Ereksjonssvikt

Kan kjærestens usunne livsstil ødelegge for parets sexliv?

Er det kjærestens røyking og inaktivitet som påvirker sexlivet deres? spør Randi, som ikke vet hvordan hun skal ta det opp med ham.

EREKSJONSSVIKT: Er det kjæresten usunne livsstil som går ut over sexlivet deres, spør Randi. Sexolog og samlivsterapeut Gro Isachsen svarer. Illustrasjonsfoto: NTB
EREKSJONSSVIKT: Er det kjæresten usunne livsstil som går ut over sexlivet deres, spør Randi. Sexolog og samlivsterapeut Gro Isachsen svarer. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Min venn og jeg har vært sammen et års tid. Vi har det hyggelig, og han er en snill mann. Det seksuelle fungerer sånn passe. Han er 73 år. Som sikkert mange andre i hans alder, er ereksjonen utilstrekkelig for et normalt sexliv. Det blir mye «håndarbeid». Han røyker minimum 20 sigaretter om dagen, er absolutt ikke fysisk aktiv og har diabetes 2. Så vidt jeg vet, er røyking, inaktivitet og diabetes uheldig for potensen, da disse faktorene gir nedsatt sirkulasjon. Dermed tenker jeg i mitt stille sinn at han selv har skylda. Jeg har ikke fått meg til å ta dette opp med han. Jeg synes det er vanskelig.

Har jeg rett i at røyking og inaktivitet har stor betydning i denne sammenheng? Ville dette ha bedret seg i hans alder om han kuttet røyken og ble mere aktiv? Hvordan bør jeg forholde meg?»

Slik lyder spørsmålet fra Randi, som har kontaktet sexolog og samlivsterapeut Gro Isachsen gjennom Vi over 60, for å få råd.

Usunn livvstil øker risikoen for ereksjonsproblemer

- Du har rett. Røyking, feit mat og inaktivitet øker risikoen for problemer med ereksjonen, svarer Gro Isachsen.

- I tillegg har cirka halvparten av alle menn med diabetes seksuell dysfunksjon som ereksjonsproblemer, problemer med å få orgasme eller å ejakulere. De som rammes oftest er eldre menn som har hatt diabetes i mange år, har dårlig kontroll over blodsukkeret, eller har tilleggssykdommer som høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, legger hun til.

Samtidig vil nedsatt seksualfunksjon ikke bare ramme de som tar dårlig vare på kroppen sin.

- De fleste menn opplever at ereksjonen blir dårligere når de blir eldre og testosteronnivået går ned. Samtidig blir elastisiteten dårligere i de tre svamplegemene i penis som fylles med blod når ereksjonen kommer. Blodkarene i og mot penis fortettes, noe som gir minsket blodgjennomstrømming, forklarer hun.

Røyking kan forverre problemet

- Det er mange grunner til at seksuell dysfunksjon oppstår. Det kan utløses eller forsterkes av sirkulasjonsproblemer, diabetesrelaterte nerveskader eller hormonelle forstyrrelser. Forskere har funnet ut at røyking er en annen hyppig årsak til tilstopping. Faktisk kan det måles forbedret blodgjennomstrømning i og til penis bare ett døgn etter at sigarettene er lagt bort, sier Isachsen.

- Usunt kosthold med mye fett, røyking og stort alkoholinntak gir økt produksjon av det kvinnelige kjønnshormonet østradiol, som også nedsetter potensen.

Vanskelig tema å ta opp

- Jeg skjønner det er vanskelig å ta opp et så sårbart tema med vennen din. Forslag til endring i livsførsel oppfattes lett som bebreidelse og personangrep. Jeg vil tro du når lengst om du appellerer til at du synes dere har det så bra at du håper å ha mange kosestunder i fortsettelsen også. Den samme argumentasjonen kan du bruke for å få ham til å gå til legen og få en fullstendig helsesjekk. Jeg vil tro legen særlig vil motivere til å begrense røykingen og til å legge om kostholdet. Potensmidler kan også hjelpe. Så kan du jo prøve å få ham med på tur eller dans, slik at dere får et mer aktivt liv sammen, råder Isachsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.