Allergi

- Kan gi ubehagelige reaksjoner når du spiser

Har du pollenallergi, kan du også oppleve såkalt kryssallergi ved inntak av visse matvarer. Se hvilke matvarer det vanligvis gjelder, og hvordan du kan unngå plager.

KRYSSALLERGI: Enkelte matvarer kan gi reaksjoner om du har pollenallergi. Hasselnøtter og epler er gjengangere for de som reagerer på bjørkepollen. Foto: NTB
KRYSSALLERGI: Enkelte matvarer kan gi reaksjoner om du har pollenallergi. Hasselnøtter og epler er gjengangere for de som reagerer på bjørkepollen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange pollenallergikere vil ikke bare reagere på pollen nå som sesongen er i gang, men vil også oppleve ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, skriver Matportalen. Dette kalles kryssreaksjoner og skjer fordi de allergifremkallende stoffene i pollen likner på proteinene i maten.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) vil spesifikke matvarer kunne føre til milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser disse.

Her får du oversikt over hvilke pollenallergikere som bør være obs på kryssreaksjoner, og hvilke matvarer man oftest reagerer på.

Mat som kan kryssreagere med pollen

Nedenfor finner du veiledende lister over matvarer som kan kryssreagere med pollen, og som dermed kan føre til reaksjoner.

Bjørkepollenallergikere

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi:

  • Aprikos
  • Eple
  • Fersken
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Moreller
  • Nektarin
  • Plomme
  • Pære
  • Jordbær
  • Gulrot
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Selleri (rå og kokt)
  • Alle typer trenøtter: Hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter m.fl.
  • Peanøtter

Gresspollenallergikere

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:

  • Kornsorter: hvete, rug, bygg og havre
  • Belgfrukter: peanøtter, soya, erter, linser, bønner

Burotpollenallergikere

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved burotpollenallergi:

  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, spisskum, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, svart pepper og timian)
  • Persille
RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Unngå å spise matvarene

Ifølge NAAF er rådet dersom du har opplevd kryssreaksjon på mat relatert til din pollenallergi, å vurdere ut fra ubehaget du opplever, om du vil spise den aktuelle matvaren eller ikke. Er du sterkt plaget, er eneste behandling å unngå matvarene som gir deg symptomer, skriver NAAF.

De påpeker samtidig at det ikke er nødvendig å kutte ut flere matvarer «for sikkerhets skyld», du kan trygt fortsette å spise matvarer på lista som ikke gir deg noen symptomer på kryssallergi.

Dessuten er det mange som er mest plaget under pollensesongen, og opplever bedring av symptomene utenom pollensesongen. De fleste tåler også frukt og grønnsaker som gir symptomer etter at de er varmebehandlet, ifølge NAAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.