Overgangsalder

- Kan ødelegge livskvalitet, samliv og karriere

Plager på grunn av overgangsalderen kan være svært krevende. Likevel anses hormonterapi fortsatt som en risikofylt luksusbehandling for kvinner som ikke gidder å holde ut overgangsplagene, mener lege og prosjektleder i Sanitetsforeningen Pernille Næss. - Samfunnet går glipp av store ressurser når kvinner ikke får hjelp, sier hun.

KVINNEHELSE OG OVERGANGSALDER: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse. I år har de valgt å fokusere blant annet på overgangsalder. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening
KVINNEHELSE OG OVERGANGSALDER: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse. I år har de valgt å fokusere blant annet på overgangsalder. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da lege og prosjektleder i Norske Kvinners Sanitetsforening Pernille Næss begynte å merke de første tegnene på at hun var på vei inn i overgangsalderen, var hennes første innskytelse å fornekte det. Hun var da ikke gammel?

- Det er skummelt hvor raskt den fornektelsesprosessen kommer. Vi har et samfunn som er veldig ungdomsdyrkende, og jeg tror mange kvinner kan føle på et slags nederlag når man oppdager symptomer på overgangsalderen, fordi det betyr at man er gammel, sier hun.

For man vil jo ikke være den kvinnen: Svettende, viftende, lett hysterisk og fremfor alt: latterlig. Hun som komikerne har slått vitser om i alle år - du vet, hun med brillesnor og gammelfrisyre som overmannes av hetetokter, grinetokter og fjollete oppførsel, hun som ikke har kontroll på noe som helst bortsett fra tilbud på kaffefløte, lefser og gardiner på halv pris. Hun som verken er attraktiv på jobbmarkedet eller ekteskapsmarkedet. Hun som ingen egentlig vil ha.

- Godt voksne kvinner utgjør en enorm ressurs for samfunnet, både i arbeidslivet og som frivillige, men de blir liksom ikke helt regnet med. Jeg mener det er på høy tid at vi hever statusen til voksne kvinner, og kvitter oss med alt av skam, tabu, stigma og ikke minst stillhet knyttet til overgangsalderen, sier Næss.

Tabu-bombe

Hvert år i februar lager Sanitetskvinnene fjærpyntede fastelavnsris som de selger til inntekt for forskning på kvinnehelse. Det har de gjort hvert år siden 1946, da Sanitetsforeningen brakte fastelavnsriset til Norge for første gang. I år forventer de å samle inn rundt 10 millioner kroner.

Selv opplevde Næss at overgangsplagene etter hvert ble ganske store, blant annet på grunn av hetetokter, men at det var lite rom for å snakke om det.

- I en sosial sammenkomst satt jeg og kjente på at svetten rant, og sa til slutt at "beklager, men jeg har noen skikkelige hetetokter nå". Da ble det helt stille, og alle så en annen vei. Det føltes som om jeg hadde sluppet en tabu-bombe, forteller hun.

Søvnproblemer, uro, hjernetåke

Mye skyldes angsten for aldringen, tror hun. Og store kunnskapshull om overgangsalderen både i samfunnet, hos kvinner selv og tildels også hos fastlegene.

- Jeg har holdt mange foredrag om overgangsalderen i regi av Sanitetskvinnene, og hver gang er det et stort antall kvinner i salen som blir overrasket og sier at dette visste de nesten ingenting om. For selv om «alle» har hørt om hetetokter og uregelmessig menstruasjon, er det mange som aldri har hørt om at overgangsalderen også kan gi en rekke psykiske symptomer som nedstemthet, uro, hjernetåke, irritabilitet og sinne, sier Næss, og fortsetter:

- Noen blir så glemske at de tror de har fått demens. Noen får massive søvnproblemer, andre har så store humørsvingninger at de ikke kjenner igjen seg selv. Felles for svært mange er at de ikke skjønner at det handler om overgangsalderen. Det gjør ikke alltid fastlegen heller, som i stedet for å foreslå hormonterapi gir dem antidepressiva eller sovemedisiner.

Ødelegger karriere og samliv

I tillegg finnes det fortsatt en holdning der ute om at dette er noe kvinner bare må tåle. Det er jo naturlig, må vite.

- Jeg har faktisk opplevd at en kvinne reiste seg i sinne og gikk fra et av foredragene mine, fordi hun mente at dette var en naturlig prosess vi ikke burde trenge behandling for. Men når det ødelegger livskvalitet, funksjonsnivå og arbeidsevne, kanskje også ekteskapet - menn skjønner jo ofte ingenting av hva som skjer med kona oppi dette - blir det et stort problem både for den enkelte og for samfunnet, sier Næss, og legger til:

- Og det er ganske mye annet som er naturlig, men som vi behandler likevel. Ereksjonssvikt hos menn, for eksempel.

Luksusbehandling

Og der er vi ved et annet aspekt ved overgangsalderen og kvinnehelse som Næss påpeker som «interessant»: Mens Viagra anses som en nødvendighet og til og med kan kjøpes reseptfritt på apoteket, møter mange kvinner fortsatt motstand i helsevesenet når de ønsker hormonterapi.

- Dette gjenspeiler at kvinner og menn ikke har likeverdige helsetjenester, og at hormonterapi blir sett på som en luksusbehandling for de som ikke gidder å holde ut, sier hun.

Men for ganske mange er hormonterapi en ren nødvendighet for å kunne fungere i hverdagen, både hjemme og på jobb. To tredjedeler av alle kvinner opplever moderate til store overgangsplager - altså er det et flertall som sliter med plager som i mange tilfeller er svært enkle å løse.

- Det er viktig å huske på at ikke alle opplever overgangsalderen som plagsom, cirka en tredjedel har få eller lite symptomer og klarer seg greit. Men det betyr samtidig at det er en betydelig andel kvinner som trenger hjelp, poengterer Næss.

Store samfunnsmessige kostnader

Hun mener samfunnet som helhet går glipp av store, uutnyttede ressurser når kvinner med overgangsplager blir oversett eller avfeid med at dette må de bare takle. Alternativet for mange er sykmelding, redusert stilling eller lav deltakelse i sosialt liv og samfunnsliv.

- Husk at dette er en periode av livet med mye potensiale, der mange endelig har mer tid til å prioritere karriere, egne interesser og egen helse. Det forventes at vi står i jobb til vi er 70, og at vi deltar i frivillig arbeid i tillegg til de forpliktelsene vi har overfor egen familie. Men hvordan skal kvinner klare det hvis de blir satt ut av spill av overgangsalderen? Dette har helt klart betydelige samfunnsmessige kostnader, sier Næss, og kommer tilbake til det hun startet med, nemlig statusen til godt voksne kvinner:

- Voksne kvinner fortjener ikke å bli sett på som en latterlig figur uten markedsverdi. Tvert imot utgjør de en enorm samfunnsressurs, både i arbeidslivet og i frivilligheten. Samfunnet vårt hadde faktisk ikke gått rundt uten dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.