NorEx-studien

Kan trening forebygge hjerteinfarkt?

En større, norsk studie skal finne ut av om fysisk aktivitet og trening beskytter mot et nytt hjerteinfarkt, hjerneslag eller andre alvorlige sykdommer.

TRENING FOR HJERTET: Kan trening bidra til at de med tidligere hjertesykdom unngår ny sykdom? Foto: NTB
TRENING FOR HJERTET: Kan trening bidra til at de med tidligere hjertesykdom unngår ny sykdom? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

NTNU er i gang med en større studie som skal finne ut om trening hindrer nytt infarkt hos hjertepasienter.

Det er gjennom NorEx-studien (The Norwegian Trial of Physical Exercise After Myocardial Infarction) at de gjennom tre og et halvt år med treningsoppfølging hos pasienter som har blitt behandlet for hjerteinfarkt, skal se om nettopp trening hindrer ny alvorlig sykdom.

Mangler vitenskapelige bevis

– Vi vet at hjertepasienter som er fysisk aktive lever lenger enn inaktive pasienter, men vi vet ikke om det er treningen som forlenger livet. Til tross for at «alle» tror at fysisk aktivitet reduserer risiko for alvorlig sykdom, mangler vi solide vitenskapelige beviser for at dette er tilfelle, sier Kaare Harald Bønaa, overlege og professor ved St. Olavs hospital og NTNU og leder av NorEx-studien, til Aftenposten.

I alt 55 000 personer kommer til å bli invitert til NorEx-studien totalt, som går til alle som er registrert i Norsk hjerteinfarktregister og som har hatt hjerteinfarkt mellom 2013 og 2020, hvorav rundt 10 0000 skal inkluderes i studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.