Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
NTNU er i gang med en større studie som skal finne ut om trening hindrer nytt infarkt hos hjertepasienter.
Det er gjennom NorEx-studien (The Norwegian Trial of Physical Exercise After Myocardial Infarction) at de gjennom tre og et halvt år med treningsoppfølging hos pasienter som har blitt behandlet for hjerteinfarkt, skal se om nettopp trening hindrer ny alvorlig sykdom.

Forsker: - Hvert steg teller

Nye helseråd for voksne og eldre: - Det viktigste nye rådet
Mangler vitenskapelige bevis
– Vi vet at hjertepasienter som er fysisk aktive lever lenger enn inaktive pasienter, men vi vet ikke om det er treningen som forlenger livet. Til tross for at «alle» tror at fysisk aktivitet reduserer risiko for alvorlig sykdom, mangler vi solide vitenskapelige beviser for at dette er tilfelle, sier Kaare Harald Bønaa, overlege og professor ved St. Olavs hospital og NTNU og leder av NorEx-studien, til Aftenposten.
I alt 55 000 personer kommer til å bli invitert til NorEx-studien totalt, som går til alle som er registrert i Norsk hjerteinfarktregister og som har hatt hjerteinfarkt mellom 2013 og 2020, hvorav rundt 10 0000 skal inkluderes i studien.
Et utvalg av deltakerne skal følge et strukturert treningsopplegg med tett oppfølging i tre–fire år. Treningen i denne gruppa skal være såpass intensiv at den bedrer kondisjonen til pasientene, og framgangen testes hvert halvår. Målet er å finne ut om tre og et halvt år med treningsoppfølging forlenger livet, skriver NTNU-forskerne.

Slik bør du trene i overgangsalderen
Vi Pluss
- Nei, du trenger ikke gå 10 000 skritt
Følges opp i ti år
Pasientene vil bli fulgt opp etter henholdsvis 3,5, 5 og 10 år, og man vil blant annet måle endringer i livskvalitet, blodtrykk og overvekt, og ser på om trening kan redusere medisinbruken til pasientene. De vil også finne ut hvem som har blitt behandlet for et nytt hjerteinfarkt, hjerneslag eller nyoppstått angina i løpet av oppfølgingsperioden. I tillegg undersøker de om treningen påvirker risikoen for kreft, atrieflimmer og sykehusinnleggelser generelt sett. Dersom noen har dødd i løpet av oppfølgingsperioden vil man se på hva de eventuelt har dødd av.
Dersom studien viser at trening gir hjertepasienter bedre helse, vil man kunne bruke kunnskapen til å få flere pasienter til å trene, og helsepersonell til å gi mer konkrete råd og faktisk følge opp pasientene slik at flere er fysisk aktive, skriver forskerne.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.