Overgangsalder

- Kan ødelegge livskvalitet, samliv og karriere

Plager på grunn av overgangsalderen kan være svært krevende. Likevel anses hormonterapi fortsatt som en risikofylt luksusbehandling for kvinner som ikke gidder å holde ut overgangsplagene, mener lege og prosjektleder i Sanitetsforeningen Pernille Næss. - Samfunnet går glipp av store ressurser når kvinner ikke får hjelp, sier hun.

KVINNEHELSE OG OVERGANGSALDER: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse. I år har de valgt å fokusere blant annet på overgangsalder. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening
KVINNEHELSE OG OVERGANGSALDER: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse. I år har de valgt å fokusere blant annet på overgangsalder. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da lege og prosjektleder i Norske Kvinners Sanitetsforening Pernille Næss begynte å merke de første tegnene på at hun var på vei inn i overgangsalderen, var hennes første innskytelse å fornekte det. Hun var da ikke gammel?

- Det er skummelt hvor raskt den fornektelsesprosessen kommer. Vi har et samfunn som er veldig ungdomsdyrkende, og jeg tror mange kvinner kan føle på et slags nederlag når man oppdager symptomer på overgangsalderen, fordi det betyr at man er gammel, sier hun.

For man vil jo ikke være den kvinnen: Svettende, viftende, lett hysterisk og fremfor alt: latterlig. Hun som komikerne har slått vitser om i alle år - du vet, hun med brillesnor og gammelfrisyre som overmannes av hetetokter, grinetokter og fjollete oppførsel, hun som ikke har kontroll på noe som helst bortsett fra tilbud på kaffefløte, lefser og gardiner på halv pris. Hun som verken er attraktiv på jobbmarkedet eller ekteskapsmarkedet. Hun som ingen egentlig vil ha.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.