Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
4 av 10 nordmenn brukte en eller annen form for alternativ behandling i 2022, og hver av disse betalte 4700 kroner for slik behandling. Totalt brukte vi brukte 7,8 milliarder kroner på alt fra healing til yoga, urter, naturmidler, massasjeterapi og akupunktur - og enda mer som klassifiseres som «alternativ behandling».
Og urter og naturmidler er populært, som tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, NAFKAM, viser:
596 000 nordmenn brukte urter og/eller naturmidler som behandling i 2022, til en samlet kostnad på 2,016 milliarder kroner.
Dette kan for eksempel være bruk av ginseng, hvitløk, ingefær eller liknende. I gjennomsnitt betalte brukerne nesten 3400 kroner for slike produkter i fjor. Flere kvinner enn menn bruker det - men det er mennene som totalt bruker mest penger på det.
Undersøkelser viser også at det de syke som benytter seg av urter og naturmidler mest - men det er også de som er mest sårbare når det kommer til bruken av dette.
Naturmidler og urter kan nemlig gi uventede og uønskede effekter - som i neste omgang kan forverre helsetilstanden eller hemme virkningen av viktige medisiner.

Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi Pluss
Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi PlussSyke bruker mest alternativ behandling
Ola Lillenes, informasjonssjef i NAFKAM, forteller at forskningen har vist at alvorlig syke og kronikere (langvarig men ikke alvorlig syke) utgjør de største pasientgruppene blant de som bruker alternativ behandling.
- Forskningen har også vist at disse pasientgruppene har rasjonelle bruksmåter og formål med sin bruk av slik behandling: Det er bare i svært sjeldne tilfeller at alternativ behandling brukes i stedet for medisinsk behandling. Som regel er det sammen med eller samtidig med - eventuelt i mangel av virksom medisinsk behandling, sier Lillenes.
Han forteller videre at disse pasientgruppene hovedsakelig bruker alternativ behandling for følgeproblemer av sykdommen eller av den medisinske behandlingen - som for eksempel mot kvalme under cellegiftbehandling, mot fatigue eller hetetokter under overgangsalderen, mot smertelindring ved muskel- eller skjelettplager, og liknende. De bruker det ikke med tanke om å kurere for eksempel kreft eller MS, presiserer han.

Livet med «tabusykdommen»: - Kan ikke gjemme den
Vi Pluss
Overvekt og helseplager: Grethe (62) halverte egen kroppsvekt
Vi Pluss- Syke er ekstra sårbare
Man vet altså at syke bruker mer alternativ behandling enn friske. Men er bruk av alternativ behandling uproblematisk for syke eller alvorlig syke?
- De som har en alvorlig sykdom regnes som ekstra sårbar. Alle bivirkninger og reaksjoner på behandling som slike pasienter tar, kan få større konsekvenser enn for andre pasientgrupper, poengterer Lillenes overfor Vi.no, og fortsetter:
- Alternativ behandling har ofte et preg av «ufarlighet» over seg fordi det omtales som naturlig og ikke-farmakologisk; som en slags motsats til legemidler og de bivirkninger som man vet at slike kan gi. Men alle terapeutiske tiltak har en potensiell risiko ved seg, sier han, og nevner at urter og naturmidler kan gi uventede uønskede effekter i seg selv - altså bivirkninger. De kan også forfalske prøveresultater eller hemme effekten av viktig medisin som man tar, som for eksempel blodfortynnende, blodtrykksmedisin og andre.
Han poengterer også at i tillegg er sikkerheten ved slike midler sjelden undersøkt tilstrekkelig i forskningen - og at det ikke finnes det samme rapporteringssystemet for slikt som det gjør har for medisiner.
- Dermed kan bivirkninger være underrapportert.
Noen alternative kostholdsterapier baserer seg på at man overstiger den maksimalt anbefalte døgndosen av et middel for å oppnå effekt, forteller Lillenes. Og understreker at slik bruk kan medføre andre bivirkninger enn det som hittil er kjent.
- Andre terapier på det alternative markedet kan indirekte føre til forverret helsetilstand ved at symptomer blir undertrykt eller oversett eller feiltolket - medførende at viktig behandling blir forsinket. Atter andre kan forstå og forklare manglende effekt med at pasienten ikke selv vil eller prøver hardt nok å bli frisk. Dette kan medføre ekstra belastninger i en vanskelig tid, sier Lillenes til Vi.no.

Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi Pluss
Hodepine kjent problem i overgangsalderen: Se ekspert-rådene
Vi Pluss- Snakk med legen
På generelt grunnlag oppfordrer NAFKAM pasienter som vurderer å prøve alternativ behandling, om å gjøre seg kjent med sikkerheten og eventuell risiko som fins ved bruk. De sier også at informasjon på siden deres kan tas med for videre drøfting med legen sin - og eventuelt den alternative behandleren som man vurderer å bruke.
Lillenes sier til Vi.no at det kan være en bekymring at folk tyr til alternativ behandling uten kunnskap og uten å kjenne til eventuell risiko.
- Fordi det kan forverre helsetilstanden direkte eller hemme effekten av viktig medisin som man bruker, poengterer han.
- Fra forskningen vet vi at flesteparten av de som bruker alternativ behandling også er storforbrukere av den offentlige helsetjenesten, og at de fleste av disse ønsker råd fra legen sin om dette temaet. Men likevel er det så mange som halvparten av disse som ikke forteller legen sin om dette, forteller Lillenes.
Det kan være ulike grunner til at pasienter ikke snakker med legen om det. Lillenes nevner at det at det kan anses som «naturlig/ufarlig» gjør at pasienten tenker at temaet er ubetydelig å ta opp. Noen kvier seg kanskje for det - og andre tenker at legen ikke har tid eller ikke kan si noe om det.
- Vårt råd til pasienter er å ta det opp for å få en faglig vurdering opp mot den totale behandlingsbruken, og at eventuell bruk av alternativ behandling logges i pasientens journal. Vi håper at norske leger kan stille det enkle spørsmålet «er det noe annet du bruker i tillegg?».
Han understreker at uavhengig om man tar opp temaet med legen sin så kan man finne objektiv og forskningsbasert informasjon om effekt og sikkerhet ved vanlige alternative terapier på NAFKAMs åpne nettleksikon.

Endelig hjelp mot tørre slimhinner: - Plagene forsvant med en gang
Vi Pluss
Elizabeths (62) fysiske alder: 23 år
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.