Covid 19

Kan høyt blodtrykk gi økt risiko for alvorlig covid-sykdom?

En ny smittebølge av covid-19 er i gang og forventes å vare utover vinteren. Ny forskning viser at det å ha høyt blodtrykk gir betydelig høyere risiko for å bli alvorlig syk eller dø av covid-19.

KORONASYKDOM: Personer med høyt blodtrykk har betydelig økt risiko for å bli alvorlig syk eller dø av covid-19, viser ny forskning. Foto: NTB
KORONASYKDOM: Personer med høyt blodtrykk har betydelig økt risiko for å bli alvorlig syk eller dø av covid-19, viser ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Smittespredningen og antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall på grunn av covid-19 er økende, varsler FHI.

Vi er nå inne i en ny covid-19 bølge i Norge, men det er foreløpig usikkert hvor stor denne bølgen vil bli. Uke 44 så en økning både i antall sykehusinnleggelser, nye intensivpasienter og dødsfall med covid-19.

Nå har britiske forskere fra University of Cambridge funnet en tydelig sammenheng mellom høyt blodtrykk og økt risiko for å bli alvorlig syk eller dø av covid-19.

Høyt blodtrykk svært vanlig

Høyt blodtrykk er en av de vanligste diagnosene i befolkningen, og rammer særlig middelaldrende og eldre. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen er høyt blodtrykk den viktigste risikofaktoren for sykdom og død på verdensbasis. Mer enn 800 000 nordmenn bruker medisiner mot høyt blodtrykk.

Selv om høyt blodtrykk i seg selv ikke regnes som en sykdom, øker det risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, demens, nyresykdom og utposning på hovedpulsåren.

22 prosent økt risiko

I en ny studie har britiske forskere funnet at personer med høyt blodtrykk har 22 prosent høyere risiko for å bli lagt inn på sykehus eller dø av koronaviruset sammenlignet med personer uten høyt blodtrykk. Det skriver forskerne selv i en artikkel publisert på det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

Forskerne analyserte data fra den britiske helsedatabasen UK Biobank, og studien inkluderte mer enn 16 000 personer som hadde testet positivt for covid-19 mellom mars 2020 og tidlig i 2021.

Etter å ha justert for andre faktorer som blant annet alder, BMI, røyking, diabetes, sosioøkonomisk status og etnisitet, konkluderte forskerne med at risikoen for å bli alvorlig syk eller dø av covid-19 var 22 prosent høyere for personer med høyt blodtrykk.

Blodtrykksmedisiner minsker risikoen

Studien viste også at personer med dårlig kontrollert blodtrykk hadde nesten dobbelt så høy risiko for å bli alvorlig syk av covid som de som hadde diagnosen høyt blodtrykk men kontrollerte det med medisiner.

Hva slags blodtrykksmedisiner pasientene brukte, hadde ingen betydning for risikoen for alvorlig sykdom fra korona.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.