Demens og terapi

Kan musikk dempe symptomene på demens?

Ja, mener forskere. I sommer starter NRK innspillingen av tv-serien «Demenskoret», der programleder Ingrid Gjessing Linhave skal se nærmere på nettopp dette.

BLIR PROGRAMLEDER: Ingrid Gjessing Linhave skal være programleder for NRKs tv-dokumentar Demenskoret, som starter innspillingen i august. Foto: Audun Braastad / NTB
BLIR PROGRAMLEDER: Ingrid Gjessing Linhave skal være programleder for NRKs tv-dokumentar Demenskoret, som starter innspillingen i august. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kan korsang dempe noen av symptomene på demens? Kan det å synge sammen med andre og føle tilhørighet og musikkglede ha positiv påvirkning på humør, depresjon, uro og forvirring?

Ja, mener forskere, og nå ønsker NRK og programleder Ingrid Gjessing Linhave å finne ut om det stemmer. I august starter innspillingen av NRK-dokumentaren «Demenskoret», der personer med ulik alder og ulike stadier av demens skal danne et kor og øve sammen. Målet er en konsert for familie og venner to måneder senere.

Bedre kognitiv funksjon

En rekke tidligere studier har vist at både det å lytte til og selv utøve musikk kan ha positiv påvirkning på personer med demens.

En metastudie fra USA av 21 tidligere studier, viste at musikk har en tydelig positiv virkning på kognitiv funksjon, hukommelse og generelt velvære hos eldre med mild demens.

En annen metastudie fra 2020 viste at musikkterapi forbedret både kognitiv funksjon og livskvalitet hos personer med demens. I tillegg ble det påvist en positiv langtidseffekt mot symptomer på depresjon som er forbundet med demens.

Tester underveis

Demenskoret skal filmes gjennom alle øvelsene, men målet er ikke kun å lage en tv-dokumentar. Samtidig som øvelsene pågår, vil forskere gjennomføre flere undersøkelser underveis for å se hvilken virkning koret og musikken har på deltakerne.

Professor Karette Stensæth ved Norges musikkhøgskole er prosjektleder for den norske delen av studien, som involverer forskere fra den internasjonale demensstudien Homeside.

- Andre studier på musikkterapi har vist positive tendenser. Det blir spennende å se om deltakelsen i Demenskoret medfører tilsvarende endringer. Noen tester gjøres før og etter den enkelte korøvelse. Andre målinger tas før oppstart og etter øvelse ti, sier Stensæth til Nasjonalt senter for aldring og helse.

Det er 12 korøvelser før konserten.

Verdig innblikk i demenssykdom

NRK ønsker at koret skal fortsette også etter at innspillingen er ferdig, og at andre skal la seg inspirere til å lage lignende kor andre steder i landet.

- Vi ønsker at denne tv-serien skal gi et verdig innblikk i hva demenssykdom er, og få frem utfordringene og sorgen som følger med sykdommen. Men også få frem alt man fremdeles mestrer, musikkglede og vennskap, skriver NRK.

Artist og dirigent Kim Wigaard, kjent blant annet fra Idol, The Voice og Melodi Grand Prix, skal være korets dirigent og leder. Han har selv opplevd demens på nært hold, da faren fikk diagnosen mens han fortsatt var relativt ung.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.