Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Mange pollenallergikere vil ikke bare reagere på pollen nå som sesongen er i gang, men vil også oppleve ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, skriver Matportalen. Dette kalles kryssreaksjoner og skjer fordi de allergifremkallende stoffene i pollen likner på proteinene i maten.
Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) vil spesifikke matvarer kunne føre til milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser disse.
Her får du oversikt over hvilke pollenallergikere som bør være obs på kryssreaksjoner, og hvilke matvarer man oftest reagerer på.

Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi Pluss
Bør du styre unna søtstoffer? Dette sier ny forskningsgjennomgang
Vi PlussMat som kan kryssreagere med pollen
Nedenfor finner du veiledende lister over matvarer som kan kryssreagere med pollen, og som dermed kan føre til reaksjoner.
Bjørkepollenallergikere
Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi:
- Aprikos
- Eple
- Fersken
- Kirsebær
- Kiwi
- Moreller
- Nektarin
- Plomme
- Pære
- Jordbær
- Gulrot
- Potetskall (når poteter skrelles)
- Selleri (rå og kokt)
- Alle typer trenøtter: Hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter m.fl.
- Peanøtter

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi PlussGresspollenallergikere
Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:
- Kornsorter: hvete, rug, bygg og havre
- Belgfrukter: peanøtter, soya, erter, linser, bønner
Burotpollenallergikere
Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved burotpollenallergi:
- Selleri (både rå og kokt)
- Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, spisskum, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, svart pepper og timian)
- Persille

E-stoffene som ekspertene advarer mot
Vi PlussUnngå å spise matvarene
Ifølge NAAF er rådet dersom du har opplevd kryssreaksjon på mat relatert til din pollenallergi, å vurdere ut fra ubehaget du opplever, om du vil spise den aktuelle matvaren eller ikke. Er du sterkt plaget, er eneste behandling å unngå matvarene som gir deg symptomer, skriver NAAF.
De påpeker samtidig at det ikke er nødvendig å kutte ut flere matvarer «for sikkerhets skyld», du kan trygt fortsette å spise matvarer på lista som ikke gir deg noen symptomer på kryssallergi.
Dessuten er det mange som er mest plaget under pollensesongen, og opplever bedring av symptomene utenom pollensesongen. De fleste tåler også frukt og grønnsaker som gir symptomer etter at de er varmebehandlet, ifølge NAAF.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.