fungerer som de skal. Sykdommens forløp kan arte seg forskjellig fra person til person. Årsaken til sykdommen er ukjent, og selv om det finnes medisiner som kan bremse utviklingen finnes det foreløpig ingen kur.

Kognitiv svikt kan ramme mer enn femti prosent av personer med MS, og det finnes foreløpig ingen effektiv behandling, skriver Medical News Today.

Derfor er det svært gode nyheter dersom det å følge et sunt middelhavskosthold kan bidra til at MS-pasienter beholder god kognitiv funksjon.

Lavere risiko for kognitiv svikt

Den nye forskningsstudien, som ble utført ved Icahn School of Medicine i New York, undersøkte kostholdet til 563 personer med MS, og ga dem poeng fra 0 til 14 avhengig av hvor nært opptil den såkalte middelhavsdietten kostholdet deres var.

Forskerne delte så pasientene i fire grupper etter poeng, der den laveste gruppen hadde null til fire poeng, og den høyeste gruppen hadde ni poeng eller mer.

Deltakerne måtte også gjennomgå tre tester som evaluerte deres tenkning, hukommelse og kognitiv funksjon.

Til sammen 108 personer - 19 prosent av deltakerne - ble vurdert å ha kognitiv svikt.

Blant de som i størst grad fulgte middelhavskostholdet, fant forskerne 20 prosent lavere risiko for kognitiv svikt enn blant de som ikke spiste slik.

Blant deltakerne som ikke fulgte middehavskostholdet i det hele tatt, ble hele 34 prosent vurdert å ha kognitiv svikt.

Verdens sunneste kosthold

Middelhavskostholdet er flere år på rad kåret til verdens sunneste, og anbefales av ernæringseksperter verden over. Det består i hovedsak av rikelige mengder grønnsaker, bønner, belgfrukter, nøtter og frø, helkorn og olivenolje, mye fisk og sjømat, et moderat inntak av meieriprodukter (i hovedsak ost og yoghurt), fjærkre og egg, og lite kjøtt og kjøttvarer. Kostholdet er basert på ferske råvarer, og det er lite rom for mettet fett, sukker, salt og ultraprosessert mat.

Studier har vist at personer som følger et tradisjonelt middelhavskosthold lever lenger, har redusert risiko for kreft, diabetes og hjerte- og karlidelser, er bedre beskyttet mot demens, og rapporterer om bedre livskvalitet.

Nå viser det seg at det også kan ha svært gunstig helseeffekt hos personer med MS.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.