Alternativ til bil:

- Kan kjøre i 60-sone, men regnes som gående

Mopedbil, elsykkel og elektrisk rullestol: Her er alternativene når eldre mister lappen. I noen tilfeller kan du fortsatt få lov til å kjøre din gamle bil - i ditt eget nærområde.

ALTERNATIV? Denne elektriske scooteren har en maksfart på 10 kilometer i timen og en kjøredistanse på 60 kilometer. Foto: Seniorscootere.no
ALTERNATIV? Denne elektriske scooteren har en maksfart på 10 kilometer i timen og en kjøredistanse på 60 kilometer. Foto: Seniorscootere.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å bli fratatt førerkortet på grunn av alderssvekkelse, oppleves av mange som trist og vondt.

Vi.no publiserte nylig en sak om at det for mange er skambelagt og vanskelig å ikke lenger få lov til å kjøre bil.

- Mye identitet er knyttet til det å ha førerkort. Med førerkortet er du uavhengig og selvstendig. De som bor utafor allfarvei blir veldig isolert når de ikke kommer seg ut ved egen hjelp, uttalte Marit Tuv, allmennlege og styremedlem i Allmennlegeforeningen, til Vi.no.

Mer enn 600 personer over 70 år ble fratatt førerkortet etter å ha gjennomgått en kjørevurdering ved Statens vegvesen i fjor, ifølge NRK.

Tilbakemeldingen fra leserne etter Vi.nos artikkel er også at det er mye fortvilelse knyttet til tap av førerkort. De lurer på om det finnes alternativ, for eksempel mopedbil.

10 kilometer i timen

- Det stilles samme helsekrav for å kunne kjøre lette kjøretøytyper som bil. Hvis du har mistet førerkortet for personbil, kan du derfor heller ikke kjøre lettere kjøretøy som moped eller mopedbil, sier seniorrådgiver Terje Hafell ved opplæringsavdelinga i Statens Vegvesen til Vi.no.

Det finnes imidlertid tilfeller der du kan få dispensasjon for å kjøre mopedbil. Se faktaboksen her:

ÅTTE HESTEKREFTER: Mopedbilen Ligier Chic SUV er blant annet utstyrt med airbag, sikkerhetsbelte, skivebremser og vinter- og sommerdekk. Foto: Ligier Group
ÅTTE HESTEKREFTER: Mopedbilen Ligier Chic SUV er blant annet utstyrt med airbag, sikkerhetsbelte, skivebremser og vinter- og sommerdekk. Foto: Ligier Group Vis mer

Får du ikke lov til å kjøre mopedbil, har du ifølge Hafell mulighet for å kjøre elektriske kjøretøy som har maks hastighet på 10 kilometer i timen. Disse kjøretøyene finnes i en mengde varianter. De kan ha overbygd tak, defineres som rullestol og har vektbegrensning på 250 kilo inklusive batterier. Lengden kan ikke være på over 180 centimeter, bredden kan ikke være på over 85 centimeter.

- Jeg vet at det på landet på Frosta er personer som kjører slike kjøretøy. Vi møter dem kjørende, blant annet da i 60-sone, men de beregnes som gående, sier Hafell.

UTEN FØRERKORT: Blimo Kabinscooter Plus er en elektrisk scooter med en toppfart på rundt 15 kilometer i timen. Rekkevidden er på opptil 40 kilometer. Ifølge produsenten kreves det ikke førerkort for å kjøre denne, og du kan også kjøre den der det er bil og sykkelforbud. Husk at makshastighet i Norge er på 10 kilometer i timen. Du kan få produsenten til å kvele den slik at makshastigheten på kjøretøyet følger norsk lov. Foto: Blimo.no
UTEN FØRERKORT: Blimo Kabinscooter Plus er en elektrisk scooter med en toppfart på rundt 15 kilometer i timen. Rekkevidden er på opptil 40 kilometer. Ifølge produsenten kreves det ikke førerkort for å kjøre denne, og du kan også kjøre den der det er bil og sykkelforbud. Husk at makshastighet i Norge er på 10 kilometer i timen. Du kan få produsenten til å kvele den slik at makshastigheten på kjøretøyet følger norsk lov. Foto: Blimo.no Vis mer

Ifølge Hafell kan hvem som helst sykle på el-sykkel. Det er imidlertid ikke sikkert at alle burde gjøre det.

- Det kommer an på hva det er med helsa. Hvis du har nedsatt reaksjonstid eller har en kognitiv svikt, er det nok ikke å anbefale, sier han.

Er elsykkel noe for deg?

Kravet for bruk av elsykkel er at motoren har maks 0,3 hestekrefter. Hjelpekraften skal opphøre når du kommer opp i en hastighet på over 25 kilometer i timen.

– Jeg er meget begeistret for min elsykkel. Det er en glede for meg å komme meg frem til steder som jeg hadde gitt opp, fordi det har vært for bratt og slitsomt. Med elsykkel suser man oppover, som en fryd for sjelen, uttalte nå avdøde Astrid Nøklebye Heiberg til Vi over 60 for to år siden.

Hun var da 82 år og hadde fått el-sykkel i 80-årsgave.

Hulda Tronstad i Elbilforeningen uttalte til Vi over 60 at eldre syklister er mer utsatt for ulykker med elsykkel. Det er viktig å huske på at en elsykkel kommer opp i høyere hastighet enn en vanlig sykkel.

Ønsker du å sykle på elsykkel er det lurt å følge rådene Mats Mikael Larsen i Syklistenes Landsforening har gitt Vi over 60:

- Øv på bruk av sykkelen i et område uten trafikk for å bli kjent med motoren og bremsene.

- Vær obs på at kjente veier plutselig ikke er like kjente fordi hastigheten er høyere enn du har vært vant til. Du får motorisert hjelp på elsykkelen til du kommer opp i en hastighet på 25 kilometer i timen.

Dispensasjon

I noen tilfeller kan det også være mulig å få dispensasjon for å kjøre bil i et bestemt geografisk område for en tidsperiode. Kjell Solem i Vegdirektoratet har tidligere forklart til Vi.no at hvis legen har fastslått at du ikke tilfredsstiller helsekravene for førerkort, kan fylkesmannen etter søknad i noen tilfeller anbefale dispensasjon fra helsekravene.

Ifølge Hafell i Statens vegvesen skal strekningen være godkjent av politiet, og kjørevurdering på strekningen skal gjennomføres med sensor fra Statens vegvesen.

– Utstedelse av førerkort med geografisk begrensning er en snever unntaksregel. Tall fra desember 2018 viser at det er 18 gyldige førerkort med geografisk begrensning i Norge, uttalte Solem til Vi.no.

Disse har ekstra informasjon nederst til venstre på baksiden av førerkortet, hvor det står hvilke strekninger og sideveier som er tillatt.

Gjelder bestemte veier

Ifølge Solem er ordningen etablert for personer – uansett alder – som ikke tilfredsstiller de ordinære helsekravene. Et forholdsvis enkelt trafikkbilde og søkers lokalkunnskap kan i disse tilfellene kompensere for helsesvekkelsen slik at kjøringen kan foregå på en trygg måte.

Den geografiske begrensningen kan ikke omfatte en kommune eller et større område, men skal normalt angis som bestemte veier med utgangspunkt i søkers hjemmeadresse. Det er snakk om veier med forholdsvis lav årsdøgntrafikk (ÅDT).

– Dispensasjon gis ikke for kjøring i tettbygd nærområde. Ordningen gjelder ikke for helsesvekkelse som skyldes vanlig aldring, synssvekkelse, anfallslidelser og medikamentmisbruk, forklarer Solem.

Er du fratatt sertifikatet og mener vurderingen er feil, kan du klage på vedtaket. Det gjorde Johanne i artikkelen under, hun fikk medhold i klagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.